Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Enkelt för Sverige att tysta kritiken – vinn och det övertygande

Lundhs blogg

SOLNA. Janne Andersson har tröttnat på kritik och ifrågasättande. Enklaste sättet att få tyst på det: vinn mot Azerbajdzjan – och helst övertygande.

Omstarten för landslaget efter det hemska 2022 – med en VM-miss och Nations League-haveri – var fredagens EM-kvalpremiär mot Belgien. När slutsignalen väl gick hade belgarna vunnit med 3-0 och skaffat sig ett grepp om EM-kvalgruppen efter en match.

3-0 är 3-0 och särskilt om man förlorar med det på hemmaplan. Sedan ser man olika på matchen beroende på vilken roll man har. Från landslagets håll talas det om att det var en rätt bra prestation, att om Dejan Kulusevskis avslut gått i mål hade det blivit en annan match och att det var rätt jämnt men inga marginaler på svensk sida.

Utifrån är det givetvis lättare att se en ny förlust i första tävlingsmatchen för 2023. Sverige har efter EM 2021 spelat 15 tävlingsmatcher och vunnit fem, kryssat en och förlorat nio. Det är knappast ett facit som skrämmer, även om det finns förklaringar till framför allt tre förluster i juni.

Annons

Under söndagens presskonferens var det uppenbart att förbundskapten Janne Andersson lätt hamnar i försvarsställning. Han talade om allt hur man väljer ut en period av matcher till hur många år och matcher han har både som allsvensk tränare och förbundskapten. Han är trygg i att han vet hur man sköter ett lag.

Ändå är det brutala i att vara tränare eller förbundskapten att det är resultat snarare än prestationer som styr bilden av arbetet. På kort sikt kan man ta en eller två förluster om prestationerna pekar åt rätt håll, men poängtapp mot Azerbajdzjan skulle vara förödande för Andersson.

Österrike har redan slagit Azerbajdzjan med 4-1 och har Estland hemma parallellt med Sveriges match i kväll. Om svenska landslaget bara har en poäng efter de två inledande matcherna kan det bli tufft att åka till Wien i juni om österrikarna har sex poäng. Klart att det är hypotetiskt, vi vet inte hur matcherna slutar, men man måste kunna dra ut linjen dit.

Annons

Ur Janne Anderssons perspektiv är det mycket effektivare med en övertygande seger på Friends Arena måndag kväll när det handlar om att tysta kritiken. För det råder ingen tvekan om att det finns ett jäsande missnöje med hur landslaget presterar och allt annat än tre poäng mot Azerbajdzjan kommer få det att svälla upp rejält.

Spelar Sverige enligt rätt system? Är inte 4-4-2 i försvar för gammalmodigt? Passar förbundskaptens filosofi ihop med de nya spelartyperna? Hur kan Jesper Karlsson som är glödhet i nederländska ligan och i Europa-spelet inte få speltid? Och vad hänger ihop med spelarnas form och vad med systemet?

Klart det går att förstå att Janne Andersson, Peter Wettergren och de andra i ledarteamet kan tycka synd som sig själva. Att få ser hela bilden som de gör och förstår varför. Med tanke på att Andersson vill axla kritiken snarare än att den ska lastas på spelare blir följden att frågor om en rad förluster hamnar på honom.

Annons

Vilket inte betyder att vi inte ska ha krav på spelare. Emil Forsberg hade ingen lyckad landskamp senast och han var långt i från ensam. Ludde Augustinsson, Kristoffer Olsson och Alexander Isak hade alla det tufft. Allt kan inte lastas på spelsystemet och vilka roller spelare har utan även de måste prestera. Nu får landslaget en möjlighet mot ett svagt motstånd.

Det vanliga är att vi får höra att det inte finns några svaga landslag längre. Ändå måste man kunna ha som krav att Sverige ganska enkelt ska ta tre poäng mot Azerbajdzjan som är rankade på plats 121 i världen. I världen, alltså. 98 platser sämre än Sverige. Om vi får höra om Belgiens plats i världstoppen bör vi höra om kvällens motstånd också.

Sveriges möte med Azerbajdzjan är bara landslagets andra EM-kvalmatch men det är redan en ödesmatch för landslaget. Allt annat än seger gör det svårt att nå EM i en femlagsgrupp och lägg till det att trycket på de ansvariga kommer att öka rejält. På Janne Andersson. På förbundet. Och på nya ordföranden Fredrik Reinfeldt.

Annons

****

Veckans poddgäst är Caroline Seger och det var befriande att höra landslagets kapten om det knackiga spelet under EM i England, om mörkandet kring hennes skada och covidkaoset samt om att det inte är hennes stil att prata om EM-guld. Apropå både Adidas kampanj inför EM och hur många i laget talade om att vinna guldet. Lyssna här!

****

Taket är på Friends Arena efter nytt snöoväder. Dock bara 20 000 sålda biljetter vilket innebär att det troligen inte blir lika varmt och fuktigt som i fredags. Något som påverkade den nylagda gräsmattan.

Publicerad 2023-03-27 15:43

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto