Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Revanschernas derby

24 maj 2014. Atlético de Madrid var sekunder ifrån att göra det omöjliga. Sedan dundrade Sergio Ramos fram och knoppade in 1-1-bollen på tilläggstid. Ett mål som tog luften ur Atleti, och samtidigt gav Real Madrid kraft och energi för att i slutändan bärga “La Décima” – den tionde stora Europa-titeln i klubbens historia.

Men mycket har hänt med El derbi Madrileño de senaste åren. Fram till 2013 hade lillebror Atleti inte vunnit på 14 år mot stora och mäktiga Real. Allt förändrades när Diego Simeone kom till rodret, och i Copa del Rey-finalen på Santiago Bernabéu – Real Madrids hemmaborg – kulminerade allt för Atleti som besegrade ett spöke som förföljt dem i över ett decennium.

Efter cupfinalen har det svängt över till Atléticos fördel. På elva matcher under de två senaste säsongerna har Atleti vunnit fem, Real tre och resterande har slutat oavgjort. Den här säsongen har de rödvit-randiga fortfarande inte förlorat mot Real Madrid. Fyra segrar och två oavgjorda oavgjorda, och ett hemmafacit på totalt 7-0.

Real Madrid kräver revansch, och efter snart elva månader utan seger mot Atleti finns det inget bättre tillfälle att knäppa stadsrivalen på näsan än att göra det i Champions League.

För det var ju i mästarturneringen som Real senast lyckades vinna ett derby. I den där finalen, som länge såg ut att seglas i hamn av Atleti, men som i slutändan blev 4-1 till Madrid efter förlängning.

– Vi vann den viktigaste matchen, sa Sergio Ramos då.

Därför är det stundande Champions League-mötet minst lika mycket en chans till revansch för Atlético som för Real. Simeones mannar vill ha upprättelse efter finalförlusten i fjol. Det går att prata om sex raka derbymatcher utan förlust – men ramlar man ur den tyngsta och mest prestigefyllda turneringen av alla är det snarare det som kommer vara det största samtalsämnet.

Nu väntar en 180 minuter (minst) lång kamp mellan två stora antagonister vars historia skiljer sig enormt. Men en sak delar båda – revanschlustan.

***

Att Carlo Ancelotti inte avslöjar någon startelva brukar inte göra så mycket. Förmodligen kan vi lista ut den redan här och nu. Sergio Ramos är frisk – han går in bredvid Pepe i försvaret. Isco petas till förmån för James på mittfältet, och Gareth Bale spelar, som brukligt, i anfallstrion. Övriga startpelare är ganska solklara.

Vad gäller Atlético är det inte lika enkelt – men Simeone har redan visat upp två av pusselbitarna. Jan Oblak kommer – trots att Miguel Ángel Moyá är skadefri – vakta målet. Och det helt välförtjänt, ska sägas. Den unge målvakten har varit otroligt vass sedan Moyá skadade sig mot Leverkusen och nu har han på allvar chansen att gjuta fast sin plats mellan stolparna.

Dessutom är Mario Mandzukic redo för spel, och kommer därför givetvis starta matchen. Fernando Torres var bedrövlig mot Málaga – han passade dessutom på att göra ett självmål – och egentligen vore det bara märkligt om han fick en bänkplats före Raúl Jiménez, som i sin tur hoppade in och assisterade Griezmann till 2-2-målet på La Rosaleda.

Överlag kan vi ändå konstatera att det är två helt friska och krya trupper som båda tränarna förfogar över. Och det har varit väldigt sällsynt, både för Real Madrid och Atlético, tidigare under säsongen.

***

Jag och Johanna Garå passade på att snacka lite kring det kommande derbymötet häromdagen. Ni kan se det här nedanför.

Fotnot: Simeone bekräftade efter vi hade spelat in att såväl Oblak som Mandzukic kommer starta.

Publicerad 2015-04-14 kl 13:11

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons