Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Djurgården mår bra av framgångens kraft – och det ser ut att fortsätta

Lundhs blogg

Malmö och Djurgården gjorde det förväntade. Vann premiärerna inför livliga läktare. Och ser ut att må bra.

Framgång ska ge ny framgång. Åtminstone heter det så, och även om man kan dra fram många storheter i klubbväg där framgången tagit slut, är det uppenbart att kraften kring Djurgården är stark. Från spelet på plan upp på läktaren där supportrarna eldar på till kansliet där Henrik Berggren och Bosse Andersson samlar pengar.

Djurgården 2023 mår bra. Mycket bra. Det var en mäktig inramning när spelarna tågade in för den allsvenska premiären mot BP. Tre fjärdedelar av arenan var med på tifot och ljudkulissen förstärkte upplevelsen av att det är en förening som mår bra. Och där fler och fler vill vara en del av framgången.

Annons

I början av 2000-talet var publiksiffran hög när det var återkomst i allsvenskan 2001 och därefter ett antal säsonger med SM-guld och cuptitlar. Sedan följde några tyngre år och publiksnittet dalade under 10 000. Annat denna lördag med 22 273 på plats och som surfade vidare på 2022 där man närmade sig 20 000 i publiksnitt, har rekordmånga medlemmar och drog mycket i Europa-spelet.

Förklaringen till det är först och främst sportsliga framgångar med cuptitel 2018, SM-guld 2019 och därefter allsvenska medaljer varje år. Ovanpå det kom Europa-spelet när man nådde åttondelsfinal i Europa Conference League vilket gav ytterligare en skjuts. Lägg på en framgångsrik spelarhandel som både stärkt ekonomin och truppen.

Att allt pekar upp följde med in på planen denna premiärlördag där Magnus Eriksson inför avspark vevade på med armarna för att få med sig publiken. Det var tufft för BP att komma till Tele2 Arena för en allsvensk premiär och när man efter att ha blivit nertryckt i eget straffområde fick se Hampus Finndell brösta in 1-0 (i misstänkt offside-läge) insåg nog Olof Mellberg och de andra att det skulle bli en tung kväll.

Annons

Under den första halvleken var det i stort sett BP som försvarade eget straffområde och mål. Att det bara stod 2-0 när domaren blåste för första halvlek var förvånande. 12-2 i avslut. Förväntade mål stod då i 2,04 mot 0,05. Ja, det var ojämnt. Gustav Wikheim var den som skickade in det andra målet för Djurgården och dryga fem minuter efter pausen lös det 3-0 från tavlorna.

Ödets ironi för BP att det var en gammal talang som stod för två mål. Västerås-sonen Finndell drillades i BP innan han via Nederländerna hamnade i Djurgården. Han är långt i från ensam i Djurgården där Kim Bergstrand tagit de första kliven som tränare och åtta i truppen har BP som moderklubb.

Den enes talang är den andres spelare. Bara inför 2023 kom tre spelare från BP och även Oskar Fallenius som varit och vänt i Bröndby. Och för några månader sålde man Hjalmar Ekdal till Burnley och mittbacken fostrades i just BP, även om han sedan inte var välkommen tillbaka efter USA-året.

Annons

BP reducerade till 3-1 en bit in i andra halvlek och skapade några ytterligare målchanser, men räckte inte till. Klart det går att förstå en frustration som fanns kring BP-bänken, men det är knappast på Tele2 Arena som det allsvenska ödet avgörs. Utan det är hemma på Grimsta och mot svagare lag.

Det kan bli ett tungt år för plantskolan i västra Stockholm. Man har knappast satsat utan försökt fynda i en del klubbar och sedan är det ett nytt tränarpar som förhoppningsvis ska ordna en ny allsvensk säsong. Klart att det gick att se positiva tecken i spelet och modet, men det var när matchen i princip var avgjord.

Djurgården var klart bättre och kunde växla in det i en bekväm ledning. Inte dumt att få inleda allsvenskan med en klar och tydlig seger och där man har rejält med alternativ på bänken. Framgången verkar fortsätta att ge framgång och det är bara att njuta under tiden. Någon gång tar det alltid slut, men det ser långt bort ut i dagsläget.

Annons

****

Malmö FF dominerade lagets allsvenska premiär spelmässigt men det var en knapp seger. Straffen var Ändå gick det att se på spelarna hur viktigt det var med en hållen nolla samt tre poäng när allsvenskan drog i gång. På många sätt en premiärmatch med alla dess brister även om det gick att se Rydströms prägel på MFF.

Kalmar var i perioder rejält nertryckt men kunde utan tvekan ha snott med sig en poäng i en insats som visar att FF går att räkna bort. Majestätiske Ricardo Friedrich i mål ger en trygghet och stabilitet bakåt med en bra backlinje. Framåt finns det onekligen förbättringspotential och Mileta Rajovic friläge var ett tecken på det.

****

Olof Mellberg hade synpunkter på domarna. Precis som Kalmars Lars Sætra. Domarna får vänja sig.

****

Fint att se publiken i Malmö hylla Krister Kristensson med först en tyst minut och sedan en applåd inför premiären. MFF-legendaren var tongivande i laget som dominerade i svensk fotboll under 1960- och 1970-talet, har spelat flest matcher och satt sedan länge i föreningens styrelse.

Annons

****

Undrar hur Henrik Rydström låtit om han som Kalmar-tränare fått den straffen emot sig? När Anders Christiansen gick omkull.

****

Djurgården hedrade supportern och volontären David Lüning som gått bort med en applåd. Alltid fint när föreningar ser till att göra det.

****

Stark publiksiffra med 21 312 i premiären på Eleda Stadion i Malmö vilket var fullsatt. Dock överglänst av Djurgården som hade 22 273 på Tele2 Arena. Gissar att Hammarby når över det under söndagen.

Publicerad 2023-04-01 19:57

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto