Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Viktig seger – men knappast övertygande

Lundhs blogg

MANCHESTER. England ordnade en viktig segern i EM-premiären. Ändå hade hemmanationen svårt att övertyga. Till skillnad från suppportrarna.

EM i England kommer givetvis få fart av arrangörens triumf inför dryga 68 000 åskådare på Old Trafford. Ibland kan tre poäng räcka för att få det att lossna, men efter slutsignalen var det svårt att tro att vi fått se ett blivande mästarlag uppträda.

Visst, man vann dueller och hade starka sekvenser men sista halvtimmen var inget som imponerade eller övertygade. Klart att man måste kunna ha höga förväntningar på England. Spelarmaterialet är starkt. Förbundskaptenen kan det här med att få ihop lag. Och man hade publiken i ryggen.

Självklart har vi alla sett landslag inleda mästerskap knackigt och sedan växa i takt med resultaten. Ändå var det ett England som inte kunde utnyttja perioder av spelövertag där man med kvickhet, rörlighet och ett skarpt passningsspel kom i hyfsade lägen, men alltför ofta sökte konstiga avslut eller inte hittade fram med sista passningen.

Annons

VAR hjälpte England till 1-0 efter en kvarts spel när Beth Mead lyfte Fran Kirbys framspelning över Österrikes skickliga målvakt Manuela Zinsberger. En rensning på mållinjen av Carina Wenninger var förgäves för målet godkändes först av domaren och sedan av videosystemet som assisterar.

Klart att England hade fler möjligheter att utöka ledningen och både Ellen White och Lauren Hemp kommer gräma sig över lägen som borde genererat ytterligare engelska mål. Nej, helheten var för slarvig och man bjöd in Österrike som på slutet jagade en kvittering.

Om inte Mary Earps gjort en riktigt vass räddning hade ett välorganiserat bortalag kunnat agera festförstörare på Old Trafford. Där över 68 000 åskådare skrek på England, körde vågen och jublade så fort hemmahjältinnorna vann dueller, kontrade eller sökte avslut.

Annons

Det var häftigt att följa uppladdningen inför matchen utanför jättearenan i Manchester där en annan typ av publik än den vanliga på Uniteds matcher sökte sig till EM-premiären. Glatt, vänligt, nyfiket och lite försiktigt. Många familjer och en hel del barn där ansiktsmålning och små flaggor var vanligare än öldrickande och hetsighet.

Deras glädje vid slutsignalen var smittsam och det måste varit skönt för spelarna att ta det traditionella varvet runt arenan. England fick den viktiga första segern och en önskad start på EM. Effekten är sportslig men den ger även energi till EM i stort.

Förbundskapten Sarina Wiegman var rätt kritisk efteråt även om hon berömde Österrike. Klart att hon hade velat se mindre slarv i avgörande offensiva lägen och att hennes lag borde dödat matchen tidigare. Inte ens ett trippelbyte bidrog till vassare spela framåt.

Annons

På måndag väntar Norge som går in i EM torsdag kväll mot Nordirland och det bär bli norsk vinst. Man kan då misstänka att mötet England-Norge i Brighton blir en gruppfinal. Blir intressant att se om engelskorna kan höja kvaliteten framåt och se till att skaffa sig en väg mot kvartsfinal redan då.

Klart är att de får stöd av en ny utsåld arena. Kanske var det nerver som spelade roll när England inte övertygade? Nya möjligheter på måndag och det är klart att man inte kan avskriva hemmanationen från guldtipsen, men kvaliteten måste bli bättre om tron på Wembley ska leva hela juli månad.

Publicerad 2022-07-06 23:45

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto