Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Georgien sköt Sverige längre från Qatar - och målmissarna kan kosta VM

Lundhs blogg

BATUMI. Sverige hade chansen att bli VM-klart. Det hade inte Chvitja Kvaratschelia som sänkte ett svenskt landslag. Sedan tog Spanien kommandot i gruppen.

Namnet Chvitja Kvaratschelia är inskrivet i den svenska fotbollshistorien. Ja, inte på något kul vis, men 20-åringen gjorde avtryck och visade varför han ryktats till stora klubbar. Den svenska spionen Lasse Jacobssons varning om “Kvickan” hjälpte inte utan han gjorde som han ville.

Förlust mot ett landslag som är rankat 93:a i världen är knappast det som bygger självförtroende i jakten på en plats i VM i Qatar. Tyvärr var det inte den första svaga matchen i höst för landslaget. VM-hoppet lever men det är knappast något hälsosamt leverne.

En bragd är kravet på Sverige på söndag. Åtminstone om man vill ordna VM-biljetterna då. Uppgiften är enkel att formulera i skrift: vinn mot Spanien. Allt annat än svensk vinst innebär att VM-avgörandet för svensk del är uppskjutet till i mars. Då det väntar playoff.

Annons

Efter förlusten mot Georgien för svensk del väntade storbildsvisning med Grekland-Sverige. Ett tilltufsat svenskt landslag satt på pampiga hotell Sheraton och såg Spanien ordna en straff, förvalta den och sedan kontrollera motståndet i Aten. Förlusten på Friends Arena var i och med det uppäten av det spanska landslaget som är en poäng från VM.

Tänk vad det kan svänga. För två månader sedan kokade det kring det svenska landslaget efter att Alexander Isak dragit in 1-1 på distans och där sedan Viktor Claesson gjorde 2-1 på Dejan Kulusevskis framspelning. Det gick lätt att räkna fram att Sverige var nära VM i Qatar och hade avgörandet i egna fötter under höstens avslutande VM-kval.

Nu sitter vi i Batumi och har sett Sverige göra tre svaga insatser i VM-kvalet och det gav en tursam seger mot Kosovo på hemmaplan och två förluster, mot Grekland och mot Georgien. Det värsta är att Sverige fallit på eget grepp efter att man inte kunnat utnyttja målchanserna. För det är givet att de funnits där, men det har inte skärpan.

Annons

När slutsignalen gick i Batumi torsdag kväll och närmare 7 000 georgier lät och uppträdde som om de vunnit VM var det svårt att inte smittas av de starka känslorna. Nu hade Georgien bara vunnit en för landslaget betydelselös match, men att sänka Sverige och Zlatan Ibrahimovic var stort nog. Stämningen var häftig.

Ja, inte i den svenska klacken på dryga 100 supportar. De fick se de svenska spelarna strömma av planen tätt efter slutsignalen. Det är givet att förlust med 2-0 knappast var något som fanns i planerna. Även om Janne Andersson och spelarna sagt rätt saker inför mötet med Georgien, och hade svårt hemma på Friends Arena i mars, fanns givetvis en tro på seger och att sätta tryck på Spanien.

Hastigt och mindre lustigt är Sverige under tryck. Sverige måste vinna i Sevilla för att ta sig direkt till VM. Annars blir det playoff som är ovisst och där det döljs en del nitlotter. Även om Sverige skulle bli seedat är exempelvis Norge på hemmaplan i en semifinal inget att se fram emot. I final kan det vänta ett seedat lag som Schweiz.

Annons

Klart att det går att vinna i Spanien. Sedan finns bara ett exempel i historien och det var i en träningsmatch 1988 då det blev 3-1 till Sverige. På senare år har kölhalningar likt 2007 och 2019 varit vanligare. I somras under EM krigade man sig till en poäng i en 0-0-fajt där Sverige hade svårt att få till något eget spel. Problemet är att Sverige inte övertygar, varken bakåt eller framåt.

Jo, man skapade ett gäng chanser men gjorde inga mål. Bakåt var det några misstag som ledde till både 1-0 och 2-0. Och det spelar ingen roll om Sverige hade fler chanser än hemmalaget, för Georgien hade fler chanser och missade ett bra läge i första och Robin Olsen var med på ett vasst skott.

På plussidan finns att Albin Ekdal är tillbaka. Utan honom har Sverige haft svårt i både Aten och i Batumi. Det är för många på mittfältet som inte är i samma slag som tidigare och när Kristoffer Olsson och Viktor Claesson tappar i kvalitet då tappar även landslaget. Janne Andersson verkar dock inte se några alternativ till herrarna.

Annons

Att vänta så länge med att göra byten som förbundskaptenen gjorde är svårt att förstå. Att inte ge Dejan Kulusevski och Robin Quaison mer tid var något som kostade. En dryg kvart för Kulusevski och en knapp kvart för Quasion var de första bytena. När Quaison väl kom in var underläget 2-0 och desperationen i Sverige gjorde det svårt att sätta sin prägel på matchen.

Diskussionen om Sverige är bättre eller sämre med Zlatan Ibrahimovic lär få ny fart av det här. Klart att han påverkar laget och spelarna runt om kring honom, men sett till vad Zlatan skapade i form av högkaratiga chanser var skäl nog att spela honom. Det var inte hans fel att chanserna missades.

Efter att Sverige under VM 2006 spelade 0-0 mot Trinidad och Tobago räknade förbundskapten Lars Lagerbäck målchanser och ville inte erkänna att det var en dålig match. Nu fick han och Sverige med sig en poäng den gången, men det var rätt uppenbart att missade målchanser också är en del av fotboll.

Annons

Förbundskapten Janne Andersson pratade efter matchen om att det var lite tur på båda målen. Vad tjänar man på det? Inget. Det var för dåligt när det handlade om att göra mål och även några misstag som låg bakom de insläppta målen. Nu handlar det om att samla ihop truppen och försöka åstadkomma en bragd. Tur eller ej, det handlar om att vinna för att ta sig till VM.

Publicerad 2021-11-11 23:29

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto