Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Normalt ser han fotboll i Atlético-tröja – i dag möter han sin hjärteklubb

För lite mer än fem år sedan satt jag bänkad hemma i TV-soffan inför Kroatien-Spanien. Det var premiär i U19-EM och jag var otroligt nyfiken på att se den nya spanska generationen som kryllade av talanger. Sergio Canales, Thiago Alcântara, Rodrigo Moreno… och så Keko förstås. Lagkaptenen med det alldeles säregna smeknamnet.

Redan ett par år tidigare hade jag först hört talas om Keko – Atlético-produkten som snabbt gjort sig ett namn som en lovande yttermittfältare och som nu var kapten för det U19-landslag som siktade mot toppen.

I samma trupp fanns en annan akademispelare från Atléticos organisation mer ett snarliknande artistnamn: Koke. Ja, ni vet han som gjort över 200 A-lagsmatcher för Atlético dags dato, är given i den spanska landslagstruppen och har ett tämligen välfyllt prisskåp där hemma. I U19-truppen 2010 var läget annat. Då var Koke en nykomling. En uppstickare som hade blomstrat rejält det senaste året, men som fortfarande hade mycket att lära av mittfältskollegan Keko.

Där och då spåddes Keko en ljus framtid i Atlético. Han hade mångsidigheten och ledaregenskaperna. Men så krävs det ju så mycket mer. Tajming. Rätt tränare. Den mentala biten.

Någonting gick snett på vägen. Keko besannade förvisso en av sina stora drömmar genom att debutera på Vicente Calderón i Primera División hösten 2009. Han fick en dryg halvtimme mot Racing Santander, men mer än så blev det aldrig i Atleti. Våren därpå lånades han ut till Real Valladolid, utan att lyckas imponera nämnvärt. De kommande åren blev riktigt tuffa. Utlåning till Cartagena följt av Girona, försäljning till italienska Catania, utlåning till Grosseto, och så tillbaka en sväng till Catania innan Albacete kom och knackade på dörren och plockade tillbaka mittfältaren till Spanien.

Det blev inte riktigt den utvecklingen som Keko – eller någon annan för den delen – hade tänkt sig. Samtidigt pratar man ofta om begreppet “latebloomer”. En spelare som blomstrar lite senare än vanligt. Som behöver fler år än andra på sig att landa både fysiskt och mentalt innan han kan ta sig an den stora scenen.

Det finns förstås också typexempel på det motsatta. Koke är en sådan. Fernando Torres en annan, om vi ändå är inne på Atlético de Madrid.

Men för Keko gick det trögt. Det krävdes flera tuffa år av hårt slit, en period i Italien som innebar mognad både på och utanför planen, innan han till slut träffade rätt. I Albacete förra säsongen klaffade det mesta. Keko briljerade stundtals i Segunda División och lockade snabbt intresse från Spaniens finrum.

I somras skrev han på för Eibar, och nu har han startat – och imponerat – i lagets tre inledande La Liga-matcher där man överraskande har inkasserat sju av nio möjliga poäng.

– Eibar övertygade mig med allt. De hade full koll på mina insatser de senaste säsongerna och pekade även på specifika detaljer i mitt spel. Det var ingenting att tveka på, och nu har jag kommit till en väldigt familjär klubb som tar hand om alla. Det är en som en enkel dator som inte saknar någonting och är omringad av ödmjuka personer, säger Keko i en intervju med Marca.

När jag satt där hemma i TV-soffan och såg Spaniens U19-lag besegra Kroatien, Portugal och Italien på övertygande sätt var Keko en av spelarna som stack ut. Annat var det för dåvarande klubbkamraten Koke som mestadels satt på bänken.

I dag möts de gamla vännerna och lagkamraterna för första gången i La Liga. Och nu är laget annorlunda. I dag är det Koke som är en av ledarna i ett Atlético som anses vara ett av hela Europas starkaste lag. Keko? Jodå, efter många om och men har han också hittat rätt i lilla Eibar, men det råder inga tvivel om vilken klubb han hejar på när han själv sitter hemma framför TV:n.

– Jag ser alla matcher med Atlético-tröjan på mig. Det är laget i mitt hjärta, säger Keko.

– När klubben inte ville förnya kontraktet med mig och jag var tvungen att lämna kändes det givetvis bekymmersamt, men med tiden har jag börjat fundera och tänka efter och om de inte ville gå vidare med mig var det för att jag inte var redo. Det har gett mig mognad i efterhand.

Det återstår att se hur mogen han är att möta sin gamla klubb. Klart är att en mycket speciell dag väntar för Keko. Och om jag får gissa vem han byter tröja med efter matchen är det Atléticos nummer sex.

n_atletico_de_madrid_keko-1748753Bild: Colchonero.com

***

Hur det gick i U19-mästerskapet? Spanien gick hela vägen fram till final, men där tog det stopp. Frankrike var numret för stort och vann med 2-1.

Keko spelade samtliga matcher i turneringen.

Publicerad 2015-09-19 kl 11:53

Senaste tweets

Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER