POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Ett nytt TV-avtal är enbart positivt

Två jättar som tar guldtackorna – 18 klubbar som delar på slantarna.

Ja, kort förklarat är det ungefär så det ser och har sett ut i Spanien. FC Barcelona och Real Madrid har på egen hand förhandlat med TV-bolagen vilket har gjort att de – med sin makt och globala styrka – lyckats ro väldigt angenäma avtal i hamn.

Inför 2016 kan turerna vara annorlunda. Den spanska regeringen vill, efter att ha blivit pressade av en klar majoritet av elitklubbarna under väldigt lång tid, nu ändra systemet. Tanken är att hela ligan gemensamt förhandlar fram ett TV-avtal och att pengarna fördelas mer jämnt. Ungefär som i Premier League, som har en modell man börjar se efter i Spanien.

Det främsta och klart tydligaste argumentet att en ändring är ett måste för att ligan på ett naturligt sätt ska utvecklas i en positiv riktning är att nykomlingarna i Premier League får in mer stålar än Atlético, Valencia och Sevilla. Och eftersom La Liga är den högsta rankade av de europeiska ligorna framstås det hela som än mer obegripligt.

Ingenting är hundraprocentigt än men det mesta talar för att ett nytt system kommer se dagsljuset nästa år.

Den första frågan som många ställer sig är hur detta påverkar Barcelona och Real Madrid. Tiden får – förhoppningsvis – utvisa hela svaret, men ska jag spekulera kommer det inte påverka någon av giganterna nämnvärt mycket. Båda klubbarna är så pass stora rent globalt och har byggt ett varumärke som sträcker sig över alla världsdelar. Ett nytt TV-avtal kommer inte göra att Real Madrid backar för att värva en James Rodríguez för 80 miljoner euro. Det kommer snarare bidra till en mer stabiliserad ekonomi för många andra klubbar i ligan. Många av lagen på övre halvan, som sitter inne på starka trupper men lever på att sälja stjärnor, kanske inte behöver öppna för en försäljning vid varje transferfönster.

Ett nytt TV-avtal kan enbart innebära positiva saker till en mer jämnare liga i Spanien. Låt oss hoppas att det blir verklighet också.

***

12 säsonger och över 400 ligamatcher. Tidigare i veckan deklarerade Andoni Iraola att resan tar slut i sommar. Högerbacken lämnar Athletic Club, som han har tillhört sedan 1999.

Personligen kommer jag mest minnas Iraola som den gigant längs högerflanken han var under Marcelo Bielsas tid som tränare i klubben. Genom hela Europa League-äventyret, som nästan gav klubben en åtråvärd titel, men åtminstone satte Athletics namn på kartan för gott.

Iraola har tappat i tempo och kvalité de senaste två åren. I dag är han inte längre en given spelare på San Mamés högersida. 32-åringen gör nog rätt att lämna innan det blir alldeles för sent – även om det känns beklagligt att se en trotjänare säga tack och adjö.

Vad som händer för Iraola härnäst återstår att se, men jag är ganska säker på att han en dag kommer återvända i en ny roll till Athletic.

***

Oj, vilken fin fotbollslördag som väntar. Aptitretarna Córdoba-Barcelona och Atlético-Athletic innan den på förhand häftigaste matchen, Sevilla-Real Madrid, tar vid på Sánchez Pizjuán.

Det är mycket som kan avgöras i kväll.

Publicerad 2015-05-02 kl 12:01

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto