Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En maktkamp som hotar ÖFK:s existens

Lundhs blogg

Vem låg bakom fallet för Östersunds FK? Svaret är egentligen ointressant, för ÖFK:s överlevnad hänger på att all kraft går till att rädda den. Tyvärr inser inte alla det, framför allt inte en tidigare ordförande.

Under torsdagen är det årsmöte i Östersunds FK. Den nyblivna superettan-klubben ska försöka stoppa fallet. Inte det lättaste för en förening som slitit med ekonomiska bekymmer, negativa rubriker och spelarförluster under en rad år och där kulmen var nedflyttningen i höstas.

Det kan vara viktigt att få med att Östersunds FK är mer än herrarnas elitlag. Det handlar om barn och ungdomar som är i gång och ett fortsatt fall för ÖFK kan hota även en del av den verksamheten. Det måste finnas ork och resurser för att fotbollen ska snurra.

Jag är väl medveten att många runt om i Sverige, framför allt supportrar, ogillar Östersunds FK för en del av det som skedde kring en snabb klättring i seriesystemet. En hel del av supportrarna sågar mig och mina kollegor för att vi gjorde för lite för att granska ÖFK och dess frammarsch.

Annons

Brottsmisstankarna mot ordföranden Daniel Kindberg våren 2018 och den följande rättsprocessen blev till bränsle på deras brasa. Dock blev den tidigare ÖFK-basen frikänd i hovrätten, men man kan lugnt konstatera att skadan på både honom och klubben redan var gjord. Att rättsprocessen drog ut på tiden var inte till gagn för varken klubben, Kindberg eller myndigheterna.

Nu står Östersunds FK i en brytningstid där Daniel Kindberg aviserat att han gärna gjort comeback. Parallellt kämpar en del av de som är aktiva för att få klubben att resa sig, och en del som är intresserade av att bistå med kapital och andra resurser vill inte ha tillbaka Kindberg. Här är Fotbollskanalens avslöjande om hur klubben satsade 2018 och 2019.

Klart att den förre ordförandens regelbundna skriverier på Facebook och olika framträdanden i medier, där han gått oerhört hårt fram mot sina motståndare, knappast gett fler anhängare. Han har helt enkelt bränt en rad broar genom åren och var knappast uppskattad av alla ens när ÖFK gick starkt sportsligt.

Annons

I en intervju med min kollega Martin Petersson är Kindberg öppen om klimatet när de tjafsar: “Det är bara prestige i sådana här frågor. Det är inget unikt för ÖFK. Vi som är maktmänniskor, vi bär ofta på en massa prestige och arrogans. Det är ganska vanligt förekommande bland oss.” Inte så charmigt och inte så lättjobbat, helt enkelt.

Klart att den pågående maktkampen bidrog till att vi fick insyn i klubbens affärer 2018 och 2019. Här är alla fakta kring det. Inte svårt att hoppa till över hur man ökade på utgifterna sommaren 2018 och vintern 2019. Miljonkostnaderna man drog på sig trots oron som fanns med misstankarna mot Kindberg och turerna kring Saman Ghoddos-affären är svårförståeliga.

Ovanpå det var det omsättningen som följde när Graham Potter och en rad av de tongivande spelarna lämnade och det byttes ut folk i styrelsen samt på kansliet bidrog till att det blev ännu mer svårjobbat. En klubb som vuxit oerhört snabbt fick svårt att klara kostnaderna när det vände neråt på fler sätt.

Annons

Daniel Kindberg förnekar att han varit involverad i några beslut efter december 2018 och definitivt ingen budget inför 2019 eller värvning av Ravel Morrison. Ändå var det tydligt när jag och många andra träffade Kindberg på lägret i Marbella i februari 2019 att han åtminstone var oerhört nära laget. Den exklusiva intervjun som Aftonbladet gjorde med Ravel Morrison placerar också Kindberg nära nyförvärvet och tekniske direktören David Webb.

Att reda ut några år senare och försöka ta reda på vem som gjort vad och vem som beslutat att Morrison skulle få 170 000 netto i månaden, tio måltider i veckan och en miljonbonus är inte lätt. Kanske inte ens intressant? Det sägs att flera att vi inte sett allt, att det kostade 1,5 miljoner i bonus både vid ankomst och flytt. Klart är att Kindbergs hårda metoder skrämmer många och som gör att man som journalist får lita till många anonyma röster och väga dokument mot röster och motröster.

Annons

Har talat med flera klubbledare i svensk fotboll som säger att Kindberg var involverad i affärer till tidigt på sommaren 2019. Apropå David Webb sa Kindberg följande när han anställdes: “Vi kommer jobba på samma sätt som tidigare. David (Webb), Ian (Burchnall) och jag kommer jobba tätt ihop. Det är alltid ett lagarbete.” David Webb ska inte ha varit billig, varken i ersättning eller omkostnader för resor.

Det är givetvis lätt att peka på att efterträdarna brast när de inte fick in intäkter nog att täcka kostnaderna. Å andra sidan går det att hitta exempel i svensk fotbollshistoria där ett snabbt inflöde av stora pengar inte är en garanti för fortsatt framgång. Blåvitt brände i slutet av 90-talet alla pengar från Champions League-åren. AIK och Helsingborg gästspelade varsin höst i Champions League och hade det tufft därefter.

Annons

Vad som händer framöver i Östersunds FK vet ingen. Om föreningen fortsätter falla neråt i seriesystemet blir det än svårare att klara kostnaderna man dras med. Det blir en prövning att klara av redan 2022 (ÖFK backade 19,8 miljoner 2021). Nya skiften i styrelsen och bland ledare och spelare bidrar inte heller till den nödvändiga stabiliteten. ÖFK-supportrarna brukar säga att de aldrig ger sig. Återstår att se om det är verklighet.

Publicerad 2022-03-03 10:02

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto