Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hedersamma förluster är värst och Sverige hade ju VM-biljetten

Lundhs blogg

SEVILLA. Det var upplagt för ett magiskt sagoslut på VM-kvalet, men istället fick Spanien fira. Sverige har en andra VM-chans – men det svider att laget underpresterade i Aten och Batumi.

Alvaro Morata rakade in 1-0 efter att Robin Olsen tippat Dani Olmos mäktiga skott i ribban. Där dog det svenska hoppet om att skrälla mot Spanien och vinna VM-kvalgruppen. Matchklockan stod på 86 minuter när bollen satt i nätet och de 50 000 spanska supportrarna exploderade på läktarna.

Klart att det var slappt försvarsspel vid målet där svenska försvarare verkade hoppas på offside. Joakim Nilsson som annars gjorde en hyfsad match hängde inte alls med när Morata skickade in målet som tog Spanien till Qatar om ett år. Sverige får i stället starta om i playoff i mars.

Fram till 1-0 hade Sverige gjort en närmast felfri insats mot det spanska landslaget. Man hade slitit, sprungit, pressat och gjort allt för att försvåra för det bolltrillande motståndet. Då och då blixtrade Sverige till offensivt och Emil Forsberg hade två avslut som smet precis utanför och Alexander Isak sköt över i ett bra läge.

Annons

Överlag gjorde Sverige en solid match. Även om inte spelarna gav upp trots det sena spanska ledningsmålet var det en smäll som knappt gick att resa sig från. Spanien som aldrig förlorat en VM-kvalmatch på hemmaplan och bara förlorat fyra utav 60 EM-kvalmatcher rullade vidare på den massiva statistiken.

När slutsignalen väl gick hade Sverige spelat jämnt med EM-semifinalisten Spanien men förlorat. En klassisk hedersam förlust. Det är lätt att konstatera att de är de värsta förlusterna. I slutändan är slitet, krigandet och den väl genomförda matchplanen inget värd. Inga poäng. Ingen glädje. Bara depp.

Janne Anderssons matchcoachning har genom åren fått fler och fler frågetecknen hängande över sig. Nu plockade han av Emil Forsberg efter en dryg timme för att förbundskaptenen ville ha in pigga ben. Det var ett konstigt byte, det kommer man aldrig runt. Forsberg är en spelare som kan avgöra och ville köra vidare – och Sverige behövde vinna.

Annons

Att Janne Andersson dessutom väntade länge med att skicka in Zlatan Ibrahimovic, som kom in med 17 minuter kvar av matchen, är också något som förvånar. Däremot var det inte underligt att ta av Alexander Isak som inte alls varit i slag denna VM-kvalsamling. Dejan Kulusevski mot Robin Quasion går också att försvara, just Quasion har gjort det väldigt bra i landslaget och var den som sköt Sverige till EM.

Förbundskapten Andersson satsade annars på en väntad startelva och Albin Ekdal var stark i sin comeback och visade sin betydelse. Victor Nilsson Lindelöf var också imponerande efter en svagare match mot Georgien. Överlag såg Sverige till att ha en hyfsad kontroll på Spanien när kollektivet presterade och man höll hoppet vid liv med 0-0 till avgörandets stund i slutet av matchen.

Det var upplagt för ett sagoslut där Sverige skulle kunna ordna det här avgörande målet som betytt en plats i Qatar-VM. Tyvärr fick man aldrig till några riktiga chanser. Kanske saknades modet? Tron? Zlatan Ibrahimovic drog ovanpå det på sig ett gult kort när han fult tryckte till Azpilicueta vid en hörna. Det innebär att han är avstängd i första playoff-matchen. Något som domaren delade ut men dök upp i statistiken först efter matchen.

Annons

Solen går naturligtvis upp igen under måndagen och livet går vidare. Spelarna ska tillbaka till sina klubblag. Säsongen matar på och det är tajta scheman för de flesta och ett kommande playoff i mars hamnar garanterat en bit bak i huvudet hos dem. Som Zlatan konstaterade lite skämtsamt, det är inte ens säkert att han lever då.

Lottningen av playoff är först 26 november. Sverige behöver hjälp av minst två av 1) Danmark (inte förlora mot Skottland), 2) Montenegro (inte släppa in fem mål eller fler mot Turkiet), 3) Ungern (bör vinna mot Polen) och 4) Belgien (inte förlora mot Wales) i avslutningen av VM-kvalen för att bli seedat. Då får man börja hemma, men det är inget de lär fundera på de närmaste dagarna.

Något som inte lika lätt kommer att försvinna bak i huvudet hos spelare och ledare i det svenska landslaget är det gynnsamma läget man hade efter att ha slagit Spanien hemma i september. Tyvärr följde man upp den bragdmatchen med en riktig genomklappning i Aten där det blev förlust mot Grekland. En väldigt svag match.

Annons

Trots det hade man en fin möjlighet att sätta tryck på Spanien in i det sista men klappade ihop resultatmässigt i Batumi. Det 93:e rankade Georgien vann med 2-0 och tvingade Sverige att ta höjd för att klara ett mirakel under söndagen i Sevilla. Man gjorde ett bra försök, men det är inget värt, och de två sista förlusterna hotar Sveriges seedning.

Klart att kvalresultatet är godkänt när man blir tvåa efter Spanien, men det är oroande att Sveriges lägstanivå fallit. Förlusten mot Ukraina i EM följt av förlusterna mot Grekland och Georgien gör att det går att fråga om landslagets utveckling. Det räcker inte att peka på att man skapar chanser när oskärpan gör att man inte sätter dem, och bakåt sker en del misstag.

Trenden pekar åt fel håll för Sverige och det finns inga matcher att vända det innan det är dags för playoff. Då måste det klaffa direkt i en semifinal och final för att VM-platsen till slut ska bärgas. Annars återstår bara ett års väntan på EM-kvalet till Tyskland 2024 och ett Nations League i sommar, vilket hade varit snöpligt.

Annons
Publicerad 2021-11-15 00:12

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto