Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En kväll upplagd för en ny kvalhjälte - ta chansen

Lundhs blogg

CHORZÓW. Kindvall. Ekström. Sandberg. Andersson. Ibrahimovic. Och Jakob Johansson. Raden av svenska kvalhjältar är lång och i kväll kan en ny kliva fram. Tyvärr kan det lika gärna bli en polsk kvalhjälte.

En match avgör Sveriges och Polens VM-öde. När domaren Daniele Orsato blåser av finalen i detta VM-playoff sent tisdag kväll är det givet att en eller flera kvalhjältar klivit fram. Om det sedan är polska eller svenska hjältar återstår att se. För det ska spelas om det.

Klart att Polen har en hjälp av hemmaplan och drygt 50 000 supportrar på läktarna. Robert Lewandowski kan avgöra på egen hand. Ändå är det uppenbart att det finns nerver och negativitet även kring det polska landslaget, alla resultat skrämmer inte och många pekar på en ny förbundskapten som kastats in i uppdraget.

Sveriges förbundskapten Janne Andersson har talat om att det inte är en vanlig match. Vilket är givet. Det räcker att glänta tillbaka på Sverige-Tjeckien för att inse att matcher där det handlar om att antingen den totala segerlyckan eller ett knäpptyst omklädningsrum sätter spelarna på prov.

Annons

Enligt min tidigare kollega Patrick Ekwall, som avslöjade elvan i tisdags morse, satsar Janne Andersson och Peter Wettergren på en hel del skiften i den svenska startelvan. Kanske rycker det upp laget med tanke på att insatsen mot Tjeckien inte imponerade spelmässigt? Offensivt är det i varje fall, och det går inte att ifrågasätta att Sverige går för att ta sig till VM.

Skrällen är Jesper Karlström som gör sin blott tredje landskamp. Efter en match på vinterturnén 2018 var det ett inhopp mot Tjeckien i torsdags och nu spelar han från start. BP-spelaren som gick via Djurgården till polska Lech Poznan ersätter skadade Albin Ekdal. Kanske finns det mer logik i att han fyller rollen än Mattias Svanberg sett till att Karlström är mer defensivt inriktad.

Det är mindre förvånande att det blir en ny backlinje till tre fjärdedelar. Ordinarie ytterbackarna Emil Krafth och Ludwig Augustinsson är tillbaka efter avstängning och sjukdom. Marcus Danielson kliver in som mittback igen efter att ha vickat till höger och Joakim Nilsson får stå vid sidan. Det är en högst väntad Janne Andersson-fyra.

Annons

Däremot kör Andersson offensivt genom att ge plats för Robin Quasion. Äntligen tycker garanterat många. Svårt att säga emot det. Han var bärande anfallare när Sverige tog sig till EM – fem mål och tre assist – men ökad konkurrens i samband med att mästerskapet sköts upp ett år innebar att han föll i ranking. Men han visade sitt värde när han väggade sig igenom det tjeckiska försvaret i torsdags.

Robin Quasion fick starta mot Polen i EM efter ett inspirerat inhopp mot Slovakien där han ordnade straffen som innebar 1-0 via Emil Forsbergs insats från elva meter. Nu får han ny startchans mot polska landslaget. För att göra plats för Quasion har Dejan Kulusevski tagit klivet ner på högerkanten och det innebär att det är mer offensiv kraft i det svenska landslaget som jagar en VM-plats.

Annons

Spelare efter spelare upprepar att de älskar den här typen av matcher. Avgörandets stund där allt står på spel. Där det finns möjlighet att uppleva det de flesta bara drömmer om. Att få vara den som står för räddningen, tacklingen eller målet som avgör. Oftast är det målskyttar och kvalhjältarna skriver in sig i historien för alltid.

Herrlandslaget har många. Ove Kindvall som sänkte Frankrike, ordnade en VM-plats i Mexiko 1970 och fick Bragdguldet. Roland Sandberg från omspelet mot Österrike som gav en svensk plats i VM 1974. Eller moderna kvalhjältar som Andreas Andersson i Istanbul 2001, Zlatan Ibrahimovic mot Danmark 2015 och Jakob Johansson mot Italien.

Kvällens matcharena har skapat en del hjältar. Även svenska. Det är dryga 32 år sedan jag och ett gäng kompisar tog tåg, färja, nattåg för att åka från Lund till Krakow och sedan vidare till Chorzów. Vi ville se när Sverige äntligen skulle nå ett stort mästerskap igen. Efter Argentina-VM 1978 hade det varit idel kvalbesvikelser för det svenska herrlandslaget.

Annons

Olle Nordin var den som hade tagit över landslaget efter att Sverige under Lars “Laban” Arnesson missat två VM och ett EM. Nordin var nära att ta landslaget redan till EM 1988 i Västtyskland, men det var i VM-kvalet mot Italien 1990 som det lossnade för det svenska herrlandslaget.

I kvalpremiären 1988 gjorde Glenn Hysén en jättematch på Wembley och spelade nästan 0-0 på egen hand mot England. Efter det var Sverige med hela vägen i kamp om platserna i VM. Den 25 oktober 1989 skulle allt avgörs på den gigantiska men också slitna öststatsarenan i södra Polen.

Den officiella publiksiffran är 12 000 men jag undrar om det var så många. Vi svenska supportar var några hundra som stod och huttrade på en del av den gigantiska betongkolossen som är rejält renoverad i samband med EM 2012. Ett starkt minne från 1989 är de hårdföra och välutrustade polska kravallpoliserna som såg ut att vara redo för hårda tag.

Annons

Joakim Nilsson dribblade av tre polska backar och gav Johnny Ekström läge men en polsk back räddade skottet med handen. Peter Larsson drog in 0-1 från elva meter. I andra halvlek stod Ekström för en klassisk räd när han sprintade igenom och fixade 0-2 och ett svenskt VM-deltagande.

Fortfarande en av de bästa kvällarna jag haft på en läktare. Väntan på ett mästerskap hade varit lång och Sverige var äntligen i VM. Bara att hoppas att de dryga 250 svenska supportrarna får vara med om något liknande som vi upplevde 1989.

Faktum är att Sverige firat fler triumfer på kvällens matcharena. Fredrik Ljungberg stod 1999 för en Ekström-liknande räd och ordnade 1-0 som ledde till seger i EM-kvalet och 2003 var det Mikael Nilsson och Olof Mellberg som skickade in målen i EM-kvalet. Även om de inte blev lika tydliga kvalhjältar.

Annons

Janne Andersson må satsa offensivt i Sveriges final i VM-playoff men han har mer på bänken. Unge Anthony Elanga är där och Zlatan Ibrahimovic vill visa att han kan trotsa fotbollens naturlagar och spela ett VM som 41-åring. Kanske kan Zlatan få göra det där VM-målet i Qatar som han saknar, trots deltagande både 2002 och 2006.

För att Zlatan ens ska få chansen måste Polen besegras. Kanske med Zlatan som hjälte? Klart att det är ett scenario som lockar. Där Zlatan kommer in och avgör och visar att den här landslagscomebacken var betydligt mer än det blivit hittills.

Kanske kan han ta fram kraften från Sveriges EM-playoff mot Danmark? Då han stod för tre mål över två matcher och visade att han skulle till EM till varje pris. Det är ett liknande läge i kväll, något måste göra allt för att Sverige ska till VM oavsett motstånd.

Annons
Publicerad 2022-03-29 15:36

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto