Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Sorgligt att se Wenger sälja sig till Fifa

Lundhs blogg

DOHA. Arsène Wengers förklaring till Tysklands VM-fiasko är deras politiska protester. Hur fransmannen förklarar tyskarnas VM-flopp 2018? Då fokuserade man ju på fotbollen.

En del av strategin från Fifa och Qatar har varit att på olika vis knyta till sig tränare och spelare (både aktiva och gamla) för att på olika vis påverka diskussionerna. Det går att fråga sig vem man kan lita på kring utspel som kommer från dem.

Ta bara att Australiens gamle storspelare Tim Cahill som inte bara är VM-ambassadör för Qatar-VM utan även sportchef för landets Aspire Academy. Han bor i Doha och inför VM tippade han att Qatars landslag inte bara skulle nå åttondelen utan även slå ut England där.

Häromdagen fick Cahill, som hållit en låg profil medialt sett inför och under VM, frågor om problematiken med Qatar och att Australiens landslag tagit ställning. Australiensiska TV-bolaget SBS reporter fick uppleva hur Cahill bara vände och lämnade intervjun. Klart det kan vara jobbigt att stå för sina val.

ANNONS
Wenger förklarar Tysklands tidiga uttåg från VM med lagets protester

Samtidigt är Australiens landslag ett exempel på att Arsène Wenger är helt fel ute. Landslaget är ett av få som tagit tydlig ställning och en majoritet av truppen var med på den video man släppte inför VM. På plats i Qatar slog man ut Danmark och föll i åttondelen efter dramatik mot Argentina.

Även USA som direkt signalerade var man stod med regnbågsfärgade emblem på sin anläggning i Qatar presterade på planen. Sett till alla politiskt laddade frågor lagkaptenen Tyler Adams och förbundskaptenen Gregg Berhalter fick hantera under VM och inte minst inför mötet med Iran så borde man inte kunnat prestera. Åtminstone inte enligt Wengers logik.

Tänk att fransmannen som revolutionerade inte bara Arsenal utan påverkade hela Premier League från sin ankomst 1996 och gav intryck av att vara en fritänkare gått med på att köpas av Fifa. Att han drivit på VM vartannat år. Att han sitter och sprider nonsensförklaringar är deprimerande.

ANNONS

Resultat skriver historien. Om Tyskland lyckats i VM 2022 hade man kunnat skriva historien om hur protesterna svetsade samman laget. Precis som man kan undra hur Tyskland underpresterade i VM 2018 när man inte gjorde något politiskt. Tyvärr gick inga frågor fram till Wenger.

Det går givetvis inte att slå fast att Wenger inte är övertygad om sin tes. Han är i dag Fifas Chief of Global Football Development och det är i det perspektivet han gav sin syn på VM i Qatar. Klart att det är lätt att rikta in en spark mot de landslag som gjorde något vid sidan av planen.

Ibland kan väl den typen av saker fungera som en enande kraft. Likt när Sveriges landslag backade Jimmy Durmaz efter förlusten mot Tyskland 2018 och som ledde till en hatstorm mot mittfältaren. Efter det körde man över Mexiko och gick vidare i VM i Ryssland. Var det en faktor? Inte omöjligt och ganska troligt, men svårt att bevisa.

ANNONS

Häromdagen träffade jag en schweizisk journalist inför det politiskt laddade mötet Serbien-Schweiz. Han förklarade den svenska vinsten i VM-åttondelen i Ryssland 2018 med att de schweiziska spelarna tappat fokus efter den politiska turbulensen efter Serbien-Schweiz. Ja, det är kan ha varit en faktor, men det finns många faktorer i en match.

Klart att även vi journalister gör de enkla slutledningarna. Vi vill alla hitta en förklaring till varför laget vann eller förlorade. Helst något enkelt. I fallet med Tyskland och Danmark så är det lätt att peka på att landslagen försökte ta ställning politiskt och tappade fokus från det sportsliga. Att det är förklaringen till högt rankade lag underpresterade.

Tyvärr stämmer inte ekvationen in på Belgien som också underpresterade. Det belgiska landslaget var inte överhuvudtaget aktivt på den fronten. Inte heller är det en förklaring som funkar då. Därför kan inte Wenger peka på att världstvåan åkte ur i gruppspelet för att man tappade sportsligt fokus av politiska skäl.

ANNONS

Man får acceptera att en rad fotbollsmänniskor av olika skäl säljer sig till Fifa och/eller Qatar samt dess olika organisationer och företag. Men det är viktigt att veta vem Wenger, Cahill, Schmeichel, Neville och alla de andra får betalt av för att kunna bedöma vad de säger.

I grunden är det sorgligt att Arsène Wenger sprider sådan här grunda analyser som bara spelar VM-värdarna och Fifa i händerna. Fransmannen kan säga att han är emot det och att fotbollspelare och ledare ska hålla sig i från det, men att påstå att det var därför Tyskland åkte ut är bara skitsnack.

Tidigare i karriären har han pratat om idrottens värde i samhället för att bygga inkludering. George Weah har talat varmt om Wengers sätt som tränare och där han såg människan. Och Wenger har talat om att stå för sina värderingar och kanske är det vad han gör, men i så fall förvånar det.

ANNONS

***

Ni missar väl inte VM Headlines? En daglig podd under VM där Frederic Pavlidis och jag går igenom nyhetsflödet och tar upp vad som sker i Doha. Här har ni senaste avsnittet, med en förklaring varför lång tilläggstid är bra för Fifas ekonomi. Har ni frågor? Mejla mig: olof.lundh@tv4.se.

***

Neymar tillbaka i kväll mot Sydkorea. Löser det upp ångesten?

***

Största VM-upplevelsen hittills var att se Argentina-Australien. Trycket på läktaren var mäktigt. Särskilt när pressläktaren flöt ihop med den argentinska klacken och jag drogs med i firandet av Lionel Messis 1-0.

***

AP skildrar Qatars alkohol-kran. Där kommer biran, vinet och spriten till en del av hotellen, puben Red Lion och högdjuren på VM-läktarna.

***

Två oerhörda kvartsfinaler är klara i form av England-Frankrike och Argentina-Nederländerna. Frankrike och Argentina är favoriter men det är verkligen inte givet.

ANNONS
Publicerad 2022-12-05 11:18

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto