Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Rijkaard bytte position på Xavi – fick en världsspelare

Pinthorp

766 mather och 24 titlar senare spelar Xavi Hernández med stor sannolikhet sin sista match för FC Barcelona i kväll.
Han kommer inte starta matchen, om inget oväntat händer, men lär få sina minuter i slutet av densamma.

Antalet officiella framträdanden kan bli 767. Antalet klubblagstitlar kan bli 25.

– Det har varit en ära att få representera mitt livs klubb under alla dessa år. Det var nära att jag lämnade förra sommaren, men Luis Enrique och Zubizarreta övertygade mig om att stanna. Hade jag inte tagit det beslutet vet jag inte vad jag hade tagit mig till i dag. Jag är så lycklig över att ha fortsatt få vara en del av den här klubben och det här laget. Nu har vi en final kvar och kan bli historiska. Manuskriptet är helt perfekt, sa Xavi på sin avtackning.

***

Xavi har alltid varit spelaren som gör alla träningsmoment mer noggrant än någon annan och som alltid kräver 100 procent fokus både från sig själv och sina medspelare. En naturbegåvning och träningsprodukt i ett.

Annons

När han kom fram genom La Masía spelade han som defensiv mittfältare i “Guardiola-rollen”. Han var en organisatör. Spelaren som styrde och ställde på planen.

Han målades tidigt upp som Guardiolas arvtagare – en liknelse han själv aldrig gillade.

– Guardiola var min idol, men jag ville inte bli någon annan. Jag ville bara vara Xavi.

Han blev aldrig en ny Guardiola. I mitten på 2000-talet flyttade Xavi uppåt ett hack i planen, och nådde helt andra höjder. Positionsbytet har Xavi helt och hållet Frank Rijkaard att tacka. Han såg det ingen annan hade sett. Det var skrivit i stjärnorna att Pep Guardiolas arvtagare hette Xavi Hernández. Alla pratade om det.

Därför ändrades mycket när Rijkaard en dag kom fram och gav ett förslag.

– Jag vill att du spelar högre upp i planen. Du måste närmare straffområdet. Där kommer du bidra ännu mer till laget med dina passningar. Och du måste våga skjuta, sa Rijkaard.

Annons

Xavi stretade länge emot. Han var osäker på om han verkligen klarade av en offensivare roll. Rijkaard gav sig inte, och fick till slut som han ville.

Resultatet blev en av världens främsta mittfältare. Passningsgeniet blomstrade i sin nya roll och har sedan dess skrivit in sig i historieböckerna för gott.

***

Det kommer alltid pratas om arvtagare och jämföras mellan spelare då och då. Det här är första säsongen på över ett decennium som inte Xavi har varit en del av startelvan i de viktigaste matcherna. Och Ivan Rakitic, som klivit in på mittfältet i stället, har långt ifrån en identisk löpstil. Mer löpstyrka, helt andra defensiva kvalitéer och ett betydligt mer direkt spel. Men även om han på planen inte har samma betydelse nu som förr, är det också en ledare och symbolspelare som ska lämna Barcelona.

Annons

35-åringen kommer lämna ett stort tomrum efter sig. Fråga bara Andrés Iniesta.

– Du är min kapten, min lagkamrat och min vän. Jag kommer alltid vara evigt tacksam allt du gett till fotbollen och allt du lärt oss, sa Iniesta till sin vän på avtackningen tidigare i veckan.

Manuskriptet är förberett och nu saknas bara att spela in slutscenen. I kväll vet vi om Xavi får avsluta karriären i Barcelona med att lyfta titel 25 i ordningen.

Publicerad 2015-06-06 10:05

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto