Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Svenska landslag borde jobba ihop - inte mot varandra

2v

SEVILLA. I Sverige har vi yttrandefrihet till skillnad från i Qatar. Vilket är underbart. Ändå är det svårt att förstå hur ett förbunds två landslag inte hittar varandra. Istället tjafsar man på varsitt håll.

Sverige är 90 minuter från en plats i VM i Qatar 2022. Ett mästerskap som det lilla emiratet mutat sig till för elva år sedan och som under åren diskuterats mer och mer ju närmare det kommit. Det är enkelt att ha åsikten att diktaturer inte borde få anordna mästerskap, men svårare att argumentera att vi ska handla med länderna men inte idrotta där.

Qatar har hängt över VM-kvalet sedan starten i mars då en del landslag började dra på sig t-shirts med budskap om mänskliga rättigheter. Norge, Danmark och Tyskland tillhörde lagen som agerade, Sverige avstod. Däremot har både spelare och ledare i det svenska herrlandslaget svarat på en rad frågor under hela VM-kvalet och tydligt tagit avstånd.

ANNONS

Ändå hamnade vi där att dagen före VM-kvalets avgörande att Magdalena Eriksson krönika om VM i Qatar i INews kom upp på presskonferensen. Det fanns flera delar i krönikan som var intressanta och att hon som homosexuell aldrig vill åka till Qatar där homosexualitet är förbjudet. Eller att hon med rätta efterlyste mer öppenhet i Fifa som borde lyssna mer på spelare.

Eriksson efterlyste att spelare ska kliva fram och exemplifierade med Tim Sparv och hon uttryckte sin besvikelse över att de svenska herrarna inte sagt mer i frågan. Hon skrev att det hade varit andra diskussioner i omklädningsrummet om Sveriges damer skulle åka till Qatar. Hon jämförde med när man nyligen spelade i Polen och pratade om att manifestera mot landets Hbtqi-fria zoner, men att det slutade med en intervju i Expressen.

Där skiljer sig herrarna och damernas landslag och det speglar säkert att damerna fått kämpa mycket hårdare under lång tid och inte fått tillräckligt understöd. Även om det hade varit önskvärt med ett svenskt herrlandslag som klev fram mer än de gjort fram till nu – exempelvis med en regnbågsfärgad kaptensbindel – så har spelarna svarat på frågor om VM Qatar och varit tydliga i sitt avståndstagande.

ANNONS

Det är svårt att veta om Victor Nilsson Lindelöf blivit briefad om Erikssons krönika inför presskonferensen eller ej – om så är fallet var det förvånande – men lagkaptenen var vag i sitt svar om sin syn på det hela och ville veta vad som skrivits av Chelsea-backen. När Nilsson Lindelöf fått det uppläst poängterade han att han och kollegor sagt vad de tycker om VM i Qatar, men att man inte kan få mästerskapet flyttat.

Det är givetvis bra att frågan debatteras men jag har svårt att förstå att fotbollsförbundet låter det här ske gång på gång. Hur svårt ska det vara att koppla ihop lagkaptenerna och spelarråden med varandra? I dessa digitala tider? Klart att de kan agera olika politiskt, men landslagen representerar samma förbund och borde veta var man står i olika frågor.

Klart att damerna kan gå ner på knä och herrarna avstå, men det borde finnas ett samspel mellan landslagen. Man representerar samma land, förbund och i mångt och mycket samma supportrar. Här är det upp till fotbollsförbundet att skapa en sammanhållning och det är givet att det går om viljan finns hos SvFF.

ANNONS

Det handlar inte om att stoppa någon från att säga vad man tycker utan snarare ha respekt och uppskattning för att man är en del av samma landslag. Det finns en hel del gammal skit mellan landslagen som vandrar vidare och därför borde man se till att öppna kommunikationen. Prata med varandra istället för om varandra.

Magdalena Eriksson hamnade även offside när hon tog upp ämnet sportswashing i krönikan och pekade på att Qatar använder fotbollen och att Saudiarabien köpt Newcastle. Den svenska landslagsbacken representerar Chelsea som nog är det första exemplet på sportswashing. Den ryska oligarken Roman Abramovitj köpte London-klubben 2003 och har sedan dess pumpat in miljarder i att göra den till en av Europas bästa.

För det första kan man ifrågasätta hur Abramovitj kom över pengarna i samband med privatiseringarna efter att Sovjet fallit. Det är klarlagt att det knappast var fair play. Ovanpå det var köpet av Chelsea även ett köp av legitimitet samtidigt som oligarken hållit sig väl med Vladimir Putin. Numera får inte Abramovitj komma till England som drog in hans visum efter ryska giftmord 2018.

ANNONS

Något Magdalena Eriksson bör ha koll på. En rad svenska damspelare har för övrigt representerat Qatars miljardprojekt Paris SG: Caroline Seger, Kosovare Asllani och Hanna Glas samt nu Amanda Ilestedt. I Abu Dhabi-projektet Manchester City har Asllani spelat. Så det finns en del att prata om även i damlandslaget.

Fotbollsmatcher handlar inte alltid om fotboll. Det är en del annat som händer. Janne Anderssons topplock gick inför träningen när han förstod att Sverige inte fick träna på hela planen på matcharenan inför VM-kvalet. Spaniens förbund satte stopp för spel på en del av gräsplanen som behövde köra solarium. Irritationen i Sverige var påtaglig.

Förbundskaptenen som säger sig aldrig lägga energi på sådant han inte kan påverka lade just energi på det. En petitess naturligtvis och det avgör givetvis inte vilket lag som går till VM i Qatar. Det positiva är att Spanien blottar sin nervositet med den typen trams och det tänder kanske svenska landslaget lite extra.

ANNONS

En tanke var att stoppet möjligen var en hämnd från den spanske förbundskaptenen Luis Enrique Martinez. Han verkar ogilla Sverige och gav fingret till uppretade spanska supportrar efter förlusten i Solna i september. Under EM i somras kom rapporter som gjorde gällande att han sågade det svenska spelet efter 0-0 i mästerskapspremiären i Sevilla, vilket fortsatte efter Spaniens match mot Polen.

På presskonferensen inför VM-kvalavgörandet var Luis Enrique glad att han fick frågan om det och gick sedan in med en total dementi. Han förklarade att han aldrig sagt så, att han aldrig säger så om andra landslag och att förbundskaptener har nog att tänka på. Därefter avslutade med en passning till oss journalister samt till tolken vilket ledde till skratt i lokalen: “Jag hoppas att man översätter detta rätt”.

ANNONS

Bad blood eller inte, det är en match med oerhört mycket nerver och anspänning. Klart att Spanien är en stor favorit och man har inte missat VM sedan 1974. Sverige har en seger i Spanien, i en träningsmatch 1988. Jag hade inte direkt skickat in mina PPM-pengar på svensk seger, men i den här matchen kan Sverige vara Georgien och ibland vinner även landslag rankade 93:a i världen.

Lägg till det att Janne Anderssons svenska landslag hanterat den här typen av matcher förr. Man slog Frankrike hemma, Italien hemma, kryssade i Milano, krossade Mexiko, ordnade 1-1 mot Spanien i EM-kvalet, klarade 0-0 i Sevilla och slog Spanien på Friends Arena trots tidigt underläge. Många av matcherna är hemma och nu är det borta på en utsåld arena, men det är klart att det går.

Sverige har allt att vinna i Sevilla på söndag och inget att förlora. Playoffplatsen är redan ordnad och nu finns bonusen där i form av en direktplats. Spelarna måste ge sig själva chansen att ta den och inte ångra sig efteråt.

ANNONS

****

Ingen Zlatan från start, enligt Sportbladet. Ganska vettigt sett till belastning och motstånd och hans finns som ett alternativ senare. Nu blir det till stora delar laget som slog Spanien på Friends Arena i september.

****

Norge hade möjligheten att ordna en gruppfinal i Amsterdam där seger skulle ge en plats i VM i Qatar. Då kroknade landslaget och klarade bara 0-0 hemma mot Lettland. Möjligheten att vinna gruppen lever efter Nederländernas chockkryss i Montenegro och Ståle Solbakkens landslag kan vinna gruppen, komma tvåa samt hamna trea efter Nederländerna och Turkiet.

****

Värmen i Sevilla är underbar. I november.

****

Finland har känn på playoff till VM efter att ha sänkt Bosnien på bortaplan trots en utvisad i första halvlek och en missad straff. Starka 3-1 till Markku Kanervas Finland. Fortfarande ska man möta Frankrike hemma på tisdag samtidigt som Ukraina (som fortfarande kan gå om Finland) möter ett avsågat Bosnien på bortaplan. Blir dramatik, men troligen är fransmännen redan klara för VM och kanske mer festar inför resan till Helsingfors.

ANNONS
Publicerad 2021-11-13 kl 20:37

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto