Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Nu borde kritiken hagla mot Ancelotti

Cristiano Ronaldo står kvar i mittcirkeln. Tom blick. Svarta ögon. Bedrövat kroppsspråk.

Efter en stund orkar han inte mer. Men Iker Casillas tvingar kvar Ronaldo på planen. Han tvingar kvar medspelare för att mottaga all besvikelse från supportrarna. De nita näsdukarna är framme, förstås. Busvisslingarna ljuder.

Efter 3-4 på hemmaplan mot Schalke får spelarna stå på innerplan och skämmas framför fansen.

***

Det går att argumentera för att Real Madrid var hela Europas bästa lag i höstas. Men efter segern i klubblags-VM och ett jul- och nyårsuppehåll som knappt blev ett uppehåll utan snarare präglades av matcher på olika kontinenter och noll träningskontinuitet har Real Madrid ramlat samman. Skadorna har duggat tätt, det tuffa spelschemat har sårat laget.

Kollektivet som Carlo Ancelotti hade fått ihop så fint har utvecklats till ett sargat lag där ingen tar tag i det. Var är de uppoffrande löpningarna? Var är energin? Var är glädjen? Vad är det positiva kroppsspråket?

Det går att skylla på skador och tufft spelschema. Det går också skylla på Carlo Ancelottis oförmåga att rotera, vilket känns ännu mer befogat. Ingen spelare kan stappla in på Real Madrids mittfält och rakt av ersätta Luka Modric. Men Ancelotti förfogar över en trupp där både kvaliteten och kvantiteten är ofantligt stor. Få lag har lika bra utfyllnadsspelare som Real Madrid har.

Isco var inte ens ordinarie när säsongen drog i gång. Raphaël Varane sitter normalt sett på bänken. Keylor Navas likaså. Och Jesé Rodríguez har inte fått starta en enda match sedan han kom tillbaka från skada.

Jag hävdar inte att Toni Kroos, Gareth Bale eller Karim Benzema bör bänkas för att de är sämre fotbollsspelare. Men om Real Madrid ska få ut maximalt av sin spelartrupp gynnar det ingen att låta samma lirare alltid spela. Det mynnar i slutändan inte bara ut i att spelarna på bänken tröttnar, utan medför också slitage på de som alltid spelar.

***

Jag gav Gareth Bale en avhyvling för ett tag sedan. Han har gått många veckor utan att leverera på den nivån han tidigare gjort. I mina ögon har han spelmässigt aldrig varit någon stor hit i Real Madrid. Men han har alltid gjort poäng, och därför kommit undan med det. Fram tills nu. Senaste poängen walesaren gjorde var i slutet av januari, då han spelade fram till ett mål mot Real Sociedad. Det har gått åtta matcher sedan dess. Bale har spelat 90 minuter i samtliga.

När Madrid-baserade tidningen AS ställde frågan till sina läsare tidigare i veckan om Real Madrid borde spela 4-4-2 och sätta Gareth Bale på bänken svarade 92 % ja.

Det är fortfarande mycket politik kring Bale. Man sätter helt enkelt inte en spelare värvad för en dryg miljard på bänken. Det är inte så det ska gå till.

***

Real Madrid har nu tre raka matcher utan seger. Utan att veta svarat frågar jag mig om det tidigare har hänt under Carlo Ancelottis tid i klubben. Jag är tveksam.

Nu kommer kritiken hårdna och intensifieras. Spelare kommer hängas ut, spelare kommer be om ursäkt. Personen som borde få flest kängor och tankeställare är trots allt Carlo Ancelotti. Om Real Madrid ska utmana om titlar när det drar ihop sig i maj-juni kan han inte ha en sliten trupp utan harmoni.

Frågan är om det är för sent. Matcherna blir allt mer betydelsefulla, säsongen närmar sig slutspurten allt snabbare. Det är nu Ancelotti behöver toppa sitt lag, inte lufta truppen.

Tur för italienaren att skadeläget börjar ljusna. Gårdagens bästa Real Madrid-nyhet var att Luka Modric gjorde comeback.

***

Cristiano Ronaldo har fått kritik för sina insatser den senaste tiden. Fullt befogat. Mot Schalke svarade dock portugisen med att göra två mål. Snygga sådana, viktiga sådana.

Men när Cristiano står kvar och stirrar ut över Santiago Bernabéus gigantiska läktare är han långt ifrån nöjd. Real Madrid är vidare till kvartsfinal i Champions League, men förlorade returmötet med 4-3. På hemmaplan. Och förtjänade att göra det.

Publicerad 2015-03-11 kl 02:59

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons