Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sanslöst svag dansk VM-insats

Lundhs blogg

DOHA. Världstian Danmark mäktade inte ens med tio avslut på mål på hela VM. Ett mål framåt. En poäng. Och en snabb hemresa.

Sverige såg till att Danmark brände EM 2016 i Frankrike i ett playoff och Morten Olsen fick lämna som förbundskapten. Det blev starten på en fin räcka matcher och mästerskap för det danska herrlandslaget. VM-åttondel. EM-semifinal. Och en tidigt ordnad plats i VM i Qatar.

Först var det Åge Hareide som efter några tidiga förluster i ett par kvalmatcher hösten 2016 som tog landslaget till VM i Ryssland där Krotiaen satte stopp i åttondelen efter straffar. Därefter tog norrmannen laget till EM utan att förlora en match. När pandemin satte stopp för EM och DBU bytte ut honom mot Kasper Hjulmand fick norrmannen inte leda laget i mästerskapet.

Annons

Hjulmand inledde jobbet med Nations Leagues högsta division där de enda förlusterna kom mot Belgien följt av EM 2021, som delvis gick på hemmplan. Man reste sig trots dramatiken kring Christian Eriksen och tog sig till en semifinal mot England. Och det var inte långt i från att man tog sig till finalen.

Under 2022 var Danmark återigen med i A-divisionen i Nations League och hängde på nytt kvar. Bland annat besegrade man Frankrike gånger två. Världstian åkte till Qatar med tydliga ambitioner och vi var många som trodde på Kasper Hjulmands landslag.

Inte nog med de sportsliga ambitionerna, DBU hade även tydliga planer för hur man skulle tackla det kontroversiella mästerskapet i Qatar. Tanken var att man skulle bära budskap på träningskläderna och One Love-bindel på lagkapten till match. Av det blev inget och man varken ville eller vågade utmana Fifa.

Annons

I slutändan blev VM-resan till Qatar ett misslyckande. Ett historiskt fiasko där ett landslag med en rad spelare från klubbar i de största ligorna och med erfarenheter från mästerskap och avgörande matcher inte klarade av att prestera. Ett mål på en fast situation. Nio avslut på mål. En poäng.

Fascinerande nog gjorde danskarna den bästa matchen när man ställdes mot Frankrike men där var det Kylian Mbappés briljans som avgjorde. Mot Tunisien och mot Australien var det danska landslaget helt utan fantasi, kreativitet eller driv. Målchanserna uteblev i princip helt.

Vilken smäll för det danska landslaget och det danska förbundet. Klart att de dryga 100 miljoner kronor man drog in är ett plus, men motsvarande möjlighet i ett VM är inte vanligt. Att man får motstånd man ska hantera och en väg till ett slutspel och så klarar man inte av att prestera.

Annons

Klart att bristen på ett givet anfallsalternativ var talande men ingen av de danska offensiva spelarna stod att känna igen. Hjulmand försökte med många skiften av både startelvor och inhoppare utan att det gav effekt. Det var som om det varken fanns en plan B eller plan C. Det stod bara stilla.

Historiska resultat är givetvis ingen garanti för framgång. Däremot lägger de grunden för att förväntningar drar i höjden. Under sex år har det mesta pekat uppåt kring dansk herrfotboll, men det kommer att göra ont att lämna VM i Qatar efter en sanslöst svag och slätstruken insats.

Ett VM spelarna kommer att minnas för evigt och det av fel anledning. Kanske kommer förklaringarna framöver. Var det protesterna och politiken som tog fokus? Den komprimerade säsongen? Övertron till några nyckelspelare likt Christian Eriksen, Pierre-Emile Höjbjerg? Dålig stämning? Att spelarna kroknat på förbundskapten?

Annons

Det blir garanterat en haverikommision som ser över vad som gick snett. Om Hjulmand sitter löst? Svårt att se att han inte får möjligheten att bygga mot EM 2024 i Tyskland, men haveriet i Qatar kommer att sitta på hans CV för evigt. Ett mästerskap där inget fungerade och han är ansvarig.

Australien gjorde å andra sidan det omöjliga. Efter att ha kölhalats av Frankrike i VM-premiären tog man två raka segrar och är klart för VM-åttondel. En sensationell skräll för ett landslag med begränsade spelare som visade att ett LAG som vill kan överträffa alla förväntningar och förhoppningar.

Den australiensiska triumfen i Qatar 2022 är klart mäktigare än vad man gjorde 2006. Då var det Guus Hiddink som ledde en rad stjärnor likt Cahill, Viduka och Kewell. Nu är det spelare från betydligt lägre ner i seriesystemen och näringskedjorna som den ifrågasatte Graham Arnold fick att överraska på ett sätt som gör fotbollen underbar.

Annons

***

Återigen en match där det fanns rejäla luckor på läktarna men Fifa kommunicerade en stark publiksiffra.

***

Kasper Schmeichel gjorde en insats mot hockeyfieringen av VM när han rasade mot ljusshowen. Bra!

Publicerad 2022-11-30 18:42

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto