Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tålamod och tid är en sak, kvalitet en annan

Lundhs blogg

SOLNA. Erling Haaland visade sin klass och sänkte Sverige. Janne Andersson har bett om tålamod och tid, men utan bättre alternativ i försvaret hänger det inte på tid.

Robin Olsen räddade Sverige från en förnedring på hemmaplan. Målvakten höll på egen hand nere siffrorna när ett Norge som inte spelat ett stort mästerskap på 22 år dominerade totalt. Det var nära både 0-3 och 0-4 innan Anthony Elanga skickade in 1-2 och hyfsade siffrorna.

Efter slutsignalen firade norrmännen som om de vunnit en titel. Kanske var det känslan för Ståle Solbakken och Co när de vann den första tävlingsmatchen sedan Tom Lunds dagar. Klart att insatsen på Friends Arena var en signal om att ett ungt Norge blinkar för omkörning.

Sverige bygger om. En kvart i andra halvlek var det svenska ljuset då man tryckte tillbaka norrmännen. Emil Krafth var närmast 1-1 i det läget, men skottet blockerades. Där och då var det ett lekfullt och kreativt Sverige som kombinerade sig fram och skapade ett rejält tryck.

Annons

Annars var det en match som visade att Janne Anderssons arbete att bygga om landslaget är något som kommer att kräva tålamod och tid. Långa stunder var det försiktigt och fegt. Att rulla boll i backlinjen ger inget. Inte sällan slutade det med långbollar som inte gav särskilt mycket till den svenska offensiven.

Klart att ett domslut påverkade. Anthony Taylor blåste och pekade på straffpunkten när miljökämpen Morten Thorsby sökte upp Emil Krafths ben och trillade över det. Att inte VAR gick in och ändrade på beslutet var förvånande. Än mer överraskande var att Taylor varnade Krafth.

Erling Haaland visade ingen pardon när han skickade in 0-1 bakom Robin Olsen som var utan chans trots att den svenske målvakten gick åt rätt håll. Det ska sägas att Olsen var den som annars sett till att Sverige var kvar i matchen efter 45 minuter. Räddningen på Alexander Sörloths nick var högklassig.

Annons

Med eller utan straff var Norge bättre än Sverige. Klart bättre. De gånger man hade bollen kom man till skarpare avslut och det är givet att med Haaland i laget blir det lätt farligt. Den blivande Manchester City-spelaren rann igenom efter Joakim Nilssons miss och placerade in 0-2. Han kunde gjort 0-3 tätt efter men Olsen räddade.

Förbundskapten Anderssons ombyggnad ska leda till att Sverige får ut mer av sina offensiva spelare. Vilket inte går att klaga på. Däremot är det uppenbart att det svenska försvaret är rejält försvagat och även om Victor Nilsson Lindelöf kommer tillbaka är frågan vem som ska fylla rollen bredvid honom. Svårt att se någon som tar platsen i det här läget.

Klart att Sverige måste få tid och tålamod när man försöker skruva på spelmodellen. Både Jens Cajuste och Mattias Svanberg spelade upp sig i andra halvlek och framför allt Cajuste visade att han kan ta hand om den defensiva rollen. Emil Forsberg är alltid delaktig i farligheter och när han plockades av tappade Sverige drivet framåt.

Annons

Förväntningarna på Dejan Kulusevski och Alexander Isak är naturligtvis höga. För höga? Det är möjligt, men de måste kliva fram om spelsystemet ska bli det utlovade lyftet för Sveriges offensiv.

Ännu är det för tidigt att döma ut omstöpningen, men det blir en plågsam process att följa om det väntar fler förluster på hemmaplan mot lägre rankade landslag. Då får Janne Andersson bara bita ihop och hålla kursen. EM-kvalet blir det riktiga testet.

****

Man får ge de svenska supportrarna på ena kortsidan att de inte gav upp i första taget. Imponerande.

****

Serbien väntar på torsdag och serberna slog Slovenien med 4-1.

****

Vad Alexander Milosevic eventuellt sagt eller inte sagt till Erling Braut Haaland är givetvis något som får rubriker. Det är ovanligt att det som sägs på planen når ut till medierna, men det är klart att en hel del av det som sägs i stridens hetta är barnsligt tugg.

Annons

****

Kan inte släppa att Emil Krafth blev varnad för Morten Thorsbys filmning som gav straff. VARNAD?!? Därmed är högerbacken avstängd mot Serbien.

Får ge Thorsby att han erkände att det var en fifty-fifty-situation.

****

Den norska klackens budskap: “Vi kan köpa hela Sverige” är tyvärr sant.

****

Pontus Jansson gav sin bild av tiden i landslaget i en intervju i Sydsvenskan. Det går att förstå hans frustration över hur det blev när han föll i ranking hos Janne Andersson och det är inte förvånande att han klev av. Även om han klivit rakt in i startelvan i dagens landslag.

Janssons upplevelse efter matchen mot Portugal hösten 2020 är hans egen, man han satt inte ensam på podiet. Sedan är det ingen hemlighet att pressarbetet kring herrlandslaget varit svagt och slappt under några år och att det givetvis har följder.

Annons

På presskonferensen var Janne Andersson irriterad och han har rätt i att han knappast styr det mediala arbetet, men den delen har varit eftersatt. Något som påpekats för förbundet och landslagsledningen utan att det skett några förändringar. Det är förvånande att man struntat i den delen.

Lika anmärkningsvärt är att förbundskapten Andersson för andra gången försökt övertala mittbacken att göra comeback. Trots allt höll förbundskaptenen en tydlig linje kring Zlatan Ibrahimovic och en del andra som slutat. Principer kan bita en.

****

Starkt att över 42 000 sökte sig till Friends Arena för Sverige-Norge i Nations League. Blir en annan inramning på torsdag när Serbien väntar. Runt 17 000 biljetter sålda och den svenska insatsen mot Norge sätter antagligen inte fart på försäljningen.

Publicerad 2022-06-06 00:17

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto