Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Atlético kan säga kyss och god natt till ligatiteln

Celta Vigo är tillsammans med Real Sociedad säsongens mest oberäkneliga lag. La Real har vunnit ynka fem matcher under säsongen. Men man är det enda laget som har spöat topptrion i form av Real Madrid, Barcelona och Atlético – dessutom med tre olika tränare vid sidlinjen. Redan där tappas logiken i marken och går i spillror.

Celta inledde säsongen strålande och Eduardo Berizzo såg ut att inte bara tagit över arvet efter Luis Enrique utan även utvecklat spelet ett par dimensioner till det bättre. När laget vann borta mot Barcelona med 1-0 var harmonin total.

Efter det hände något. Till och med hemma på Balaídos fick inte Vigo-klubben spelet att stämma. Poängtapp mot Granada och uddamålsförluster mot såväl Eibar som Almería. Sedan viktorian på Camp Nou i november hade Celta bara vunnit en match – 1-0 mot Córdoba – inför gårdagens möte med Atlético.

ANNONS

Då klev Berizzos manskap ut, visade noll respekt och fullständigt körde över Atleti. Celta hade 70 % bollinnehav efter första halvlek. Ändå lät målen vänta på sig.

Jag satt och var tvärsäker på att Cholo Simeone skulle skälla ut sitt lag i paus – vilket han säkerligen gjorde – och att ett byte skulle förändra matchbilden helt. Och även om det såg bättre ut för bortalaget i halvlek nummer två, lyckades Celta vara effektiva när lägena dök upp.

Två av matchens giganter, Nolito och Fabián Orellana, fick bli matchvinnare med varsitt mål. Nolito nätade för tredje matchen i följd – matcher där Celta tagit sju av maximalt nio poäng. Det är det som har saknats i Celta under den jobbiga perioden. Joaquín Larrivey har dippat formmässigt och inte gjort mål sen den där Barça-matchen. Orellana har även han blandat och gett. Lyckas Berizzo få igång alla tre igen kommer Celta Vigo bli sylvassa hela våren.

ANNONS

***

För Atlético är det kyss och god natt till ligatiteln. Det är min spontana känsla. Sju poäng bakom Madrid, sex bakom Barça, och ett tufft kvarstående spelschema.

Derbykrossen gav Atleti en fribiljett in i guldstriden igen – en biljett man kastade i sjön uppe i Galicien i går. Även om det finns en mirakelman vid sidlinjen så tror jag det här är omöjligt uppdrag. Atlético är helt enkelt för långt efter.

Jag vet att el Clásico väntar, att Atleti möter Barça på Vicente Calderón och att många månader kvarstår. Men med enklare spelschema och ett så pass stort försprång kan jag inte se framför mig att både Madrid och Barça ska kollapsa fullständigt.

***

Snacka om att Arda Turan och Koke saknades mot Celta. Framför allt den förstnämnde. Turken är inte den mest produktiva spelaren, men han har egenskaper och kvalitéer som ingen annan i Atlético bemästrar. Framför allt när det gäller att hålla i bollen. Den spelaren hade inte Atleti i går.

ANNONS

Tiago spelade fel, Gabi slarvade och Saúl var övertänd och gjorde enkla misstag. Det fanns ingen som tog tag i spelet på mittplan. Det fanns ingen spelare att spela upp bollen på som kunde hålla i.

Senaste ligamatchen som Atlético saknade både Arda och Koke var på El Sadar mot Osasuna i fjol. Vad matchen slutade? 3-0 till Osasuna.

***

Så här skrev jag efter Barças 5-2-kross på San Mamés förra omgången.

För det var han, med tian på ryggen, som ordnade tre poäng åt Barça. ”Drömtrion” har det snackats om både hit och dit. Neymar har haft en enastående säsong både spelmässigt och målmässigt. Han är en stjärna. En av världens främsta. Luis Suárez har en bit kvar, men är fortfarande bra.

Texten passar ganska bra in även i det här skedet. För visst var det han, den där lille store liraren med tröja nummer tio, som hade ett finger med i näst intill allt när Barcelona krossade Levante.

ANNONS

Just nu är Leo Messi ett par nivåer över både motståndare och medspelare. Tre nya mål och en målgivande passning innebär 14 mål och sju assist under 2015. Han har gjort lika många mål sedan nyår som Granada har gjort under hela ligasäsongen. Det råder inga tvivel om att Messi är i sin bästa form på väldigt, väldigt länge. Detsamma gäller förstås Barcelona.

***

I går snickrade jag och redigerare Stefan Johansson snickrade ihop ett La Liga-svep med helgens alla mål. Så om ni har missat någon match eller något mål – eller bara vill se allt igen – finns det här nedanför.

@pinthorp

Publicerad 2015-02-16 kl 13:54

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto