Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Barça demonstrerade fotboll i världsklass

Att Marc-André ter Stegen blev en av matchhjältarna för Barcelona mot Manchester City förklarar allt om lagets ineffektivitet framför mål. Joe Hart, stolpträff, Joe Hart, ribbträff, Joe Hart, stolpträff igen, och så Joe Hart ännu en gång.

City-målvakten var det närmaste en levande vägg som satt sin fot på Camp Nou sedan Javi Varas stängde igen butiken för Sevilla. Och för oss som undrar, och inte ser Manchester City varje vecka, fick vi ett ganska tydligt knytnäve-i-ansiktet-svar på frågan varför Willy Caballero inte får fler chanser. Den forne Málaga-målvakten är bra. Men det Joe Hart visade upp på Camp Nou i går var extraordinärt. Garanterat Champions League-säsongens främsta målvaktsinsats.

På andra sidan planen stod en tysk U21-landslagsman och frös. Han behövde inte ingripa särskilt många gånger, ter Stegen. Men när han väl ställdes öga mot öga med Sergio Agüero från elva meter vann han den mentala kampen och räddade Barcelona till en 1-0-seger. Sett till spelövertag och målchanser kunde matchen likväl ha slutat 6-1. Borde, rent av.

Med världens just nu mest fruktade anfallstrio är det en prestation i sig att inte göra mer än ett mål framåt sett till den otroliga mängd möjligheter som skapades. Ändå är det omöjligt att inte imponeras till den högsta grad av det sätt som Barcelonas spelar fotboll på just nu. Aggressivt presspel, ständig rörelse, kvicka kombinationer och inte minst ett otroligt uppoffringsspel. Suárez är förmodligen världens mest begåvade nummer nio-spelare, och tar löpningar som öppnar upp enormt för medspelarna. Neymar gjorde detsamma när han gav Ivan Rakitic fullt spelutrymme för att helt fri lobba in matchens enda mål. Och Messi var delvis högerback, högerytter och central offensiv mittfältare.

När Luis Enrique samlade sitt manskap på dagens träning tror jag varken Messi, Suárez eller Neymar visade några negativa miner eller uppgivna uttryck. Alla gick mållösa, men Barça demonstrerade en fotboll av yppersta världsklass – bortsett från detaljen som kallas målskytte. Just i går spelade det mindre roll. Det såg ter Stegen till, och Barcelona utförde grunduppdraget och är vidare till kvartsfinal efter totalt 3-1 mot City.

Luis Enriques vägvinnande melodi spelar vidare. Det nya, mer direkt spelande Barcelona behöver inte äga lika mycket boll som tidigare år för att skapa fler målchanser. Men ska laget gå hela vägen i Champions League har man inte råd att träffa virket eller motståndarmålvakt lika många gånger som i går.

***

I dag vände Barça blad, precis som Real Madrid gjorde redan efter 2-0-segern mot Levante i helgen, och riktade allt fokus och alla blickar till det som händer på söndag. Stjärnorna är samlade, en poäng skiljer. 21:00 sparkas el Clásico i gång.

Publicerad 2015-03-19 kl 16:23

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons