Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

I lördags var Infantino homosexuell - alla andra dagar är han INTE det

Lundhs blogg

DOHA. I lördags kände sig Fifa-basen Gianni Infantino som en homosexuell. Det gör han inte andra dagar. Med hot om varningar fick han landslagen att släppa tanken på OneLove-bindlar.

Bara några timmar före Englands avspark mot Iran kom beskedet från det engelska fotbollsförbundet. Man viker ner sig i kampen med Fifa kring kaptensbindlarna med OneLove-budskapet. Även de andra länderna följde efter och kapitulerade mot Fifa.

Det var från början ett europeiskt initiativ där Sverige var med tidigare i höstas. Nu var det VM-klara England, Danmark, Wales, Nederländerna, Belgien, Schweiz och Tyskland som skulle spela med OneLove-bindeln under VM i Qatar för att åtminstone manifestera för något som borde vara självklart.

Det klarade troligen inte värdnationen Qatar av. Inte heller Fifas Gianni Infantino som i lördags inledde sin monolog med att förklara att han då kände sig som en homosexuell bland många andra saker. Det är uppenbart att han inte känner sig som en homosexuell några andra dagar än i lördags. För han vill inte ha några OneLove-bindlar i VM.

Annons

Fifa har gått stenhårt fram mot landslagen som velat spela med de här bindlarna. Man har tagit fram egna bindlar med budskap som alla måste bära och där det är budskap alla kan stå bakom, enligt Infantino och Fifa. Lika skonlinglöst som man agerade mot Danmark som ville ha budskap om mänskliga rättigheter för alla på träningskläderna.

Det är tveksamt om organisationen har stöd i regelverket för att kunna ge gula kort till de spelare som skulle burit OneLove-bindlarna, men det är vad man hotade med. Då valde landslagen att inte utmana det trots Fifas despotiska takter. Tråkigt.

Man kan tycka att i en match borde man kunna ta en varning för att stå för något. Allt för att på något sätt inte vika ner sig helt mot Fifa, Infantino och Qatar. Och för att faktiskt manifestera. Nu gick England ner på knä – vilket är något Fifa tillåtit en gång för att vindarna då blåste åt ett annat håll – och det är helt rätt.

Annons

Sedan går det att förstå att spelarna och ledarna vill prestera maximalt i ett VM som inte är en garanti att varken få uppleva eller ens prestera i. Och att man därför viker ner sig. Man hade önskat att Emma Green fanns i Doha och kunde ha haft en kurs i att måla naglar för Harry Kane, Simon Kjaer, Virgil van Dijk och andra.

Det sista som hände i samband med lördagens tal var att Gianni Infantinos pressman Bryan Swanson tog ordet och berättade att han var homosexuell och hyllade sin chef som en fantastisk person som förstår de här frågorna. Inte utan att jag undrar hur Swanson ser på Infantino alla andra dagar när Fifa-basen inte alls är en fantastisk person som förstår de här frågorna.

***

Biljettkaos i samband med Englands VM-premiär. Kan inte påstå att det är förvånande. Organisationen av detta mästerskap har hittills haltat rejält.

Annons

***

En svulstig invigningsceremoni. En VM-premiär på hemmaplan. Drömmen var uppfylld. Efter avspark blev det mer pinsamt med klasskillnad på plan och tomt på läktarna.

Qatar är regerande asiatiska mästare i fotboll. Av det syntes inte mycket när Ecuador körde över hemmanationen och slutresultatet 2-0 var vänliga siffror för VM-arrangören som skrev in sig i historierböckerna. Första landslag att förlora en hemmapremiär någonsin.

Det var uppenbart att det säkert fanns press och nerver som påverkade hemmalaget men det var för många brister för att bara kunna skylla på det. Ändå har landslaget knappast saknat resuser men med en smal pool av spelare betyder pengarna mindre roll.

Hemmasupportrarna hade få tillfällen att fira. Det största jublet under matchen kom när VAR plockade bort Ecuadors 0-1. Även om Fifa inte levde upp till sina ambitioner att berätta för åskådare och tittare varför man tar vissa VAR-beslut visade det sig att man tagit rätt beslut.

Annons

Då var det galen glädje. Inte minst från klacken bakom ena målet som närmast såg riggad ut. Nu var jag inte framme och talade med dem men känslan var att det inte var qatarier – där de flesta bar den traditionella vita klädesdräkten – och även sättet hur de sjöng och dansade. Såg att Noa Bachner hade en teori att de kom från invigningen. Inget är omöjligt.

Ovanpå det sportsliga framträdandet var inramningen märklig. Under pausen började åskådare att gå och hem och en bit in i andra halvlek gapade stora hål på Al Bayt-stadion. Otroligt nog påstod Fifa att det var över 67 000 åskådare på en arena som tar 60 000 och såg att Fifa-svensken Hans Hultman sa i Expressen att man räknade alla på plats på arenan.

Sedan undrar jag hur känslan var för den förre emiren, shejk Hamad, som formade det moderna Qatar. Det som gjort avtryck i idrottsvärlden men även via allt från satsningar på diplomati, media, kultur och investeringar. Hans stora dröm var ett sommar-OS i Qatar, men fotbolls-VM är i paritet med det och under söndagen fick han se det blir verklighet tillsammans med sonen, shejk Tamim som fick ta över tronen 2013.

Annons

Efter den svulstiga och påkostade OS-invigningen och där de satte omgivne av en del förvisso tvivelaktiga ledare likt: Erdogan, Mohammed bin Salman, Paul Kagame från Rwanda och Abdel Fattah al-Sisi från Egypten men även FN-chefen Antonio Gutierres, då njöt nog far och son av att de nått ett av sina stora mål.

Tyvärr blev matchen pinsam för Qatar och påminde världen om att det är svårt att skapa ett slagkraftigt landslag med pengar. Fotbollens regelverk satte stopp för värvningar av typen som tog Qatar till VM-silver i handboll 2015. Knappt en målchans och förlusten borde kunde blivit större.

Som om det inte var nog så började hemmapubliken gå i andra halvlek och mot slutet av matchen var det knappt 15 000 kvar på läktarna. Frågan är om emiren och den tidigare emiren då tyckte att VM-satsningen var värd 2000 miljarder kronor eller vad slutnotan blir? Vi lär inte få svaret, men det måste varit förödmjukande för herrarna i Qatars styrande familj.

Annons

***

Ironin i att Morgan Freeman som var tungt involverad i USA:s VM-bud 2010 och var med och drog slutpresentationen och satt i Zürich 2 december det året och fick se Qatar vinna. Nu var han rösten och den som moralpredikade under Qatars VM-invigning.

***

I söndags kväll körde vi en dokumentär på TV4 kring VM i Qatar. Allt från hur emiratet fick VM, kontroverserna kring det och fram till nu samt att det är svårt att se sådana här frågor som svart eller vitt. Hur gärna man än vill. Se dokumentären via länken här.

***

Publicerad 2022-11-21 14:04

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto