Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ökad risk för terrorattentat slår mot idrotten

Lundhs blogg

AUCKLAND. Ett eventuellt medaljfirande är inställt. Ökad risk för terror mot Sverige och svenskar slår mot idrotten och det lär bli kostsamt.

Säpos besked om att sannolikheten för ett attentat mot Sverige ökat och man därför höjer terrorhotsnivån från 3 till 4 fick omedelbar effekt i idrottens värld. Fotbollsförbundet tog i sittande möte när beskedet kom beslutet att ställa in ett eventuellt firande av en bronsmedalj i VM i Australien och Nya Zeeland.

Planen var att fira landslaget i Kungsträdgården på måndag om det nu blir seger i lördagens bronsmatch mot Australien. Det var redan klart med hemresor för spelarna och Sveriges lag kommer oavsett resultat i sista VM-matchen att landa på Arlanda under måndagen. Trist att inte fira med supportrar, men inget att göra i rådande läge.

Annons

Nu blir det enbart en samling för spelare och ledare för att avrunda mästerskapet och eventuell en pressträff innan alla återvänder till klubbar och vardagen runt om i världen. Om det blir brons kommer laget hyllas vid ett annat tillfälle, men sett till Säpos besked fanns ingen annan väg, enligt Martin Fredman som är säkerhetschef på förbundet.

Under hela VM har Fredman varit i kontakt med svensk polis men även med Fifa och underrättelsetjänsterna i Nya Zeeland och Australien. Allt för att bedöma om det funnits någon hotbild mot landslaget eller svensk fotboll sett till det uppskruvade säkerhetsläge som följt koranbränningarna och reaktionerna runt om i arabvärlden.

Enligt Fredman finns inget konkret hot mot Sverige i VM eller mot svensk fotboll och har inte heller funnits. Även om diskussionerna funnits länge för Fredman och hans kollegor funderar man mer kring allt från hur landslaget reser, hur de ska vara klädda i offentliga sammanhang och om man ska använda strajpade bussar och dylikt. Allt för att vara så säkra man bara kan vara.

Annons

Att få hem en stor grupp människor med spelare och ledare från Australien är en logistisk utmaning. Det krävdes en del olika flygresor. Inte sällan innebär det flygbyten i länder kring Arabiska halvön (där man kan misstänka att missnöjet med vad som sker i Sverige är större) men det är inget som Fredman tror är någon fara sett till att man bara byter flyg.

Nu har inte Sverige tagit någon bronsmedalj än och det inställda firandet kanske inte blivit något firande. Men det är inte svårt att dra ut linjerna från Säpos besked och inse att ökad sannolikhet för terrorattentat kommer att påverka fotbollen och idrotten på många sätt, och det kan bli dyrt.

Sveriges herrar har Österrike hemma 12 september då eventuellt Zlatan Ibrahimovic ska tackas av och det väntar Malmö-Djurgården, AIK-Hammarby och Malmö-IFK Göteborg och Hammarby-Malmö de närmaste veckorna. Sveriges damer möter Spanien i Göteborg 22 september. SHL börjar 17 september. Det finns garanterat mer.

Annons

Ansvaret för säkerheten ligger på arrangörerna som måste höja sin beredskap med tanke på folksamlingarna. Något som kräver tid, kraft och pengar. Lägg till att en del åskådare kanske tvekar om man vill gå på matcher eller tävlingar så länge det ökade hotet kvarstår. Tappar man intäkter där? Åtminstone till en början lär det vara så.

Sorgligt på många sätt att den här konflikten tar sig in och förstör för idrotten. En verksamhet som ofta har begränsade resurser men gör så mycket för att inte skapa mer sprickor i samhället utan snarare hålla ihop det. Nu får tyvärr en en del människor med ont uppsåt ett inflytande de inte borde ha.

Publicerad 2023-08-18 06:58

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto