POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Los tres mejores amigos

Säsongen 2008/09 vann FC Barcelona trippeln. Med andra ord Champions League, ligan och cupen. I Pep Guardiolas 4-3-3-system bildade Leo Messi, Samuel Eto’o och Thierry Henry en fruktad anfallslinje. Trion öste in mål och nådde tillsammans den magiska 100-gränsen.

Som om tre titlar under samma vår inte var nog så smakade det nog lite extra gott för Messi, Eto’o och Henry att vara en del av ett nytt klubbrekord också. Ingen annan anfallstrio hade producerat så många mål genom historien som de lyckades med.

Rekordet, om vi enbart räknar anfallstrior, stod sig närmare sex år. Bortser vi från begreppet anfallstrio lyckades Leo Messi, med viss hjälp av Cesc Fàbregas och Alexis Sánchez (15 mål vardera) nå upp till makalösa 102 mål 2011/12. Messi gjorde själv 72.

Den här säsongen har argentinaren fått större hjälp än så. Tillsammans med Luis Suárez och Neymar har Messi hittat två lekkamrater som inte bara passar honom perfekt utan som även kan göra mål på egen hand. Mot Getafe hade alla tre fullständig lekstuga, och med viss assistans av Xavi hittade samtliga rätt i den första halvleken. Suárez till och med två gånger.

Inför matchen hade firma Messi-Suárez-Neymar stått för 97 mål tillsammans under säsongen. Nu står de, efter att ha producerat fem av sex baljor mot El Geta, på 102 mål. Rekordet i hamn. Ja, åtminstone om vi pratar anfallstrio. Men de lär väl bräcka en hel del andra murar innan säsongen är över, så varken Cesc eller Alexis lär sitta i London och bita på naglarna.

Att tre spelare tillsammans gör över 100 mål under en säsong på den här nivån är värt att höja ögonbrynen för och hylla lite extra. Därför är det än mer anmärkningsvärt och imponerande att Luis Suárez inte spelade de första månaderna på grund av avstängning – och att det återstår många chanser att fylla på målkontot innan säsongen summeras.

Om vi även bortser från statistiken är det svårt att blunda för hur bra Barças anfallstrio spelar fotboll just nu. Fantasifullt, helhjärtat och vägvisande. De struntar i vem som gör mål och firar allt tillsammans.

Jag ställer mig frågande om fotbollsvärlden någonsin sett en sådan dynamisk, välspelande och massproducerande anfallstrio?

Los tres amigos är just nu los tres mejores amigos.

***

Det är uppenbarligen inte bara anfallsvännerna som mår bra i Barcelona just nu. Till och med Luis Enrique, som har fått en och annan känga under säsongen, kan dra på smilbanden och skämta till det.

Mot Getafe fanns det stunder som publiken skanderade tränarens namn. När han fick en fråga om det på presskonferensen efteråt svarade han gladeligen.

Jag är van, det är alltid 100-150 personer som gör det. Det är jag som har betalat dem.

***

Baskderby i går också. Och en stor jäkla krigareloge till Real Sociedad som trots en man mindre och underläge lyckades resa sig, kvittera, och slutligen åka ifrån San Mamés med en pinne och en stor dos av heder i bagaget.

Athletics poängtapp öppnar i sin tur dörren för Málaga att rycka ifrån lite i kampen om sjundeplatsen – som i slutändan faktiskt kan leda hela vägen ut i Europa. Viktiga stålar står på spel, både för Málaga och för Athletic.

Och Celta Vigo ska definitivt inte räknas bort i sammanhanget. Vinst hemma mot Málaga i kväll är avståndet upp bara två poäng.

Spänningen lever på alla håll och kanter. Allt är som vanligt i La Liga.

Publicerad 2015-04-29 kl 11:12

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå