Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Luis Enriques taktik bär frukt – men Suárez gör sig impopulär

Pinthorp

Barcelona fortsätter att ånga på och har ena benet i Copa del Rey-finalen. 3-1-segern mot Villarreal innebar lagets tionde raka viktorian. Sedan plumpen på Anoeta där Luis Enrique bänkade såväl Leo Messi som Neymar och fick resa hem med noll poäng i bagaget, har Barça både hunnit skaka av sig en krisstämpel och hittat in på vinnarspåret.

Det ser ut som att Luis Enrique vunnit spelarnas förtroende igen. Hans taktiska förändringar sedan nyår har verkligen burit frukt. Messi spelade till och från med utgångsposition till höger i anfallet redan i höstas. Den senaste månaden har han gjort det uteslutande, och med stor framgång.

En spelare som inte fått särskilt stort förtroende sedan förlusten mot Real Sociedad den fjärde januari är Xavi. Faktum är att den matchen var senast 35-åringen gjorde 90 minuter. På Barças senaste tio har Xavi bara startat två, men blivit utbytt i båda. Resultatet av att Luis Enrique föredragit Ivan Rakitic och Rafinha är ett betydligt mer rakt och direkt spelande Barcelona. Och även om det kanske innebär ett större blottande bakåt, innebär det å andra sidan mer ytor för trion längst fram. Än så länge har det gått Luis Enriques väg.

Annons

***

Luis Suárez erbjuder mycket till dagens Barcelona: löpningar i djupled, rörlighet, bra kombinationsspel och även en hel del poäng. Men hans ständiga försök till att fuska till sig fördelar med filmningar är något som är direkt motbjudande.

Med sin bakgrund borde Suárez ha lite is i magen och bara låta fotbollskunskaperna tala. Just nu gör han sig bara impopulär.

***

Mateo Musacchio hade inte sin bästa kväll på Camp Nou. Misslyckad chansbrytning vid Barças 1-0, bortspelad vid 2-1, hängde inte med Gerard Piqué i markeringsspelet vid 3-1 och orsakade därtill lite klantigt en straff.

Det tar väl tid för argentinaren – som förra säsongen fick fansens pris som Villarreals bäste spelare – att åter hitta toppformen efter höstens skadeproblem.

***

En som fick skadebekymmer i går var Bruno Soriano. Villarreals lagkapten bars ut redan efter en halvtimmes spel. Nu gjorde förvisso ersättaren Manu Trigueros inte bort sig, men ett Villarreal utan Bruno är långt ifrån detsamma.

Annons

Han är inte bara en skicklig fotbollsspelare med en känslig vänsterfot och en fin blick för spelet. Han är den självklare ledaren både på och utanför planen. Få lagkaptener styr sitt lag med samma entusiasm och känsla som Bruno.

Rapporterna säger att det blir två månaders rehabilitering. I höstas fick Marcelino klara sig utan Musacchio och Giovani under stora delar. Nu väntar ett ännu större test, för vem ska gå in och vikariera för Bruno?

***

För mig är det obegripligt varför inte Gerard Moreno fick speltid mot Barça. Jag köper helt och hållet att han inte petar varken Luciano Vietto eller Giovani dos Santos i en startuppställning. Men i underläge? Bör man inte kasta in lagets överlägset effektivaste spelare då?

Så här ser statistiken ut för anfallarna i Villareal, samtliga turneringar inräknade:

Annons

Gerard Moreno: 21 matcher/12 mål.
Luciano Vietto: 31 matcher/15 mål.
Ike Uche: 26 matcher/6 mål.
Giovani dos Santos: 25 matcher/3 mål.

***

Seger och finalvittring var förmodligen det Aritz Aduriz önskade sig mest i födelsedagspresent. Och allting började ju ypperligt för basken, numera 34 enligt passet, som med en sagolik chipp såg till att ge sitt Athletic i ledningen mot Espanyol.

Men alla födelsedagar slutar ju inte i glädje. Och är den någon som vet hur man sänker Athletic Club med drömmål, så är det Víctor Sánchez. Han gjorde det förra säsongen, nu slog han till med en ny pärla.

1-1-resultatet på San Mamés ger Espanyol ett superbt utgångsläge inför returen. Just nu är det inga höga odds på att det blir ett Barcelona-derby i cupfinalen.

Publicerad 2015-02-11 23:54

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto