POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Nu är Jan Oblak precis där han ska vara

Bäst på plan, Atléticos räddare och en personlig revansch utan dess like.

Jag minns tillbaka på hur allting började för Jan Oblak i Atlético de Madrid. Sisådär, för att uttrycka det milt. Efter att ha slitit sig loss från Benfica med alla möjliga medel landade till slut Oblak i den spanska huvudstaden, och Atlético fick skjuta in närmare hundra miljoner för slovenens underskrift.

93-modellen ansågs vara en av världens största målvaktstalanger – och kom för att ersätta en annan ung målvakt som hade blomstrat rejält i Atlético, nämligen Thibaut Courtois.

Men det dröjde inte många veckor innan olyckan var framme. En skada på försäsongen förstörde Oblaks chanser att vakta målet i säsongspremiären mot Real Madrid i spanska supercupen. 22-åringen hann förvisso bli skadefri lagom till premiären, men han ingen matchning i kroppen, varpå det föll sig naturligt att Miguel Ángel Moyá – förra säsongen i Getafe – trampade in mellan stolparna. Spanjoren visade upp sig från sin bästa sida när han bara släppte in ett mål på hela dubbelmötet mot antagonisten, och Diego Simeone kunde inte gärna peta honom inför ligapremiären.

Oblak fick i stället snällt vänta på sin chans, men den kom snabbare än väntat. Redan i första gruppspelsmatchen i Champions League, borta mot Olympiacos, annonserade Simeone tidigt ut att Oblak vaktar målet. Sagt och gjort, men tre baklängesmål senare hade ynglingen knappast stärkt sina aktier för att ta rollen som lagets primära målvakt.

Efter den dagen har Moyá varit förstavalet både i ligaspelet och Champions League. Och kanske har det rent av varit nyttigt för Oblak att i lugn och ro, helt utan press, få acklimatisera sig i en ny klubb i ett nytt land med allt vad det innebär. Han har stått i cupspelet och verkligen visat framfötterna – inte minst i hemmamötet med Real Madrid, där han höll nollan.

Till slut kom så den stora chansen när Moyá tvingades utgå skadad i CL-returen hemma mot Bayer Leverkusen. Med gott självförtroende och ett stort lugn klev Oblak in i mitten på första halvlek och höll nollan resten av ordinarie speltid, under hela förlängningen och blev en av hjältarna i straffavgörandet.

Sedan dess har Jan Oblak stått fem raka matcher. Han har gjort drömräddning på drömräddning, och bara släppt två bollar förbi sig (ett självmål inprickat av Fernando Torres och ett friläge, båda mot Málaga).

De senaste två matcherna har Miguel Ángel Moyá varit helt återställd igen, men Simeone har valt att inte flytta på Oblak. I grund och botten är han en mycket bättre målvakt än Moyá. Han behövde bara lite mer tid.

Nu är 22-åringen precis där han ska vara. Och framför allt precis där han vill vara. Thibaut Courtois ersättare har till slut hittat rätt.

Det här var Jan Oblaks stora revansch.

***

Jag minns också när jag tog ett snack Jan Oblak på hans 22-årsdag tidigare i år, precis efter hans första Madrid-derby. Ödmjuk, lugn och trygg men samtidigt väldigt målmedveten.

Trots att han kämpade med klor för att komma ifrån Benfica – vilket även hänt i tidigare klubbar – fick jag ett väldigt positivt intryck. Ingen renodlad diva, utan snarare en ambitiös person som visste att det krävdes mycket för att nå hela vägen fram.

Min personliga känsla är att han har gjort det bästa av situationen i Atlético, även under svåra tider utan speltid. Det tar tid att komma in i en ny miljö, i en klubb med annan filosofi, annan historia och andra målsättningar. Nu har han landat och slagit sig in på allvar.

Ni kan läsa min intervju med Oblak från januari HÄR.

Publicerad 2015-04-15 kl 01:36

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå