Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hur svårt ska det vara att göra mål?

Det gjordes tre mål under de sju första La Liga-matcherna den här säsongen. Varav ett spelmål.

Underhållande matcher, men i snålaste laget när det gäller mål för min del. Och i Spanien brukar det aldrig vara något större problem.

Det kanske blir bättre ordning på den fronten när – eller kanske snarare om – någon köper TV-rättigheterna till La Liga i Sverige.

***

Det har förmodligen aldrig fulstreamats så mycket i vårt avlånga land som den gångna helgen. Sämre bild, mer passion. Allt ont för ju alltid något gott med sig.

Själv tyckte jag att jag såg extremt mycket fotboll, men det var egentligen bara två jag – av olika anledningar – lyckades titta på fokuserat i 90 minuter.

En var fredagspremiären Málaga-Sevilla. Mycket nerver, hög intensitet, men ingen fullfjädrad skärpa – varken på streamen eller lagens anfallsspel. Av allt att döma kommer det ändå vara två spelande lag som kommer bjuda på trevlig fotboll under säsongen.

Den andra var mötet på Vicente Calderón mellan Atlético och Las Palmas. Här kommer en hel drös reflektioner:
– Vackert att se Óliver Torres tillbaka i Atleti och ta nummer tio. Och en sak står klart: när Óliver spelar är det via honom som mycket av uppbyggnaden i anfallsspelet kommer kretsa. Det var tydligt att medspelarna letade efter Óliver i första hand.
– Jan Oblak bevisade återigen vilken supermålvakt han är.
– Jag tippade Las Palmas ganska högt i tabellen – och insatsen på Calderón försämrade knappast det utgångstipset. Gran Canaria-klubben visade enormt mycket hjärta och mod, och med lite tur och en annan målvakt att försöka passera hade man mycket väl kunnat få med sig ett kryss.
– Antoine Griezmann gjorde bara två mål på de inledande 15 ligamatcherna förra säsongen. Nu tog det lite mer än 15 minuter innan han hade gjort första. Jag tror han slutar runt 30-strecket när allt summeras i vår.
– Är Gabi tillbaka i 2013/14-form? Det ser onekligen ut så.
– Från en ö till en annan. Pedro Bigas flyttade från Segundan och Mallorca till Primeran och Las Palmas. Och gatan, vilken match han gjorde i mittförsvaret för sitt nya lag.
– Det kommer ta tid för Jackson Martínez att acklimatisera sig. Var i dålig form när han först anlände till träningsanläggningen i somras efter semestern – och är tydligt efter sina lagkamrater rent fysiskt.
– Ángel Correa är en superstar in the making.

***

Jag tippade – även om jag fortfarande är väldigt kluven – Barcelona som segrare inför säsongen och pekade på att hösten kommer bli väldigt avgörande. Klarar den tunna och sköra truppen av alla tuffa bortamatcher som stundar kommer Barça bli en svår nöt att knäcka. Och efter 4-0-förlusten på San Mamés i supercupen för bara ett par veckor sedan åkte Barça till samma arena, med en nykomponerad backlinje och ett svajigt självförtroende, och plockade fram det som krävdes för att packa ner en 1-0-viktoria i bagaget. Spelmässigt föga imponerande, resultatmässigt extremt imponerande.

Blickar redan fram emot Atlético-Barcelona på Calderón precis efter landslagsuppehållet nu i början på september. Kan ge en fingervisning vart båda lagen står den här säsongen.

Övriga förväntade topplag? Nja, sisådär va. Real Madrid och Valencia lyckades varken vinna eller göra mål.

Real Madrids mållösa premiär på El Molinón var ungefär vad man kunde vänta sig. Kanske inte det mållösa faktumet, utan snarare att ett heltaggat Sporting skulle störa Madrid tillräckligt mycket för att rycka åt sig en poäng.

Det kommer bli ett test i sig för Rafa Benítez att leda El Real till segrar i sådana här typer av bortamatcher framöver.

***

Real Betis guldklimp Dani Ceballos sattes på bänken mot Villarreal. Under normala omständigheter är han givetvis en av de spelarna som Pepe Mel tar ut först i startelvan, men som tränaren själv sa efter matchen så får man inte mer än man förtjänar. Tränar man inte hundraprocentigt, har tankarna på annat håll och agerar nonchalant – då kan man inte förvänta sig guld och gröna skogar. Åtminstone inte av Real Betis.

Det blir en intressant sista vecka av transferfönstret. Från att vara tämligen övertygad om att Ceballos och Real Betis skulle hitta en lösning om förnyat kontrakt, att spelaren skulle ta tian och leda laget till en tabellplacering i La Liga-comebacken, har jag nu svajat över åt andra hållet.

Just nu tror jag Ceballos hamnar i Real Madrid innan augusti svängt över till september. Och att han hittar guldet i huvudstaden råder förstås inga tvivel om, då lönekuvertet som Florentino Pérez kan erbjuda inte är i närheten av det i Betis. Ska han däremot hitta några gröna skogar behöver han spela i en klubb där han är garanterat speltid den här säsongen.

Och det vore extrem slöseri med talang och underhållning om inte Dani Ceballos får spela fotboll kontinuerligt den här säsongen.

***

20 minuter för John Guidetti i premiären. Inte mycket att skriva hem om insatsen överlag – men viktig start på säsongen för Celta som vann med 2-1 mot Levante.

En bra poängmässig start på säsongen öppnar för att Eduardo Berizzo vågar spela alltmer offensivt och använda Iago Aspas och John Guidetti – precis som under sista delen av matchen – tillsammans i anfallet.

***

“Illarra vuelve a casa”.

Asier Illarramendi tillbaka i Real Sociedad och har skrivit på ett sexårskontrakt. Jag har inte läst om någon bekräftad övergångssumma men det är förmodligen mindre än hälften av vad han såldes för till Real Madrid för ett par år sedan (40 miljoner euro) – och summa summarum en jävligt bra affär för San Sebastián-klubben givetvis.

Vilket lag David Moyes förfogar över för tillfället. Otroligt spännande trupp. Missar La Real Europa-plats är det fiasko av hög kaliber.

***

Eibar i tabelltopp och på flest antal gjorda mål efter premiäromgången. Jovars. Åtminstone ett lag som har slipat på målgörardetaljen i sommar.

***

Fem spanska lag i Champions League. FEM!

Tur att det i alla fall finns svenska TV-rättigheter för mästarturneringen.

Publicerad 2015-08-26 kl 17:08

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons