Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Plågsam match men uppdraget utfört

Lundhs blogg

SOLNA. Sverige borde kanske förlorat, men det spelar mindre roll. Nu väntar playoff-final mot Polen. Då slipper landslaget vara favorit.

Ångesten hängde tungt över Friends Arena när Sverige tog sig an Tjeckien i ett VM-playoff över 120 minuter. Vid slutsignalen var det mer svensk lättnad än glädje, för det var en match där Sverige hade mer att förlora än motståndarna som saknade fler nyckelspelare.

Klart att det var en rätt svag insats av Sverige. Det finns mängder av förklaringar till det. Allt från bristande speltid till skador, en generationsväxling och rena formfall. Lägg till det en motståndare som skickligt maximerade taktik och spelarmaterial.

Det var plågsamt att följa hur Tjeckien skapade fasta situationer som gång på gång var farliga. Även hur den tjeckiska höga pressen ganska ofta ledde till långa bollar från svenskt håll och där det kom i retur. Det var inget för de nervsvaga supportrarna.

Annons

På presskonferensen strax efter midnatt var Janne Andersson inne på att Sverige hade kontroll stora delar av matchen och även skapade chanserna. Ibland är det bara så att man ser olika matcher, eller i varje fall upplever dem på helt olika sätt.

Ta bara Tjeckiens bortdömda mål som plockades bort på tveksamma grunder efter 11 minuters spel. Eller när Victor Nilsson Lindelöf hamnade snett och Joakim Nilsson rensar precis utanför stolpen i 27:e minuter. Och att Havel missade målet när han var helt fri på övertid var en gåva.

Statistiken gav bilden av 10-10 i avslut och 2-2 av dem på mål, men det var ganska uppenbart att Tjeckien hade skarpare lägen. Fast det spelar mindre roll när Jesper Karlström tog fram bollen och hittade Robin Quaison som väggade med Alexander Isak innan Quasion skickade in 1-0.

Annons

Två inhoppare spelade en viktig roll bakom segermålet och ingen kan klaga på att alla svenskar som var på plan slet och kämpade. Däremot brast en hel del annat och det var tydligt på flera spelare att speltiden varit begränsad. Något som kunde straffat sig, men det gjorde det inte.

Det var uppenbart på presskonferensen att Andersson inte gillade när SVT:s Johan Kücükaslan kom med frågor där det sken igenom att det svenska spelet inte hade imponerat. Förbundskaptenen höjde rösten och märkte lite ord, vilket skvallrade om att han inte var så opåverkad av läget som han velat antyda.

Klart att Sverige och Janne Andersson var under tryck inför den här semifinalen. Det var en match som landslaget skulle vinna, mot ett försvagat Tjeckien, men där det i flera fall var på väg att kantra över till tjeckernas fördel och att Sverige istället för Polen skulle få träningsspela mot Österrike.

Annons

Resultatet skriver historien och Sverige vann. Nej, det var ingen insats som skrämmer Polen. Om det här spelet räcker? Egentligen ointressant sett till att det troligtvis blir en ny match med hög anspänning och där spelet antagligen blir lidande av det.

Sverige får förhoppningsvis tillbaka Ludwig Augustinsson plus att Emil Krafth är tillbaka. Zlatan Ibrahimovic är också redo för inhopp. Klart är att Janne Andersson har en del svåra val att göra under de fyra dagar som väntar i form av vila innan det är match i Chorzow på tisdag.

Robin Olsen är given. Backlinjen bör bestå av Krafth, Nilsson Lindelöf, Helander och Augustinsson. Mittfältet är svårmanövrerat men Claesson övertygade inte vilket även gällde Olsson och Ekdal. I anfallet hade Alexander Isak det tufft och det är tydligt att han sliter.

Annons

Det positiva är att förbundskapten Andersson får en ny möjlighet att formera att lag som ska ta sig till VM i Qatar. Det hade varit tyngre att försöka vaska fram ett lag som skulle träningsspela mot Österrike. På tisdag handlar det bara om att ta sig till VM, inte hur spelet ska se ut.

****

Italien missar ett andra raka VM. Efter att ha vunnit EM i somras så blev det förlust i Palermo. Nordmakedonien skrällde och vann med 1-0 på bortaplan. Nu väntar Portugal-Nordmakedonien i finaln. Kan det nordmakedonska laget skrälla igen? Går inte att utesluta.

****

Jesper Karlström i A-landslaget och avgörande när segermålet ordnandes. En högoddsare.

****

Slaski-stadion i Chrozow innebär idel fina svenskminnen. Seger i VM-kvalet 1989 som innebar an plats i Italien:

Och i EM-kvalet 1999 där Fredrik Ljungberg sprintade igenom:

Annons

Och i EM-kvalet 2003 där det blev ny seger och nytt avancemang:

Publicerad 2022-03-25 00:37

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto