Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kaos i Spanien – men i Katalonien smygfiras det

Pinthorp

Det är kaos i Spanien. Ja, mer än vanligt, vill säga.

Regeringen mot fotbollsförbundet. Och en massa andra parametrar som inte jag eller någon annan ens orkar med.

Grejen i stora drag är att regeringen just nu håller på att förhandla fram ett nytt TV-avtal. Bra i grunden, men det gäller ju att göra alla till freds. Framför allt är det mindre klubbar och spelare i mindre klubbar som inte känner sig helt nöjda. Fotbollsförbundet tog i med hårdhandskarna när de då bestämde att ställa in all fotboll från och med den 16 maj. Med andra ord de två avslutande ligaomgångarna och likaså Copa del Rey-finalen.

I morgon väntas ett nytt sammanträde och vi får se vilka parter som kommer överens, eller inte överens, och om vi får klarare besked om vad som sker kommande vecka. I värsta fall blir det ingen ligafotboll nästa helg. Och då är den stora frågan när den omgången ska spelas.

Annons

Kaos.

***

Det smygfiras redan i Katalonien. Och även om ingenting är klart förrän det är klart, är det lätt att förstå att det champagnen redan står på kylning. Barcelona kommer vinna La Liga säsongen 2014/15. Att det mer eller mindre är klart redan nu, med ett par omgångar kvar, såg Valencia till i går.

Med ett par snabba mål i första halvlek och en gigant mellan stolparna i form av Diego Alves fixade Valencia 2-2 på Santiago Bernabéu. Ett resultat som gör att gapet mellan Madrid och Barcelona nu är fyra poäng. Därmed kan Luis Enriques manskap åka till Vicente Calderón och till och med ha råd att förlora mot Atlético i nästa omgång, så länge det blir seger mot Deportivo på Camp Nou därefter. Att Barça, som inte släppt in mål sedan mitten på april (då var det till och med Jérémy Mathieu som gjorde det i egen bur) och gjort 21 mål på fem matcher, ska misslyckas att vinna i sista omgången känns som en minimal chans.

Annons

***

Diego Alves, ja. Han var inte bara bäst på plan mot Real Madrid i går – han slog ett nytt rekord också. Och inget dåligt sådant.

Straffspecialisten har nu räddat 16 (!) straffar i La Liga genom åren. Tillsammans med Andoni Zubizarreta är han bäst någonsin med det facit.

***

När vi ändå är inne på rekord. Jag har hånat David Barral i smyg hela säsongen – men han har verkligen satt mig, och många andra, på pottkanten. Ligamål nummer elva petade han in mot Atlético under söndagen, hans bästa notering i karriären. Dessutom är han nu Levantes främste målskytt i La Liga genom alla tider, med totalt 18 baljor.

Han gör sällan de mest spektakulära målen, men håller sig ofta på rätt plats. Och när målskyttet snarare börjar bli en vana än ett undantag är det omöjligt att klassa det som enbart tur.

Väl krigat, Barral. Förmodligen får du spela La Liga-fotboll till hösten också.

Annons

***

Hörni, Villarreal har vaknat upp från de döda. Elva raka utan seger blev tillräckligt. Och hur symboliskt är det inte att lagkapten Bruno Soriano, efter tre månaders skadefrånvaro där Villarreal visat urusel form, återvänder och direkt får fira en trepoängare?

I regionsderbyt mot Elche blev Joel Campbells fullträff matchens enda, och nu har Villarreal definitivt säkrat sjätteplatsen i ligan. Det blir Europa-spel även nästa säsong – trots en vår fylld av skador och undermålig form.

Om fler pusselbitar faller på plats nästa säsong har Villarreal alla möjligheter att nå ännu bättre resultat. Men då gäller det att Marcelino håller sams med utlånade Javi Espinosa och ersätter en potentiellt flyktande Luciano Vietto på ett bra sätt. Att Bruno Soriano håller sig skadefri kan också räcka långt.

***

Annons

Man ska inte ropa hej än, men Sevilla är väldigt nära en ny Europa League-final. Jag är genuint imponerad av Unai Emerys arbete i klubben och hans flexibilitet. Det är sällan man ser ett spansk lag som kan skifta i spelidé från match till match.

Och Aleix Vidals fina insats var det få som missade. Två mål och en assist som högerback är förstås ett kalasfacit. Han är ju förvisso extremt offensiv och bara omskolad från högerytter till högerback – men ändå. Det börjades spekuleras om både landslaget och att han är Barcelonas utvalda ersättare till Dani Alves. Vi får väl se hur det blir med den saken.

Publicerad 2015-05-10 20:14

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto