Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Många som är på väg att skriva historia i La Liga

Pinthorp

Sevilla är på väg mot den bästa säsongen i klubbens historia. Ja, kanske inte tabellmässigt, då det inte lär bli mer än en femteplats, men däremot poängmässigt. Lyckas de skrapa ihop två poäng under slutomgångarna tangerar de klubbens tidigare poängrekord. Förmodligen lär det slås.

Och i Europa League möter man Dnipro Dniprotetrovsk i finalen. Blir det seger inkasserat den fjärde titeln på nio år i turneringen. Inget annat lag kan stoltsera med fyra triumfer i Europa League, eller det som tidigare kallades UEFA Cupen.

Spännande tider för Sevilla. Men att den alldeles lysande ligasäsongen, där Sevilla egentligen aldrig dippat utan hållit en jämn och stabil nivå, inte räcker till en Champions League-plats är unikt. Att komma femma med så mycket poäng är också unikt. För bara några år sedan, närmare bestämt 2006/07, krigade just Sevilla med giganterna Barça och Madrid om ligatiteln, som till slut hamnade i huvudstaden. Då vann Real Madrid på 76 poäng. I dagens La Liga räcker det kanske till en Champions League-plats.

Annons

I takt med att de stora elefanterna bygger på sitt varumärke och bara blir ännu bättre och mäktigare, har också lagen som historiskt brukar slåss precis under toppen blivit rejält mycket bättre sportsligt. I ligan har Sevilla inte skuggan av en chans att vinna titeln. I Europa får man slå tillbaka och visa att det ändå kryllar av kvalité i laget.

***

Ja, apropå det här med att skapa historia. Barcelona kan ju också sluta upp med en av sina främsta säsonger genom alla tider. Speciellt en det blir en trio titlar när allting summeras. Fyra matcher återstår för Barça – tre titlar kan vinnas.

Klyschan “varje match är en final”, som ofta används i Spanien, har sällan känts så realistiskt som för Barça i dessa tider.

I kväll kan första titeln seglas i hamn. Och klubben kan få revansch mot Atlético – som i fjol vann ligatiteln på Camp Nou – då en katalansk seger innebär att Barça kan fira på Vicente Calderón.

Annons

***

Det blev förstås ingen strejk i slutändan. Kan ändå inte låta bli att se det komiska i att Eibar, med deras historiska första säsong i La Liga, var över nedflyttningsstrecket i princip hela säsongen, men för första gången halkade nedanför strecket i omgång 36.

Nu får Eibar en ärlig chans att fixa kontraktet, även om det blir väldigt tufft. Nyckelmatch i kväll borta mot Getafe.

***

Alla matcher i omgång 37 spelas i kväll med avspark 19.00. Det blir en svettig kväll på redaktionen för att få ihop alla pusselbitar till Fotbollskanelen Europa senare i TV4.

Publicerad 2015-05-17 13:39

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto