Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Svensk fotboll måste stå för något - inte krypa för Infantino

Lundhs blogg

DOHA. Karl-Erik Nilsson har ännu inte pekat ut riktningen för svensk fotboll kring Gianni Infantino. Hade velat se svensk fotboll stå för något kring Fifa och dess despot.

VM i Qatar har blivit mer kontroverser och konflikter än man hade kunnat ana på förhand. Vi är bara fyra dygn in i ett av tidernas mest utskällda och kritiserade mästerskap och tonläget skruvas bara upp hela tiden. Svårt att veta var det slutar.

Under onsdagen hade Danmarks blixtinkallade presskonferens, där man riktade ilska mot Fifa och Gianni Infantinos förbud mot OneLove-bindlar, knappt tagit slut förrän Tyskland tog lagbilden inför VM-premiären mot Japan. Det tyska pelarna höll händerna över sina munnar i en tydlig signal om censuren.

På hedersläktaren satt Fifa-presidenten Gianni Infantino med Tysklands inrikesminister Nancy Faeser i stolen bredvid sig. Det såg en aning ansträngt ut och det var kanske inte konstigt med tanke på att den tyska ministern bar en OneLove-bindel på vänsterarmen.

Annons

Det tyska landslaget och det tyska förbundet har varit mest kritiskt mot Fifa som stoppat laget från att bära denna kärleksbindel. Man har till och med undersökt om man under pågående VM kan ta Fifa till Idrottens skiljenämnd, CAS, och få rätt att bära bindeln.

Att påtryckningar nu kommer från tyska regeringen gör att temperaturen skruvas upp. Sedan kan man undra hur Tyskland vars ledare Olaf Scholz nyligen var i Qatar för att köpa gas (den ryska förbindelsen var inte så lycka) ska få ihop ekvationen, men det är en annan sak. För det här är pinsamt för Fifa och Qatar.

En halvtimme tidigare hade danska fotbollsförbundets ledning med Jesper Möller i spetsen suttit i ett tält och sågat Fifa för hur man först vägrat svara på frågor om armbindeln hela hösten och sedan skruvat upp hoten dag för dag in mot VM-premiären.

Annons

Till slut hade England fått besked att gult kort var ett minimum om någon spelare bar bindeln. I beskedet rymdes hot om rött kort, avstängning och en oklarhet hur hårt det skulle bli. Vilket fick de sju landslagen att avstå från att utmana Fifa.

Något som gett många av landslagen massiv kritik. Det var uppenbart på den danska presskonferensen att det var ett skäl till den blixtinkallade träffen. I efterhand kan undra varför DBU och de andra förbunden inte var öppna och tydliga från start? Då hade kritiken mattats.

Jesper Möller som för övrigt hållit sig undan i Danmark på ett markant sätt var nu på offensiven. Man stödjer inte omval av Infantino. Det Fifa har utsatt Danmark och de andra landslagen för är oacceptabelt och DBU vill att även supportrar ska få bära regnbågsfärgade grejer i Qatar.

Annons

DBU-vd: Jakob Jensen tryckte på presskonferensen att man varit i Qatar och försökt påverka situationen. Att man på olika sätt agerat för att verkligen förändra situationen, och att man trots allt åstadkommit en del. Han vände sig mot att man inget gjort.

Exakt vad som skett och hur det förbättrat är svåranalyserad materia och tyvärr landar den oftast i att det är för lite och för sent. Sedan är det inte DBU:s ansvar. Det enda som är klart att Fifa under Gianni Infantino är på väg åt helt fel håll även om han har stort (och indirekt köpt) stöd.

Att Sverige håller på och drar på om man ska stödja Infantino eller ej är skamligt. Man borde stå för något och borde kunna driva de olika punkter som kompensationsfond, satsning på damfotboll och så vidare och samtidigt visa att det finns en gräns för vad svensk fotboll accepterar.

Annons

Nu är Karl-Erik Nilsson avgående ordförande och lämnar i mars, och även om han är skicklig på många saker står han för en offentlig feghet kring den här typen av händelser som inte kommer att vara saknad. Svensk fotboll borde offra eventuella gentjänster i den här världen för att kunna stå för sina värderingar fullt ut.

Publicerad 2022-11-23 16:03

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto