Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

I en delad idrottsvärld gör ett starkt Ryssland ofta som man vill

Lundhs blogg

MADRID. För 30 år sedan kastade Uefa ut ex-Jugoslavien från EM. Häromåret miste Belarus hockey-VM. Räkna inte med att Ryssland blir lika hårt straffat trots angreppet på Ukraina.

Nattens ryska angrepp på Ukraina skakar om. Efter en uppväxt under det kalla kriget så var murens fall för dryga 30 år sedan något oerhört. Det var svårt att tro att krigshotet skulle hänga över Europa igen. Tyvärr var det en illusion som försvann med åren och det gör ont.

Ett angreppskrig? I Europa? Med hot om kärnvapen om någon blandar sig i. Rysslands president Vladimir Putin kör på och struntar i omvärlden. Lite som när en rad ryska idrottare blev påkomna i en dopningsskandal efter OS i Sotji 2014 och där man knappast brydde sig om följderna. Omvärlden vågade inte straffa Ryssland fullt ut.

Annons

Sportswashing är på modet att prata om. Putin har varit aktiv där och det talas om flera hundra miljarder kronor i kostnader för OS i Sotji och VM i Ryssland 2018. Det senare mästerskapet ska man ha mutat sig till, men all fokus och all upprördhet har varit riktad mot Qatar 2022. Att ryssarna slängt alla datorer som hade hand om kampanjen för att få VM innebar att Fifas försök att undersöka den gick om intet.

Häromveckan skrev jag en krönika på temat att den ryska aggressionen mot Ukraina skulle straffa sig sportsligt. Att Uefa skulle rycka finalen i Champions League som ska spelas i S:t Petersburg. Att det knappast kan vara aktuellt med VM-playoff i Moskva för varken Polen eller Sverige i slutet av mars. Neutral plan är ett minimum.

Under fredagen har Uefa kallat till krismöte kring det ryska angreppet på Ukraina. Champions League-finalen lär flyttas. Kanske blir det VM-playoff på neutral plan. Att Ryssland skulle kastas ut för att man återigen använder tiden efter ett OS till att bedriva krig tror jag inte på.

Annons

Livet är orättvist på många sätt. Ryssland har makt och sitter exempelvis i FN:s säkerhetsråd och kan lägga in ett veto mot en eventuell resolution med sanktioner mot landet. FN-sanktionerna var grunden till att Uefa inför EM i Sverige sommaren 1992 med kort varsel kastade ut resterna av det som var Jugoslavien på grund av inbördeskriget. Vill ni se inslag om det så finns det här.

Svårt att se att organisationer likt Fifa och Uefa där Ryssland har inflytande, makt och en hel del länder på sin sida kommer att agera kraftfullt. Ta bara Uefas beroende av Rysslands största bolag Gazprom med den ryska staten som majoritetsägare som är en av organisationens största sponsorer.

I tio år har Gazprom sponsrat Champions League och i dagsläget är bara det kontraktet värt 400 miljoner kronor om året. Det är för övrigt förlängt. Under 2021 utökade Gazprom satsningen på Uefa och blev EM-sponsor 2021 och pumpar även in pengar till EM-kvalet och EM 2024. Uefa talade då om en av sina “mest pålitliga partners.”

Annons

Man ska även komma ihåg att Uefa har 55 medlemsländer och alla är inte emot Ryssland och slovenen Alexander Ceferin som leder Uefa valdes 2016 med stöd från bland annat Ryssland, även om Norden gick först. Ovanpå det är Gazprom-höjdaren Aleksandr Djukov, som är ordförande i det ryska fotbollsförbundet, även nyinvald i Uefa:s exekutivkommitté.

Djukov tar alltså plats med Ceferin, Karl-Erik Nilsson och de andra höjdarna i Uefa:s ledning när man ska ta besluten om Champions League-finalen. En final som ska gå i Gazprom Arena i S:t Petersburg där bolaget har sitt huvudkontor och där det egna laget Zenit S:t Petersburg spelar sina hemmamatcher.

Vågar Uefa agera? Har Uefa råd? Moral? Klart att det inte går att spela där, men om man flyttar kommer det finnas ett löfte om en final längre fram. När Ryssland gick in och tog Krim skedde relativt lite. Egentligen bara att lag och landslag från länderna inte lottades mot varandra och klubbar från Krim stoppades från ryska fotbollsligan.

Annons

Annars ser Uefa mellan fingrarna med det mesta. Sheriff Tiraspol från utbrytarrepubliken Transnistrien som har rysk uppbackning och delvis lever på vapenhandel har inga problem att spela i Europa. Uefa lät Azerbadjzan anordna EM-matcher förra sommaren trots att kriget med Armenien om Nagorno-Karabach knappt var över.

Det är den starke som bestämmer. Blockerar Fifa Ryssland från att delta i VM? Belarus miste ju hockey-VM nyligen. Det är en sak att lilla Belarus blir av med ett ishockey-VM, men att Fifa skulle kasta ut ryssarna som pumpade in enorma summor i VM 2018 och dessutom slöt upp med sponsorer när Fifa gungade efter mutskandalen är inte glömt.

Det här kommer att följa med ryska lag och landslag. Hur blir det för Zenit S:t Petersburg att spela mot Betis i Sevilla i kväll. I EM i sommar ska Peter Gerhardssons landslag spela mot Ryssland i gruppspelet. Hur hanterar man det? Någon markering? Hur reagerar publiken? Det kommer att hänga över idrottsvärlden framöver.

Annons

Jag har gärna fel i min tro om att idrottsvärldens sanktioner mot Ryssland blir försiktiga och mest fyllda av tomma ord. Jag hoppas definitivt att Uefa inte straffar Benficas Roman Jaremtjuk för att han firade sitt 2-2 mot Ajax med att dra av sig matchtröjan och visa upp Ukrainas statsvapen – treudden – på sitt underställ.

Samtidigt finns ett närtida exempel. Inför förra sommarens EM lanserade Ukraina en matchtröja med en karta med det annekterade Krim inritad på samt”Ära åt Ukraina” och ”Ära åt hjältarna” inskrivet, vilket fick Ryssland att protestera. Då agerade Uefa och stoppade tröjan i den utformningen. Osäker om Uefa lyssnat på alla andra länder.

Politik är svårt. Politik och idrott är på något sätt ännu svårare. Det är något som i bästa stunder förenar och ger glädje och ska handla om att mötas över gränserna, men inte sällan blir idrotten utnyttjad och då i fel syften. Det går att förstå längtan efter att hålla idrotten ren, men det är omöjligt att klara av det.

Annons

Det är många som talar om solidaritet med Ukraina. Nu är det upp till organisationer likt Uefa och Fifa att visa det på allvar genom att göra något som känns för Ryssland. Som att rycka både Champions League-finalen och möjligheten att kvala till VM på hemmaplan. Precis som att ryska klubblag framöver inte kan få spela matcher på hemmaplan.

****

Häftigt att följa Anthony Elangas framfart. Mål mot Leeds i helgen och nu ordnade han ett bra utgångsläge i Champions Leagues åttondelsfinal efter att ha skickat in 1-1 borta mot Atlético Madrid och tystat stora delar av mäktiga Wanda Metropolitano. Elfsborgs-produkten fick en kvart och det tog inte många minuter innan han gjort avtryck.

Löpningen. Kylan. Avslutet. Wow, liksom! Det kan inte ens vara en diskussion om Elanga ska ingå i den svenska truppen till VM-playoff mot Tjeckien. Det vore tjänstefel att inte ta med honom sett till hur det ser ut bland de svenska spelarna som ingått i truppen.

Annons

****

Undrar hur de svenska ryssproffsen känner? De sitter i en oerhört jobbig situation som knappast vägs upp av en låg och platt skatt samt en hög ersättning. Fortfarande överraskad att Hammarby var på väg att sälja Williot Swedberg till Lokomotiv Moskva och att 18-åringen kunde tänka sig att flytta dit. Tecknen den senaste tiden har varit rätt tydliga.

****

I och med Elangas mål åkte Rade Prica ut som den yngsta svenska målskytten i Champions League. Prica skickade in en reducering borta mot Rosenborg hösten 2000 då det norska laget slog Helsingborg med 6-1.

Publicerad 2022-02-24 13:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto