Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inget VM utan målskytte - frågan om ett danskt skifte måste ställas

Lundhs blogg

CHORZÓW. Bommade chanser och några misstag. Sedan var Sveriges VM-dröm över. Hur gör vi nu? Frågan måste ställas om vem som förädlar en ny generation bäst.

Fotbollen är grym ibland och det går att peka på svenska målchanser, små marginaler och att Janne Andersson försökte byta och påverka matchen på alla möjliga sätt. Precis som den svenska förbundskaptenen påpekade efteråt, han kan inte skjuta in bollen själv.

Istället var det Robert Lewandowski och hans landsmän som fick fira inför 50 000 galna supportrar. Sprutande konfetti i rött och vitt, en speaker som måste hörts över hela landet och specialtryckta Katar-tröjor på de polska spelarna (Qatar stavas så i Polen) var det som gällde efter slutsignalen.

De svenska spelarna tog sig in i omklädningsrummet och kunde i tystnaden konstatera att man var nära, men ändå långt borta. En straff tidigt i andra halvlek efter att Jesper Karlström hamnade snett när han tacklade Grzegorz Krychowiak ledde till att italienske domaren Daniele Orsato blåste och pekade på straffpunkten.

Annons

Robert Lewandowski var iskall och skickade in 1-0 bakom en då lurad Robin Olsen. Trots den smällen reste sig Sverige och skapade nya möjligheter, men det var aldrig riktig kvalitet på avsluten. Tyvärr. Förbundskapten Andersson gjorde ett försök att öka kraften framåt och slängde in Anthony Elanga och Mattias Svanberg för Robin Quaison och Jesper Karlström.

Sverige lutade alltmer mer framåt, men istället för en svensk kvittering kom en ny olycklig sekvens där Kristoffer Olsson slog en svag pass till Marcus Danielson som inte nådde bollen helt och missade. Piotr Zielinski snappade upp den och stormade mot mål och när Olsen tvekade kunde polacken skicka in 2-0 efter dryga 70 minuter. Ridå.

Även om inte Sverige gav upp och Zlatan Ibrahimovic och Jesper Karlsson kom in för Danielson och Olsson när det stuvades om till trebackslinje och full fart framåt. Dessvärre var det bara Robin Olsens storspel som hindrade fler polska mål och någon svensk reducering och spänning var aldrig nära. Slutsignalen gav beskedet, det blir inget svenskt VM-deltagande.

Annons

En del tar sin tillflykt i att det är skönt att Sverige inte når ett ifrågasatt och med rätta kritiserat VM i Qatar. Vilket går att förstå. Då slipper man brottas med den svårigheten, men det är ett bakslag för svensk fotboll. För intresseboomen som följer. För prispengarna på 115 miljoner kronor. För erfarenheten för spelarna.

Solen går upp under onsdagen oavsett det här och nu måste man se framåt. Kanske inte direkt, men ändå inom kort. Redan i juni är det dags igen, då i Nations League. EM-kvalet drar i gång om ett år och Sverige måste ta sig till EM i Tyskland där det finns 23 platser att slåss om. Den nivån måste man ha som krav på ett svenskt herrlandslag.

Om det finns ett överflöd av unga och offensiva krafter i dagens upplaga så är det betydligt tunnare och äldre längre bak. Där måste man inventera och se om man kan hitta starkare alternativ än det man spelade med nu. Det är inte lätt för spelare som knappt gjort några matcher att klara sig helt utan misstag. Vilket vi såg prov på.

Annons

Nej, det är inget fiasko att förlora mot Polen och missa VM. Tretton länder från Europa når mästerskapet, men det är givet att det svider när man är i den sista matchen och det är liknande kombination av individuella misstag och brända målchanser som vi såg när Sverige föll mot Ukraina i EM-åttondelen i somras.

En match kan man skylla på marginaler. Möjligen två. Fast nu har Sverige spelat en rad matcher och haft oerhört svårt att göra mål. Georgien, Spanien, Tjeckien och Polen har gett ett mål och det var i förlängningen i torsdags. Bortaspelet har haltat och förlusterna har radats upp.

Det är länge sedan Sverige hade så många unga, talangfulla och offensiva spelare på en och samma gång. Nu blir det inget VM utan man får sikta på EM 2024 i Tyskland och börja omstöpningen av landslaget i Nations League i sommar. Kanske slutar någon eller några?

Annons

Fotboll handlar om resultat. Klart att fotbollsförbundet måste utvärdera om någon kan förbättra laget? Kanske utveckla spelet? Nej, det betyder inte att någon gjort ett dåligt jobb, men det är möjligt att det finns någon som kan göra det ännu bättre. I Sverige? I Norden? Utanför Norden? Eller att man har rätt person?

Danmarks fotbollsförbund framstod som underligt när man bytte ut Åge Hareide trots att han tagit landslaget till VM-åttondel och sedan till EM 2020. DBU:s nye fotbollsdirektören Peter Möller såg en möjlighet att få ut mer av en stark dansk generation spelare och bytte till Kasper Hjulmand och efter EM-semifinal i somras är man redan klart för VM i Qatar.

Nej, det är inte säkert att ett skifte av Janne Andersson är rätt väg, men utvärderade blir vi alla på jobbet. Det ingår för de allra flesta och om man är välbetald som den svenska förbundskaptenen får man leva med att frågorna ställs. Är man rätt för att ta landslaget vidare? Vad säger en del av de tongivande spelarna?

Annons

När Erik Hamrén gjorde ett godkänt VM-kval genom att komma tvåa bakom Tyskland innan man föll i VM-playoff mot Portugal fick han nytt kontrakt och körde på. Visst, hans landslag nådde EM 2016 i Frankrike via playoff men det var knappt och väl på plats slutade det med respass efter en poäng mot Irland. Då kanske ett tidigare skifte varit rätt.

Dock kanske SvFF saknar den sportsliga kraften, kunnandet och visionen att våga utvärdera på allvar. För det är givetvis en jobbig process, men alla lär sig av den. Allt handlar om att man ska göra det bättre med landslaget. Och det är väl vad alla vill?

Jag vet att Janne Andersson räknar med att köra på och har kontrakt över 2024. Han känner att han och Peter Wettergren är på rätt väg i en generationsväxling. Anderssons år med landslaget har varit framgångsrika med VM-kvartsfinal och EM-åttondel, men det är givet att frågor måste ställas när avgörande matcher som slutar med förlust senaste året.

Annons

***

Sveriges svit på Slaski-stadion är över. Efter tre raka segrar och noll insläppta har Polen tagit en seger. Dessutom den första polska segern i en tävlingsmatch över ett svenskt landslag sedan VM 1974.

***

Daniele Orsato gav inte Sverige många domslut.

***

Irland slog Sveriges U21-landslag i Borås det som var en tung svensk fotbollsdag. Jens Gustafsson fick en svag start.

***

Kaoset på pressläktaren var svårslaget där det var öppen kamp om platserna. Det slutade med att många svenska journalister blev utan. Själv satt jag mellan Åke Unger och Hasse Backe för att ens få en sittplats.

***

Spännande att Zlatan Ibrahimovic öppnade för fortsatt spel i landslaget. Han stängde i varje fall inte för mer spel.

***

VM i Qatar lottas på fredag. 12:00. Tråkigt att inte ha ett svenskt landslag med. Har inte hänt sedan 2013 då man lottade VM i Brasilien.

Annons
Publicerad 2022-03-30 00:08

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto