POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Sju anledningar att Atlético inte utmanat om ligatiteln

Förra säsongen lyckades Atlético de Madrid med det som många trodde var omöjligt: bryta tvålagsracet mellan Real Madrid och Barcelona. Den här våren har det däremot handlar om att säkra en Champions League-plats snarare än att utmana i toppen av ligan.

Häromdagen dök jag på en intressant sak om säsongens Atleti. Diego Simeone – som alltid förespråkat kontinuitet – har använt sig av 37 olika startelvor på 37 La Liga-omgångar. Svårt att tro på först, men vid närmare eftertanke är det inte helt ologiskt. Trubbel att hitta rätt man för vänsterbacken, rotation på mittbackarna, mittfältare som inte hållit normal standard och anfallare som blandat och gett.

Jag tänkte därför ta en närmare titt på vad det är som inte riktigt stämt i Atlético de Madrid den här säsongen.

37 anledningar hade ingen orkat läsa. Eller skriva för den delen. Sju får räcka.

1. Diego Costas frånvaro. Ersättaren Mario Mandzukic kämpar och sliter, är duktig på att psyka motståndarförsvar och är ett monster i luftrummet – men han är samtidigt lika långt ifrån Diego Costas styrka i djupled som Córdoba är nära nytt La Liga-kontrakt.

2. Förra säsongen spelade lagkapten Gabi nästan varje match. Ja, den sista månaden till och med med sprucket revben – trots att det inte för den saken försämrade hans prestationer. Den senaste tiden har det varit annorlunda. Lägre intensitet (presspelet som varit en av hans största styrkor) och sämre kvalité i samtliga moment. Gabi har gjort en av sina sämre säsonger i Atlético.

3. Problematiken på vänsterbacksplatsen. Guilherme Siqueira? Vass i offensiven, men slarvig bakåt. Cristian Ansaldi? Förtroendeingivande start på säsongen, sedan tog skadorna och ett onödigt tjafs med en polisofficer över – något som blev droppen för Simeone som därefter inte gett sin landsman en minut. Jesús Gámez? Det är bara inse att en högerfotad spelare har svårt att spela till vänster i backlinjen – även om hans patenterade långa inkast innebar en del mål. Lucas Hernández? Ynglingen fick förvisso bara spela en match “på allvar”, i cupen hemma mot Real Madrid, och stod då för en helt lysande insats. Inte redo för den stora scenen än – men en framtidsman. På det hela taget har Atlético inte kunnat ersätta flyktande Filipe Luís med en i närheten lika skicklig spelare.

4. Målproduktionen från de offensiva mittfältarna. I fjol gjorde Raúl García, Koke & Arda Turan tillsammans 18 mål. Den här säsongen har de mäktat med hälften.

5. Januarivärvningarna. I fjol kom Diego Ribas och José Sosa in med spetskvalitéer som gjorde båda unika i Atléticos trupp. Årets januarivärvningar – Fernando Torres och Cani – har förvisso ökat intresset kring laget (åtminstone en av herrarna), men på fotbollsplanen har ingen gjort underverk.

6. João Mirandas form. Skador kan säkerligen fungera som en liten ursäkt, men faktum är att en av ligans främsta mittbackar de senaste åren inte alls hållit samma standard som tidigare. Ersättaren José María Giménez har varit allt annat än dålig, och har all potential för att bli ännu bättre, men en 95-modell går inte bara rakt in och bildar samma trygghet som Miranda-Godín har svetsat samman och byggt upp under flera års tid.

7. Ja, rotation var det. 37 olika startelvor på 37 omgångar. Det vittnar tydligt om att Diego Simeone haft svårigheter med att hitta kontinuitet. Förra säsongen var det alltmer givet vilka elva som var prioriterade. Medan Carlo Ancelotti och Luis Enrique haft sina givna elvor att jobba med under hela våren har Simeone slitit med flera olika positioner utan att hittat något klart svar. Detta har speglat resultaten, och kommer givetvis spegla Atléticos kommande transferfönster.

***

I dag (lördag) avgörs La Liga. På sina håll är det redan avgjort (Barcelona mästare, Córdoba åker ur) – men i övrigt lever det.

Alexandra har på ett utförligt sätt förklarat och dragit alla förutsättningar för bottenstriden HÄR.

Mitt tips: Almería och Deportivo La Coruña ramlar ur, Granada och Eibar fixar kontraktet.

I toppskiktet finns mycket att spela om. Jag tror ändå Atlético grejar tredjeplatsen i och med seger borta mot Granada – men kring fjärdeplatsen blir det en rysare. Valencia ska åka till Almería – som kämpar för överlevnad – medan Sevilla möter Málaga på La Rosaleda. Jag har svårt att se att båda lagen kammar full pott. Mitt tips är ändå att Valencia blir tabellfyra, och fixar den där viktiga CL-kvalplatsen.

Sevilla har ju trots allt en chans till på sig att nå Europas finrum. Slå Dnipro, så är biljetten i hamn.

Publicerad 2015-05-22 kl 23:57

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto