Svajigt Hammarby sänkte Degerfors till slut – och tre poäng viktigast

Lundhs blogg

Klara 3-1 i premiären. Hammarby imponerade i perioder, men Degerfors kunde straffat hemmalaget. Blir tuffare tester framöver.

I grunden handlar fotboll om att vinna och bärga tre poäng, men matcher kan givetvis innehålla flera “sliding doors”-ögonblick. Hammarby fick till slut en behaglig sista halvtimme efter att ha dödat bortalagets hopp om en skräll inom en minut där 1-1 blev 3-1.

Då var det först Viktor Dukanovic som utnyttjade ett läge efter en hörna och skickade in 2-1 bakom Sondre Rossbach, som visade att Degerfors hittat en bra målvakt till 2023. Kort därefter tog Joel Nilsson avslut efter att Hammarby vunnit boll och touch på en back ställde Rossbach. 3-1. Ridå.

Innan dess stod matchen och vägde under en stund efter Degerfors överraskande kvittering. Hammarby hade tagit ledningen via Nahir Besara efter 20 minuters spel och blott åtta minuter senare ordnade Christos Gravius 1-1 efter Diego Campos räd. Besara miste bollen och sedan var det överraskande öppet i Bajen-försvaret.

Det var något speciellt att se Degerfors-klacken explodera i en eufori som kännetecknade det oväntade i målet. Efter det radade Degerfors upp lägen och avslut mot Hammarby och frilägesparaden av Oliver DovinDijan Vukojevic avslut var betydelsefull när det svajade i det grönvita hörnet. Pausvisslan kom som en befrielse för hemmalaget.

Även om Hammarby vässade sig i andra halvlekens inledning var det en match som stod och vägde. Ett bortamål till hade gett uppförsbacke men till slut gav trycket resultat i först några målchanser och sedan kom det där avgörandet. Minuten där segern ordnades.

Hammarby-dagen fick en härlig avrundning. Allt började bra med den slutgiltiga bekräftelsen om att klubben och kaptenen Nahir Besara var överens om ett kontrakt till 2025 – jag var tidigt ute i min nedräkning även om jag hört att det var på gång. Sedan kom marschen i underbar sol, den otroliga inramningen och Besaras 1-0. Svajigheten är glömd när man ser tabellen.

Hammarby är ett lag vars spel några höga höjder i kvalitet, men där det kan dippa och även öppna sig ytor. Klart att om man tar risker framåt blir det öppningar bakom en, men inför Degerfors kvittering var man tillräckligt med spelare hemma för att kunna hantera det.

Om Djurgården inte hade någon riktigt skakig period mot BP såg vi hur Malmö FF hade vissa besvär i att besegra Kalmar FF. Klart att premiärer inte alltid är där allt sitter och med 29 omgångar kvar är det lätt att hänga upp sig för mycket på spelet i premiären. Det viktiga är poängen, snarare än prestationen.

Hammarby tog poängen. Prestationen var under delar av matchen riktigt bra. Oliver Dovin är också en del av laget och gjorde sitt när han räddade Bajen från att hamna i underläge 1-2 tätt före pausen. Det var naturligtvis skönt att slippa den pressen och då även besvikelsen från läktarna inför andra halvlek.

Ingen kan påstå att Bajen fått en lätt inledning av allsvenskan. Häcken och AIK väntar borta innan Varberg hemma följs av Malmö FF borta. Till matcherna mot de andra toppkandidaterna krävs det att skärpan är med även bakåt. För vassare lag än Degerfors lär straffa Hammarby. Och efter det kanske man vet mer om Bajens status.

****

Diego Campos bet Edvin Kurtulus När Luis Suarez gjorde något liknande under VM 2014 blev det en lång avstängning. Följer ens SvFF upp det här? Degerfors tränare Andreas Holmberg sa på presskonferensen att han inte sett något och inte kände till det. När min kollega Martin Petersson visade bild fick han svaret att det ser ut som om Kurtulus trycker upp armen i Campos mun.

****

Hammarby tar vid där man slutade allsvenskan 2022. I topp på publikligan. Till premiären mot Degerfors kom 30 941 till Tele2 arena.

****

Stark insats av Degerfors trots förlust i premiären och det ser ut som om man fyllt i luckorna efter de flyktade spelarna från 2022. Något att bygga på.

****

IFK Norrköping och Glen Riddersholm rivstartade inte allsvenskan direkt. Blott 1-1 hemma mot Sirius efter underläge.