Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

3:10
Nästa

Avbryt
Försök igen

Vinst med 1-0 är förvisso tre poäng, men spelet oroar

Lundhs blogg

Sverige behövde tre poäng för att hålla OS-hoppet vid liv. Sverige ordnade tre poäng men det var en plågsam match för alla blågula.

Förlusten mot Spanien i Nations League-premiären i fredags lade ner Sverige i brygga. Endast gruppseger ger möjlighet att kvala till OS i Paris nästa sommar. Fram till returen mot Spanien i december är det fyra matcher (dubbelmöten med Italien och Schweiz) som bara måste vinnas.

Först ut var Italien under tisdagen, och det var ett landslag som besegrades med 5-0 under VM, men alla som minns mötet i Nya Zeeland kommer ihåg en jobbig första halvtimme för svensk del. Då var det fasta situationer som gjorde det till en enkel svensk match, men när lagen stötte på varandra igen var det jobbigt större delen av matchen även om det blev svensk vinst till slut.

Annons

Målvakten Jennifer Falk talade om att motvinden möjligtvis påverkade det svenska spelet. Förbundskapten Peter Gerhardsson ville absolut inte analysera matchen utan att se om den. Och målskytten Johanna Rytting Kaneryd poängterade att det viktigaste var svensk vinst oavsett hur det såg ut på planen.

Det var en sådan match där få ville fastna i några diskussioner om det svenska spelet utan man ville att fokus skulle handla om att uppdraget hade slutförts. När tabellen över Sveriges grupp ska sammanfattas i november kanske tre svenska poäng i lilla Castel di Sangro är avgörande. Och då bryr sig ingen om det svenska spelet.

Det är väl en styrka att vinna även om man spelar dåligt? Ja, det är en styrka men det oroar när man gjorde en svag insats även mot Spanien, som då hade befunnit sig i en veritabel torktumlare inför mötet med Sverige. Och det Italien som väntade på tisdagen är långt i från några världsmästare, men Sverige är väl världsettor.

Annons

Spelmässigt måste vi kunna ha lite högre krav, men efter det svenska ledningsmålet av Johanna Rytting Kaneryd, som kom när en kvart var spelad, var det mest Italien på planen. Hemmalaget dominerade och att det inte blev någon kvittering hängde på att Italien saknade en riktig spetsspelare som kunde förvalta målchanser, möjligheter man skapade.

Närmast kom Lucia Di Guglielmo, men hennes fina skott gick klockrent i stolpen och Jennifer Falk kunde på nära håll se nollan förbli intakt. Om Sverige inledde okej och svajade till i första halvlek var den andra delen av matchen ett rätt kompakt mörker. Det finns onekligen en del för Peter Gerhardsson och Magnus Wikman att analysera inför två hemmamatcher i oktober.

Det måste finnas många som kan ifrågasättas efter det här. Särskilt om man ser hur det gick för Zecira Musovic efter insatsen och tabben mot Spanien i fredags. VM-hjälten åkte ut ur startelvan till tisdagens match och det är svårt att tro att det inte handlade om tavlan den spanska kvitteringen. Förutom att petningen uppmärksammas rejält och känns hård så öppnar den för frågor till både Falk och Musovic när skiftet inte motiveras.

Annons

Efter samlingen åker spelarna hem till sina klubblag och får några veckor att glömma insatserna i september. En snöplig förlust mot Spanien med tre insläppta följt av en krampaktig insats mot Italien som gav en nödvändig seger. Sverige måste likt i VM växla upp spelet om OS-hoppet ska leva ända fram till mötet med Spanien. Klart att det går, men alla måste höja sig. Rejält.

Publicerad 2023-09-26 20:50

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto