POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Ska Aymeric Laporte gå Diego Costas väg?

Medan Didier Deschamps letar efter det perfekta komplementet till Raphaël Varane i Frankrikes mittlås till EM står Vicente del Bosque stabilt med ett välsynkat mittförsvar – men saknar för den delen ett rejält alternativ till Gerard Piqué och Sergio Ramos.

Det finns en spelare som har alla möjligheter att fylla båda rollerna. Problemet är att han inte kan göra det samtidigt.

Men för tillfället är Aymeric Laportes största problem att risken är stor att det inte blir någon roll alls under sommarens EM-fest.

Laporte är 21 år. Given i Athletic Club. En av La Ligas klart främsta mittbackar, och har så varit för en tid.

Ändå har han aldrig fått chansen i Didier Deschamps A-landslag – något som framstår som ytterst märkligt när Eliaquim Mangalas första säsong i Manchester City knappast imponerade och Mamadou Sakho blandat och gett i Liverpool. Aymeric Laporte känns som den perfekta parhästen till Raphaël Varane. Vänsterfotad, spelskicklig, snabbtänkt.

Kombinationen hade mycket väl kunnat bli början på något stort och väldigt framgångsrikt på lång sikt för Les Blues. Men än har det bara blivit U21 för Laporte. Och så länge man inte spelar någon tävlingsmatch för seniorlandslaget finns alla möjligheter att “byta” landslag och i stället representera Spanien, där han lever och spelar sin fotboll till vardags och så gjort sedan 16-års ålder.

Vi minns alla fallet med Diego Costa, som uttryckte sig att “Spanien har gjort mig till den här fotbollsspelaren” och valde bort födelselandet Brasilien efter att ha fått sitt spanska pass. Jag har svårt att tro att Aymeric Laporte skulle känna sig något annat än fransk – men att det är i Spanien han har utvecklats till den fotbollsspelaren han är i dag råder inga som helst tvivel om. Och skulle Vicente del Bosque tänka tanken och lyfta luren måste Laporte ta ställning till en viktig fråga direkt: Hur viktigt är det att ta sig till EM kommande sommar?

– Om franska coachen tror på mig skulle jag inte ha några tvivel alls. Men A-landslaget har inte varit ett alternativ än och jag har sagt att EM är väldigt viktig för en fotbollsspelare. Det är ingenting som händer varje dag. Vi får se vad som händer, säger Laporte enligt L’Equipe.

För ett spanskt landslag hade Aymeric Laporte varit som klippt och skuren. Han är formad i fotbollskulturen som råder i landet och har alla egenskaper som krävs för att passa in i spelfilosofin.

Och även om varken Piqué eller Ramos närmar sig karriärens slut finns där bakom inte mycket att hurra för. Marc Bartra? Nacho Fernández? Det känns som båda hanterar den rollen som Raúl Albiol haft tidigare – men att ingen kommer bli härförare och leda landslaget till nya höjder i framtiden.

Tidigare U21-landslagsmän som Alberto Botía och Andreu Fontàs har inte fått den karriärsutveckling som många förutspådde, och är i dagens läge ganska långt ifrån en landslagsplats.

Det finns unga och lovande spelare i dagens U21-lag, men knappast någon som är redo för seniorlandslaget på flera år. Aymeric Laporte hade varit gjuten som tredjealternativ som mittback.

Däremot varken tror eller hoppas jag att det kommer ske. Jag är strongt allergisk mot “landslagsbyten” á la Diego Costa eller Thiago Motta. Bara för att en förbundskapten – av en eller annan anledning – ratar en spelare i några samlingar ska det per automatik inte behöva betyda att det finns en stor risk att huvudpersonen i fråga byter landslag.

Samtidigt lär det tyvärr bara bli någonting vi kommer få bekanta oss med ännu mer framöver.

Att det ens behövs lyfta en frågeställning kring Aymeric Laporte är dock det mest anmärkningsvärda här. Didier Deschamps borde rycka sig i kragen och plocka ut ynglingen till nästa samling. I värsta fall förlorar Les Blues honom för evigt.

Publicerad 2015-10-07 kl 18:56

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto