Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hammarbys effektivitet måste upp - och det rejält

Lundhs blogg

Hammarby rustar för SM-guld och vann premiären mot Helsingborg. Effektiviteten måste upp rejält om man ska utmana på allvar och förädla fram en verklig vinnarkultur.

Med ett par minuter kvar av tilläggstiden skapade Helsingborg oväntat hopp med ett nickmål av Assad Al Hamlawi till reduceringen 2-1 mot Hammarby. Nykomlingens tränare Jörgen Lennartsson manade på laget att försöka gå långt i jakten på en kvittering inför drygt 30 000 på Tele2 Arena. Det var för en liten stund öppet om det verkligen skulle bli hemmaseger.

Hammarby vann bollen efter ett tag och kontrade och när Astrit Selmani ropade på en passning i straffområdet fick han se inhopparen Williot Swedberg hålla i vid hörnflaggan. Ynglingen visade rutin när han ville spela av tid. Kanske inte den roligaste fotbollen, men den cynismen måste till för att man ska vinna något. En inställning Swedberg visade fler gånger under de sista minuterna.

Annons

Till slut kom slutsignalen och Hammarby hade bärgat tre poäng. Från resultattavlorna lyste 2-1 och det var just inhoppande Swedberg som ökat på till 2-0 när klockan passerat 90 minuter. Ett helt dödande mål trodde nog de flesta, men det var svårt att förstå att det dröjt nästan en hel match. Hammarby hade många möjligheter att utöka sin 1-0 ledning.

Säsongens första mål stod alltid nyttige Gustav Ludwigson för när han skallade in en hörna i den 18:e minuten. Han ryckte i från sin bevakning på bortre stolpen och mötte bollen helt perfekt och styrde in den med minsta möjliga marginal. Efter det gick Hammarbys spel i vågor (både kring dominans och kvalitet) men ribban och stolpen hindrade fler mål även om man lika gärna kan peka bristande skicklighet och effektivitet.

Klart att det handlade om en premiär, en del nya spelare och en ny tränare som inte hittat varandra helt och hållet. Ganska ofta satt passningarna fel och offensiven kom av sig. När det väl blev chanser hade man inte den rätta skärpan. Det gick att se ett lovande embryo men man måste bli mer effektivt och hänsynslöst om man ska skapa den vinnarkultur som sportchefen Jesper Jansson pratat om.

Annons

Det måste vara oerhört jobbigt att ställas mot Selmani och Ludwigson men när den pressen inte biter är det osäkert längre bak i laget. Kanske blir det bättre när Loret Sadiku klarar 90 minuter? Under lördagen hoppade prestigevärvningen in i andra halvlek. Han ser ut att bli ett starkt förvärv som kan ge det nödvändiga lugnet när spelet går i vågor och man är tillbakatryckt.

Helsingborgs IF var inte oävet och höll sig kvar i matchen. Kanske saknade man något bättre spelare längst fram för att verkligen kunna hota? Eller om det handlade om mer mod? Men man stod upp mot Hammarby och om man kan bygga på det blir man ganska svåra att tas med, särskilt hemma på Olympia. En så kallad hedersam förlust.

Vi måste vara ärliga om att det var premiär och det leder alltid till en del frågetecken kring bägge lagen. Inget av dem framstår som färdiga men Hammarby har under våren visat att man kan gräva fram resultat – är i final i cupen – även om man inte imponerar i matcherna. På det sättet var segern mot Helsingborg ett kliv framåt. Ett ängsligare Hammarby hade lätt kunnat tappa poäng i en sådan här match.

Annons

Intresset för Williot Swedberg har varit stort sedan hans genombrott för ett knappt år sedan och Hammarby kunde ha sålt honom förra sommaren och var nära en affär i vintras men där kriget kom emellan. Talangen satt på bänken i den allsvenska premiären efter att ha fått nöja sig med ett inhopp mot Elfsborg i cupsemifinalen och blivit utbytt i kvarten mot IFK Norrköping.

När han väl kom in var han en aning osäker och hamnade fel med passningar och i löpningar. Ändå var det han som såg till att skicka in det matchvinnande målet och sedan agerade han moget i en tid när Hammarby kunde skakat till. Onekligen en speciell talang som klubben besitter och någon som är mer värd mer på plan för Hammarby än i form av en miljonförsäljning.

Det är drygt 20 år sedan Hammarby vann klubbens enda SM-guld och de senaste åren har man tagit kliv i jakten på ett nytt. Man tog cupen förra våren och har skruvat upp förutsättningarna kring verksamheten. Försäljningar har gett ett kapital som investerats i allt från spelare till en vässad anläggning.

Annons

Nu har man en plattform som gör att man kan utmana Malmö FF, men det är det här med effektiviteten som måste höjas. Om man klarar det lär MFF och de andra 08-klubbarna få en kamp om att höja Lennart Johanssons pokal.

****

Tyvärr var det en del trista scener efter den allsvenska premiären med poliser, vakter och andra som fick hålla koll på olika supportergrupperingar. Det var minst sagt hetsigt mellan delar av HIF-klacken och Bajen-supportrarna och det spillde med ut efter matchen. Många? Få? Svårbedömt, men det är klart att det drar ner helheten.

Annars var det drygt 30 000 på Tele2 Arena som bidrog till en mäktig inramning. Det är nästan vardag numera men om man varit med på 1980-talet och 1990-talet och följt allsvenskan är det något som fortsatt ger positivt intryck.

****

Mitt allsvenska tips hittar ni här. Tror på Malmö FF som vinnare. Sundsvall och Degerfors får kliva av. Här hittar ni hela redaktionens tips, och då även skytteligavinnare. Min skytteligavinnare är Marcus Berg.

Annons

****

Premiär en lördag eftermiddag för Hammarby gav onekligen extra tryck på en hel del av publiken. Krogarna på Södermalm måste haft en bra lördag och efter segern är det troligt att det fortsatte.

****

Supportrarnas matchprogram till Hammarbys matcher är något jag uppskattar. Det finns en speciell känsla att bara hålla i det och här är innehållet av hög klass. En verklig tillgång i samband med klubbens hemmamatcher.

Publicerad 2022-04-02 17:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto