Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Atlético och Valencias gemensamma problem: anfallsspelet

Jag kanske var lite snabb att räkna bort Atlético från ligatiteln när jag skrev bort lagets chanser efter 2-0-förlusten mot Celta Vigo. Barcelona har därefter tappat oväntade poäng hemma mot Málaga. Och nu har Real Madrid gått två helger och bara spelat in en pinne.

Allt var öppet för Atlético att ta sig tillbaka in i kampen. Men när fribiljetten fanns tillgänglig backade laget och visade inga mästartakter. Försvaret är fortfarande klass, men inte alls lika kompakt och sammansvetsat som i fjol. Akilleshälen förblir alltjämt vänsterkanten.

På mittfältet ser Gabi ruskigt sliten ut. Lagkaptenen har inte kommit upp i samma nivå vad gäller det aggressiva presspelet som personifierade såväl honom som Atlético förra säsongen, vilket har försvagat hela laget avsevärt.

Men jämför vi ligamästaren 2013/14 med säsongens upplaga av Atleti är den tydligaste skillnaden, som jag ser det, anfallsspelet. Det finns ingen Diego Costa som tar djupledslöpningarna, tar sig förbi ett par motståndare på ren vilja och trycker in bollen i bortre. Han gjorde mål på egen hand. Han var en matchvinnare.

Mario Mandzukic är en vass målskytt, men alldeles för statisk. Atlético de Madrid kan inte spela omställningsfotboll med Mandzukic och uppnå samma resultat som med Diego Costa. Och att kroaten varit petad på slutet stärker bara min tes, som jag hade redan inför säsongen, att det här blir hans första och sista i Madrid-klubben.

Om Manduzkic får tack och adjö av Atleti i sommar vore det en rimlig tanke att klubben går stenhårt för Luciano Vietto. Han seniordebuterade hemma i argentinska ligan under ledning av, just det, Cholo Simeone.

Och att han klev in och sänkte Atlético på Vicente Calderón tidigare under säsongen lär säkert också kunna vara en faktor som gör att klubben håller ögonen vidöppna kring allt som händer argentinaren.

***

Valencia är förstås nöjda med att få med sig ett oavgjort resultat från Calderón. Utan något utpräglat anfallsspel är 1-1-resultatet som en seger. Och även om tre poäng hade gjort att laget klivit förbi Atlético i tabellen och bara varit fem poäng bakom Real Madrid, är Valencia inte redo att utmana allra högst upp än.

Klubben har tagit sig en bra bit på väg. Och spelet ser tillräckligt bra ut för att det utan bekymmer bör leda till en fjärdeplats.

***

Álvaro Negredo konkurrerar om titeln säsongens flopp.

Han har varit fullkomligt genomusel i Valencia? Nej.
Men sett till förväntningarna när han anlände till klubben sista transferdagen i somras har han inte ens uppfyllt 20 % av de krav som ställdes. Han värvades inte bara för att sälja tröjor och agera bollmottagare. Han värvades för att göra mål.

Jag var inte ensam om att måla upp Valencias anfall som det ett av ligans mest spännande inför säsongen. Rodrigo och Paco är, tror jag, en stor del av spansk landslagsfotbolls framtid. Men ingen av spelarna har levererat på den nivån de har potential att göra.

Och Negredo, som kom in som den redan färdiga stjärnan, som skulle göra sina 15 ligamål och ha Rodrigo eller Paco bredvid sig – fortsatt lite på tillväxt – har varit ännu sämre. Inte bara målmässigt. Även spelmässigt undermålig.

När Valencia får bättre ordning på anfallsspelet kommer laget tveklöst kunna lyfta en nivå till.

***

Det är lätt att undra hur såväl Atlético och Valencia känner sig när det gäller Luciano Vietto. Atleti har varit nära att knyta argentinaren till sig två somrar i rad. Och Valencia nobbade 21-åringen inför säsongen.

Nu är priset betydligt högre.

***

Anfallstema på bloggen i dag. Och eftersom min bevakning av Segunda División varit blygsam så här långt tänkte jag ändra på det.

Rubén Castro gjorde nämligen hattrick mot Valladolid i helgen. Vad som är extra speciellt är att det var anfallarens mål nummer 100, 101 och 102 för Real Betis. En klubbikon. Och en spelare som är alldeles för bra för att inte spela i Spaniens högstadivision.

Men fortsätter han göra hattrick mot toppkonkurrenterna lär Real Betis behålla sin direktplats till La Liga som just nu är fallet.

Las Palmas leder serien, men har samma antal poäng som Betis. Mer om fina Las Palmas, som kryssade i helgens andra toppmöte mot nuvarande trean Sporting Gijón, kan vi ta vid ett annat tillfälle.

***

Här nedan finns helgens La Liga-svep som jag och Stefan Johansson (han gillar också att bli kallad Steph Jay) klippte och klistrade ihop i går.

Publicerad 2015-03-09 kl 17:29

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons