Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Seger om skillnader på Sundhage och Gerhardsson: "Föredrar Peters ledarstil"

Damallsvenskan

Peter Gerhardsson har lagt helt annat fokus på detaljer och tagit in en idrottspsykolog.
Caroline Seger är glad att landslaget tagit kliv.
- Om vi hade fortsatt med att bara köra långbollar och försvara oss, då hade vi fått det svårt nästa år i VM, säger hon i Lundh.

Foto: Bildbyrån.

Efter EM 2017 så lämnade Pia Sundhage förbundskaptensjobbet och in kom Peter Gerhardsson. Under hans ledning i VM-kvalet så svajade Sverige och förlorade borta mot Ukraina men vann den avgörande matchen mot Danmark.

När landslaget tar sikte på VM hoppas Caroline Seger att man blivit stabilare:

- När man kommer till ett mästerskap har man bara de matcherna på sig. Du har inte råd att ha en sämre prestation, för då kommer det antagligen påverka utgången av mästerskapet. Vi måste ha en högre lägstanivå, vi kan inte falla igenom oavsett om vi spelar mot bra eller sämre motstånd. Jag tycker samtidigt att när vi har fått jobba med Peter och Magnus (Wikman) under ett och ett halvt års tid så har vi satt många roller, de är väldigt tydliga med vad vi ska göra och med vad de vill. Det genomsyrar allt vi gör, säger Caroline Seger i podcasten Lundh.

Annons

- Sedan har vi även fått in en idrottspsykolog som är otroligt skicklig. Jag tror att man underskattar det ofta som idrottsmänniska, när man har en lagsport. Det är individer i ett lag som måste funka ihop, även mentalt med all stress och press som tillkommer när man spelar ett mästerskap. Där tycker jag att vi kanske inte har haft den hjälpen innan. Jag tror att det kan göra otroligt mycket för oss när det är skarpt läge. 

Ni hade Mia Törnblom tidigare under Pia Sundhage, men det var inte riktigt samma hjälp som med en idrottspsykolog?
- Mia är otroligt duktig på att inspirera och berätta historier och få en att må bra, men om man ser till en idrottspsykolog, som Rasmus (Wallin-Tornberg) som vi har. Han är otroligt skicklig på att veta hur man tänker som idrottsmänniska i vissa lägen som uppkommer. Det är inte en massa klyschor, som är ganska vanligt.

Annons

Vad hjälper han dig med?
- Det är egentligen helheten. Jag kan gå till honom om jag har en tuff period och bara sitta och snacka och få mig på rätt tankar. Det är inte så att han kan göra mirakel och att allt är fixat när jag går därifrån, det är en lång process där man ska lära känna varandra och han ska veta vilka knappar han ska trycka på. För min utveckling är det något som är viktigt att jag går hem och jobbar med i min hemmiljö också, inte bara när jag är i landslaget.

 Kan du ge något mer konkret kring vad han ger dig för läxa? Herrlandslaget har ju också jobbat med Daniel Ekvall med positivt tänkande…
- Det är samma sak egentligen, och de känner varandra väldigt väl. Men om jag går till mig själv är jag en person som gärna vill vara bäst hela tiden och prestera. Har vi förlorat tar jag ett väldigt stort ansvar, och anklagar mig själv väldigt mycket. I de lägena vill jag gärna stänga inne mig själv och inte träffa människor, men det skulle egentligen hjälpa mig, för annars sitter jag bara och ältar och grubblar. Det här är ett sätt för mig att gå vidare, för i ett mästerskap har du inte tid att sitta och grubbla och älta. Jag har fått lära mig ett knep i att utmana mig själv att träffa människor. Det låter helt sjukt egentligen, men att ta ett steg och släppa in andra i mitt liv så att jag kan gå vidare snabbare. Det har han gett mig. 

Annons

Du har spelat nästan 200 A-landskamper. Är det första gången du jobbar med en idrottspsykologisk rådgivare?
- Nej, vi hade en på Thomas Dennerbys tid också, men då var det väldigt individuellt, inte så mycket i lag.

Sitter ni nu i lagdelar som på herrsidan?
- Ja. Det är två killar som känner varandra, så jag tror att de jobbar på ungefär samma sätt. Jag tycker att det har gett resultat. Det underlättar också när vi spelar, man kan lösa problem och behöver inte vara hela laget för det, det kan vara att man säger små saker till den som är närmast. Just också att visa tummen upp. Det är små grejer, men det betyder mycket när man är där ute. Man kanske inte hör varandra när det är mycket folk. Det är en viktig grej för oss. 

Vad är skillnaden på Peter Gerhardssons ledarskap kontra Pia Sundhages?

Annons
- Det är lite samma sak, Pia var också en stor inspiratör och duktig på att fånga gruppen och leda med mycket inspiration. Peter är… Jag ska inte säga en ”liten gubbe”, för det blir fel. Han har en röd tråd i allt vi gör. Han har en röd tråd i hur vi ska göra med träning, han vet vad han vill och det är mycket detaljer. Han är duktig på att få ut det till gruppen och att få alla att känna sig bekväma. Du får vara precis hur du vill. Han är duktig på att sätta roller, och när du kommer in till landslaget vet du vilken roll du har, du kommer in och gör ditt jobb. Pia var kanske lite mer åt det hållet att hon inte visste helt hur vi skulle spela i alla lägen och vem som skulle vara var. 

Taktiskt mindre kunnig?
- Det är svårt, för jag tycker det är så svårt att säga hur man är taktiskt kunnig och bra. Man kan vara bra på 1000 olika sätt. Men om jag ska säga vad jag tycker och föredrar är det definitivt åt Peters håll, det är nog så jag skulle vara som en tränare. 

Annons

Pia var med under en lång tid och var hyllad som ledare, men var det svårt när det var mer inspiration än någonting annat?
- När man är inne i något och man inte har något annat utan får utgå från det du har och jobba med det… Det Pia har gjort för svensk damfotboll är helt enormt, dels för damfotbollen och för oss som lag var det mycket Pias förtjänst. Det var sällan vi spelare som skrev autografer, det var mer Pia. 

Vilken typ av fotboll är det som Peter Gerhardsson vill att ni ska spela?
- Mycket längre anfall, behålla bollen och våga spela och inte använda målvakten så mycket, även om Hedvig tycker att hon borde få vara med mer. Bygga upp ett anfall och gå genom lagdelarna. Han är detaljrik… Det låter egentligen helt sjukt, men jag tror inte att vi någonsin under hela min landslagskarriär över huvud taget har jobbat på det här sättet. Det handlar verkligen om detaljer som att komma rättvänd, vara rättvänd när du får bollen och skapa tid för dig själv. Sådana grejer som jag tycker är den nya fotbollen. Ska Sverige hänga med måste vi börja spela mer fotboll.

Annons

Det är det man har känt, även om man lite elakt kan säga att ni försvarade er till OS-silvret med lite flyt, men VM 2015 och EM 2017 var lite av floppar, det känns som att världen springer ifrån svensk landslagsfotboll - hur ser du på det?
- Förhoppningsvis inte nu. Sedan de tog över tycker jag att vi har spelat en bättre fotboll och utvecklats i rätt riktning. Men kollar man på Holland, som vann EM, så är det ett passningsskickligt lag med mycket fart som är duktigt på att försvara sig - vad är det som säger att Sverige inte skulle kunna göra det egentligen? Men jag tror att om vi hade fortsatt i samma takt med att bara köra långbollar och försvara oss, då tror jag att vi hade fått det svårt nästa år i VM. Jag tycker definitivt att om vi kan fortsätta på denna linjen och fortsätta utvecklas och tro på det vi gör i landslaget så kan det bli bra. 

Annons

Vad kan man ha för förhoppningar inför Frankrike-VM? Det lottas i december och drar igång i början av juni, vad är rimliga förväntningar på Sverige?
- När vi väl kommer till ett mästerskap måste vi vara väl förberedda. Naturligtvis beror det på om vi får en bra lottning och vilka lag vi kommer att få möta. Vi mötte England nu i sista landslagsmatchen och vann den, men det är ett England som jag tror blir helt annorlunda i ett VM där alla lag kommer höja sig. Det är jättesvårt att sia om, men det handlar om att vara skadefria och ha alla spelare i form och med bra självförtroende. De bästa av dagar kan Sverige slå vilket lag som helst, men vi kan också förlora mot vilket lag som helst. Det hade varit otroligt häftigt att gå långt. 

212 - Caroline Seger

Avsnitt 212 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Caroline Seger. Landslagets lagkapten talar om vad som krävs av Sverige i VM, om att det tidigare spelet inte räckt långt, om att Peter Gerhardsson jobbar med detaljer som aldrig tidigare i landslaget, om betydelsen av att man fått in en riktig mental tränare och om tankarna på att spela vidare i Blågult.

Caroline Seger berättar även om efterspelet till Nilla Fischers tal, om chocken när hon fick reda på att herrarna gått ner i ersättning, om den dåliga relationen med herrlandslaget, om varför damlandslaget spelade ett år utan avtal, om varför man inte strejkade i EM 2017 som en del ville och om ilskan och telefonsamtalet till Håkan Sjöstrand när han gick ut i en intervju och påstod att damlandslaget fått mer än man begärt.

Dessutom ger Seger sin syn på den tunga tiden i Lyon som fick henne att vända hem, om Rosengårds tunga säsong, om hur svenska klubbar halkar efter, om bristen på samarbete i svensk fotboll och om framtiden efter att spelarkarriären är över.

Publicerad 2018-12-04 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto