Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En pågående revolution ger ett historiskt EM

Lundhs blogg

MANCHESTER. Inramningen. Utvecklingen. Och den pågående revolutionen inom damfotbollen. Redan före avspark vet vi, EM i England blir historiskt och kommer göra avtryck.

Traditionen tvingar inte sällan olika idrottshöjdare att slå fast att detta blir det bästa VM någonsin eller att detta var tidernas OS. I vissa fall går det verkligen att ifrågasätta sanningshalten hos diverse gubbar som sprider de orden likt propaganda.

Inför avsparken av EM i England onsdag kväll kan vi på förhand slå fast att det blir ett historiskt mästerskap. Aldrig tidigare har så många åskådare följt matcherna – över 500 000 biljetter sålda – och publikrekordet från EM-finalen 2013 (41 301 på Friends Arena) ryker i kväll.

Hemmanationen England tar sig an Österrike på Old Trafford som uppges vara utsålt och man räknar med upp emot 73 000 åskådare. Draget i landet är relativt stort vilket speglar av sig i både reklamkampanjer och mediernas bevakning av hemmalaget som är topptippat.

Annons

En del skribenter är inne på att England måste lyckas för att verkligen få bättre fart på utvecklingen kring damfotbollen. Klart att inget kommer att stanna av även om hemmanationen floppar, möjligen bromsar det en aning men det här är en framåtrörelse som inte går att stoppa.

Det är fem år sedan EM i Nederländerna och under den tiden har utvecklingen fullkomligt exploderat i Europa. Ligor och klubbar har skruvat upp satsningar, sponsorer, publik och medier har hakat på. Nej, det har inte varit en rak linje och kommer nog aldrig vara det. Revolutioner består sällan av raka händelseförlopp.

Snarare är det kluster av händelser som driver på. VM i Frankrike 2019 gjorde avtryck i många länder där tittarsiffrorna drog i väg. Champions League har fått gruppspel även för damer. Klubbar i Spanien, Italien, Tyskland och England har ökat resurser, satsningar och fokus på damverksamheterna.

Annons

I England har det hänt mest med Women’s Super League som fått en rad stora klubbar att verkligen satsa och ligan har knutit till sig sponsorer, TV-bolag och en rad av världens bästa spelare. Frammarschen är tydlig, märkbar och något som kommer att eka många generationer framåt.

Inför EM har Uefa sålt rättigheter till att sända matcherna till 195 länder och i England är det BBC 1 som gäller för Englands premiärmatch. Man behöver bara backa till EM 2013 för att hitta ett mästerskap när alla matcher inte sändes i England och VM-succén 2015 tog bara lagets bronsmatch till BBC 3.

Genomslaget för EM är stort. Klart att man kan undra varför Uefa inte investerar ännu mer? I produktioner av sändningarna från EM. I att skifta till lite större arenor med tanke på skiftena. Det är rätt nyligen som Uefa började jaga sponsorer bara till damfotbollen och klart att man kan skruva mer på det, men det finns en kraft i utvecklingen som är häftig att följa.

Annons

Efter att ha bevakat de flesta mästerskap för damer sedan EM 1997 är det en enorm utveckling. Visst, det var från väldigt låga nivåer men bara skiftet från senast då EM var i England, sommaren 2005, är gigantiskt. EM i Sverige 2013 hade många plus, men mästerskapet är rejält distanserat.

Betydelsen av att unga tjejer och killar kan ta del av den här utvecklingen är naturligtvis stor och det kommer att prägla dem. Det är som att barn är uppväxta med skärmar och en ny teknik och att det bara är naturligt att ta del av den. För äldre generationer kan det vara svårare att greppa skiftena och därmed acceptera dem.

Det är bara att gå till min egen uppväxt på 1970-talet och 1980-talet då damfotbollen var i en linda och knappt syntes i varken tidningar eller TV. Vilket givetvis innebar att det inte var en naturlig del i flödet som det är i dag. Jag vet att en del anser att det går för långsamt och det går att fatta, men rörelsens riktning är tydlig.

Annons

Kampen för jämlikhet i både ersättningar och förutsättningar har på fem år gått ordentligt framåt. USA har lett vägen, men vi fick se Danmark strejka, Ada Hegerberg lämna landslaget och Sverige som hotade med att bojkotta Fotbollsgalan efter att ha spelat EM utan ett gällande avtal. Tyvärr var kampen tvungen att tas, men nu är det gjort.

Numera har de flesta landslag mer eller mindre utjämnade ersättningar – och trycket på Fifa och Uefa att jämna ut prispengarna ökar. Sverige har gjort det generalsekreterare Håkan Sjöstrand under flera år hävdade var omöjligt, man har offentliggjort avtalen för herr- och damlandslagen. Damlandslaget är inför EM inkvarterat och influget på ett sätt som herrarna varit.

Återstår en fråga. Blir EM 2022 det bästa någonsin? Allt talar för det med tanke på hur spelarna fått bättre förutsättningar i framför allt klubblag men även landslag. Fotbollen har tagit oerhörda kliv och både VM i Frankrike och OS i Tokyo visade prov på en brant kurva uppåt, men det går inte att slå fast på förhand.

Annons

Konkurrensen om EM-titeln är stor och för min del är ett Ada Hegerberg-förstärkt Norge en outsider som kan sno EM-bucklan, men det är trångt på vägen mot Wembley. England, Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Spanien och Sverige kan alla ta sig hela vägen till en utsåld final. Vilket också borgar för en fotboll av hög klass.

Kanske den bästa någonsin? Inte omöjligt och jag hoppas det, men att som journalist följa en revolution på nära håll har sina utmaningar. Det gäller att behålla perspektivet, men det är bara att erkänna att en häftig sommar väntar i England.

Publicerad 2022-07-06 12:26

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto