Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Matchen i matchen inför el Clásico: den kroatiska mittfältsduellen

Det är dags för en ny kollision mellan vitt och blårött. En ny klassiker. Förväntningarna är mer än enorma när el Clásico bara är några timmar bort i tiden.

Det pratas om Leo Messi, Cristiano Ronaldo, Luis Suárez, Karim Benzema, Neymar och Gareth Bale. Stjärnornas krig. Och framför allt kampen mellan världens odiskutabelt två bästa fotbollsspelare de senaste åren. Vem är herren på täppan den här gången? Vem kliver fram? Bär sitt lag till seger när det som mest behövs?

I min värld handlar el Clásico ingenting om det individuella slaget som pågår mellan Messi och Ronaldo – ett slag som tveklöst motiverar och triggar båda till att nå närmast omänskligt höga höjer, men som också är en duell som media har förstorat upp rejält. Ingen vill bli jämförd med den andre – ändå har de varit beroende av varandras existens och fotbollsbegåvning för att leverera fantastiska resultat och siffror under årens lopp. Men skulle vi fråga såväl Messi som Ronaldo inför kvällens match vad de helst av allt vill; vinna matchen utan att göra mål, eller göra tre mål och förlora matchen, hade svaren varit samma från båda håll.

Leo Messi och Cristiano Ronaldo är individualister ut i fingerspetsarna. De vill förstås ha alla russinen ur kakan. Inte bara vinna Champions League eller en ny ligatitel. De vill vinna allt – och därtill göra flest mål, flest assist och helt enkelt vara bäst. Men ingenting är viktigare än att vinna. Det är vad som räknas mest av allt.

För att göra det är både Messi och Ronaldo i stort behov av sina talangfulla medspelare. Vissa mer än andra. Därför tänkte jag i den här texten fokusera mest på den matchen i matchen som jag tror kan få en avgörande betydelse i kväll. Den mellan två landsmän med närmast identiska positioner på planen, men som ändå har väldigt olika roller och spetsegenskaper. Jag syftar på mittfältsduellen mellan Ivan Rakitic och Luka Modric.

Kroaterna känner varandra väl sedan tiden i landslaget, där de kamperat ihop sedan 2007. I VM förra sommaren spelade de tillsammans på det defensiva mittfältet i Niko Kovacs 4-2-3-1-liknande uppställning. Både Rakitic och Modric är vana att ha en, ibland två, spelare bakom eller bredvid sig på mittfältet av mer defensiv karaktär, men klarar av att spela i den defensiva rollen på mittfältet. De är, för att plocka in en spansk fotbollsterm, “todocampistas”. De kan spela överallt.

För den sakens skull är de inte helt lika varandra som spelare. Luka Modric är en organisatör. En spelare som styr tempot, och som redan innan han får bollen har tänkt tre-fyra steg framåt. Modric mår som allra bäst när Real Madrid kontrollerar en match. När han kan hålla i taktpinnen, bestämma farten och sätta igång anfallen. En klok och eftertänksam spelare. Eftersom han är en av världens bästa på det han gör, har han också gett Real Madrid en dimension i sitt spel när det gäller att vårda matcher och kontrollera bollinnehavet. Och när Carlo Ancelottis lag har tragglat både spelmässigt och resultatmässigt är Modric comeback efter skadefrånvaron skickat som ett lyckobrev med posten.

En av Barças styrkor är det aggressiva och höga presspelet. För att Real Madrid ska klara av att spela sig ur pressen och kontrollera händelserna lär Luka Modrics roll bli högst avgörande.

Landsmannen Ivan Rakitic behöver inte ha bollen vid sina fötter lika ofta för att må bra. Som fotbollsspelare är han mer spelartypen som vill titta upp och gå mot mål. Hellre en avgörande passning bakom backlinjen än en simpel sidledspassning. Det var så han fick spela i Schalke och Sevilla, det var där han blev en av världens främsta i den kategorin.

Men i Barça har Rakitic tvingats lära sig att kombinera kortpassningsspelet med den avgörande bollen i djupled. Inskolningsprocessen har kanske tagit lite längre tid än väntat, men sakta men säkert har kroaten funnit sin roll i laget. Ivan Rakitic personifierar dagens Barcelona som inte alls styr spelet på samma sätt som tidigare år. Färre sidledspassningar, mer raka bollar på djupet. Mindre kontroll, fler målchanser.

Luka Modric hade också en inskolningsperiod i Real Madrid. Under sin första höst i klubben blandade han och gav. Till slut växte kroaten in i rollen – samtidigt som Real Madrid lärde sig utnyttja Modrics egenskaper. På samma sätt är det i dagens Barcelona. Det tog en höst för Ivan Rakitic att lära sig balansera sitt spel och komma in i en ny filosofi – precis som det tog tid för Barça att lära sig utnyttja Rakitics styrkor. Nu har han skolats in, etablerat sig – och i kväll startar han med allra största sannolikhet sitt första el Clásico någonsin. På andra sidan ställs han mot sin landsman som är mer kontrollerad och mindre risktagande.

I timmar, dagar, veckor och månader har det pratats om duellen mellan världens två bästa spelare, men den kanske viktigaste och mest avgörande matchen i matchen i kväll är den på mittfältet mellan Ivan Rakitic och Luka Modric.

***

20:20 drar uppsnacket inför matchen igång i TV12. Och vill ni parallellt med införsnacket från Camp Nou, eller bara inte tappa fokus i pauserna, hoppas jag att ni klickar er in här på fotbollskanalen.se och följer mitt och Martin Åslunds uppsnack.

Martin har lovat att ta med sig en taktiktavla och till skillnad från hans gästinhopp i Fotbollskanalen Europa under säsongen, där han ständigt spräcker tidsgränsen, kommer han i kväll få hur mycket utrymme som helst (nåja) att vidga sina åsikter och synpunkter. Vi får väl se om jag får någon syl i vädret också. Kul ska det bli oavsett. Vill ni vara med och ställa frågor eller snacka med oss gör ni det via hashtag #superlive på twitter.

När jag och herr Åslund väl lämnar våra platser strax före avspark kommer det i stället bli fankommentering här på sajten. Det innebär att en hängiven Barcelona- respektive Real Madrid-supporter – utvalda av en stenhård jury – kommer leverera matchen ur deras perspektiv som supportrar. Tanken är att de ska reagera, leva sig in i matchen och visa känslor.

El Clásico-feber? Jo, man tackar.

@pinthorp

Publicerad 2015-03-22 kl 10:17

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons