POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Inget lag är mer värd en La Liga-plats än Las Palmas

Vi tar oss tillbaka till 22 juni förra året, och den avgörande play off-matchen mellan Las Palmas och Córdoba. Efter 0-0 i Andalusien var det vidöppet inför den sista delen av dubbelmötet.

Storfavoriten Las Palmas tog ledningen i matchen. Supportrarna började osa La Liga-spel. När skylten med tilläggstid visade upp tre minuter hade supportrarna på Estadio Gran Canaria redan börjat hoppa ner från läktarplats och gjort sig redo att storma planen. Efter tolv års väntan var Las Palmas på väg att ta klivet tillbaka till Spaniens högstadivision.

Men så finns det där berömda kaklet som alla talar om, som man måste hela vägen in i. Las Palmas klarade av det i 90+9 minuter. Trots att bara tre minuter hade lagts på utöver ordinarie 90, förlängde domaren tiden allteftersom på grund av alla stökigheter runt om planen då supportrar redan höll på att inta planen.

Córdoba kvitterade i den tionde tilläggsminuten. Matchens sista spark. Kaos utbröt. Fansen var förtvivlade. Spelarna fattade ingenting.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Vi spelare behöll fokus, men festen var redan igång. Alla firade som om vi hade gått upp. Sedan förlorade vi platsen på ett ögonblick, har Nauzet Alemán berättat i efterhand.

Lilla Córdoba, som fick en plats in i play off-spelet på grund av att Barça B (som slutade trea) inte får avancera uppåt i seriesystemet, gjorde det ingen trodde var möjligt.

Därför var liknelserna slående när Las Palmas i dag, nästan exakt ett år senare, återigen klev in på Estadio Gran Canaria framför supportrarna inför en avgörande play off-match där en La Liga-plats till nästa säsong låg i potten. Återigen mot laget som knep den sista kvalplatsen, ett Real Zaragoza som under säsongen inte sett tillräckligt moget ut för att vara med i kampen om att nå hela vägen. Men det gjorde ju å andra sidan inte Córdoba i fjol heller.

Det handlar om att vara bäst när det gäller. Och att ha marginalerna på rätt sida.

Det här året skulle det gå Las Palmas väg.

Men på förhand såg det tufft ut. Zaragoza vann något överraskande första mötet hemma på La Romareda med urstarka 3-1. Tung uppförsbacke för Las Palmas – men kanske var det just det, att uppgiften var tämligen svår och klurig, som gjorde att laget enades mer än någonsin med fansen och lyckades skjuta ifrån.

När klockan stod på 80 spelade minuter var Real Zaragoza på väg mot La Liga. Las Palmas ledde förvisso, men bara med 1-0. Först när drygt fem minuter återstod kom det definitiva avgörandet. Sergio Araújo, lagets skyttekung och en av de mest framträdande spelarna i hela Segunda División den här säsongen, sträckte fram långa tån och satte dit 2-0.

En hel arena exploderade. En hel ö förmodligen.

Den här gången togs ingenting ut i förskott, utan först när alla tilläggsminuter hade spelats färdigt kunde supportrarna låta euforin tala och glädjen sprudla. Den här gången höll Las Palmas hela vägen in i det berömda kaklet. Nu är klubben tillbaka i La Liga.

[youtubeplay id=”hm-I7ik_7_c” size=”medium”]

***

Det finns givetvis många att glädjas med lite extra för Las Palmas. Fansen inte minst, som verkligen vet innebörden av att falla på målsnöret och år efter år varit med och krigat i toppen av Segundan, men inte nått hela vägen.

Vi får väl se hur många som orkar till jobbet i morgon.

En annan jag personligen gläds med är Juan Carlos Valerón. Veteranen fyllde 40 förra veckan och inledde sin seniorkarriär i Las Palmas med att vara delaktig i avancemanget från Segunda B till Segunda División 1995/96. Nu, 19 år senare, får han också vara med att skriva historia när klubben tar klivet upp till högstadivisionen.

Och för att sätta allt i sitt perspektiv. När Valerón debuterade för Las Palmas för drygt 20 år sedan, var Real Zaragozas lagkapten Jesús Vallejo inte ens född. 97-modellen är en av Spaniens mest lovande mittbackar och det bor underförstått en stor ledargestalt i unge Vallejo.

Medan han dansar vidare och får ta nya tag nästa säsong kommer Valerón göra ett sista ryck i La Liga. Las Palmas president, Miguel Ángel Ramírez, bekräftade precis efter avancemanget att ikonen fortsätter ytterligare en säsong. Minst. Man vet ju aldrig med Valerón. Han om någon lever efter mottot hela vägen in i kaklet.

Publicerad 2015-06-21 kl 23:25

Senaste tweets

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto