Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

En plågsam vinter väntar för Janne Andersson

Lundhs blogg

Sveriges fria fall fullbordades med en plats i blåbärs-divisionen i Nations League. Och om ett halvår väntar EM-kval. Klart är att Janne Andersson och landslaget får leva med flera frågetecken fram till dess.

Sverige behövde vinna mot Slovenien för att hänga kvar i Nations League och framför allt för att få lite arbetsro. Men trots stor dominans var det en soloprestation av Emil Forsberg som gav 1-1 som blev slutresultatet. Och utan Robin Olsen hade det lätt kunnat bli förlust.

Klart att det inte var denna kväll som avgjorde Nations League. Där Sverige hösten 2024 ställs mot tre blåbärsnationer. Undrar vad det fiaskot kostar? Ja, alla förstår att det blir svårt att fylla Friends Arena om det väntar match mot Färöarna, Lettland och Azerbajdzjan. Kanske ett bortfall på 120 000 biljetter på tre matcher?

ANNONS

Nu lär inte det vara Janne Anderssons problem, då han knappast är kvar efter EM 2024. I det korta perspektivet är det svårt att runda tio matcher och ynka två vinster och ett år som varit hemskt för det svenska herrlandslaget. Förbundet, spelarna och Janne Andersson säger alla att de har fullt förtroende för att Janne Andersson ska lösa det.

Klart att det går att argumentera för att han förtjänat möjligheten att leda landslaget i EM-kvalet. Han har tidigare levererat resultat, prispengar och det är bara ett drygt år sedan Sverige vann gruppen i EM och nådde åttondel. Eller slog Spanien hemma i VM-kvalet.

Därefter har det gått utför. Plumpar mot Grekland och Georgien. Och om vi hörde Janne Andersson dra statistiken under 2021 lär vi knappast höra honom rabbla hur det gått senaste året. Givetvis finns det förklaringar i massor. Formfall. Skador. Generationsväxling. För svaga alternativ.

ANNONS

Ändå går det inte att komma runt att förbundskapten Anderssons förtroendekapital minskat. Rejält. Försiktiga byten. Taktikskifte som nu är tillbaka till grunderna. Vad är kvar? En gång i tiden fick han snabbt ihop resterna av EM-truppen 2016 och en del nya spelare. Nu har Andersson haft det svårare.

Under EM-kvalet gäller det att Sverige är med från start, annars kommer trycket på alla involverad öka snabbt och bli stort. Rysaren är att det kan bli riktigt tufft motstånd i kvalet. I första seedningsgruppen är det många starka landslag, även i andra seedningsgruppen.

Det mest oroande är dock att Sverige inte är ett lag längre. Istället är det ett poröst bygge som ofta blir straffat. Utan att Olsen räddat Sverige vid några tillfällen kunde slovenerna ha ryckt än mer. Mot ett vassare motstånd, likt Serbien i lördags, blir det snabbt större siffror om man är så svagt.

ANNONS

Det saknas riktiga ledare på planen. För många spelare saknar regelbunden speltid. Det finns vissa platser där det saknas alternativ och spelare som håller landslagsnivå och särskilt om man vill gå till mästerskap och gå långt. Det är givet att man kan sakna en spelare som Pontus Jansson som hade kunnat fylla en roll i mittförsvaret.

Två träningsmatcher väntar i november följt av en januariturné till Portugal. Sedan drar EM-kvalet i gång. Om Janne Andersson lidit under sommaren och även tyckt synd om sig själv är det bara att inse att vintern kommer att bli plågsam för honom.

****

Måste ge den svenska klacken en eloge som höll i gång från start och gjorde sitt för att lyfta inramningen. Inte heller slutade de stötta landslaget trots 0-1 och att det såg mörkt ut.

****

Svårt att förstå hur fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand kan stå och raljera och skämta i Viaplays studio inför matchen. Han ville inte utvärdera Janne Anderssons arbete efter VM-missen i våras och nu kunde han knappt svara på vem som har ansvaret för att utvärdera förbundskapten.

ANNONS

Detta trots en rad svaga resultat för herrlandslaget. Sjöstrand är högste ansvarige tjänsteman för svensk fotboll och verkar inte ha förstått hur man ska uttrycka sig kring sitt uppdrag. Istället är det bara skämt och raljanta insinuationer. Något som varit genomgående under hans ledning av förbundet. Kanske dags att någon utvärderar Sjöstrand.

****

Hur kan inte Robin Olsen få speltid i sina klubbar? Svårt att förstå.

****

Serbien slog Norge i Oslo och vann därmed gruppen. Inget mål för Haaland.

****

EM-kvalet till Tyskland 2024 lottas 9 oktober i Frankfurt. Sverige kommer att finnas i seedningsgrupp tre och det blir tio kvalgrupper där två lag i varje går till EM. Rysaren är att det finns starka landslag i seedningsgrupperna 1 och 2. Ta bara att Frankrike och England är i grupp 2.

Det finns 24 platser i EM och förutom 20 i kvalet tar arrangörsnationen Tyskland en plats och de sista tre platserna går till ett gäng lag från Nations League som gör upp i playoff och där gruppvinnare är prioriterade.

ANNONS

****

Gräsmattan på Friends Arena. Knappast något som gynnar Sverige mot svagare motstånd. Hur är det möjligt?

****

Älskade uppställningen av knattar och knattor som tågade in och var med på uppställningen inför matchen. Fotbollens vackra sida när man är inkluderande och öppen för alla.

****

22 895 var en okej siffra. Bra att förbundet kampanjat rejält och sett till att få ut biljetter till lägre pris. Hellre lite bättre på läktarna även om det är långt från budgeterade 35 000 åskådare till ett annat pris.

Publicerad 2022-09-28 00:23

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto