Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nu vänder vi från landslagsbladet och fokuserar på el Clásico

Pinthorp

Det har varit intensiva landslagsdagar på en del håll ute i Europa. Till slut blev det en betydligt mer trygg seger för Sverige mot Danmark än vad åtminstone jag personligen någonsin hade kunnat förutspå. Och återigen blev det ett scenario där Zlatan Ibrahimovic fick precis som han ville – tysta alla, leverera och stå i centrum. PSG-anfallaren har skrivit ett nytt stycke svensk fotbollshistoria och hans prestation har gett eko runt om i hela fotbollseuropa.

Som han själv sa efter matchen på Parken så blir EM nästa sommar förmodligen hans sista mästerskap. Kanske en hint om att han är lite sugen på att bära Sveriges OS-fana i Rio – men något A-landslagsspel efter sommaren i Frankrike lär inte finnas med på kartan.

Skönt att det inte blev ett bittert slut på en fin landslagskarriär för Zlatan. Nu får han i alla fall ett EM-slutspel i landet där han redan dominerat fotbollen under de senaste åren. För oss fotbollssupportrar finns ingenting annat att göra än att njuta av den tid han har kvar på den yttersta nivån.

***

Det tragiska och helt ofattbara som inträffat i Paris har påverkat oss alla.

Annons

Det var inte lika enkelt eller lika glatt att komma in på redaktionen i lördags och jobba med ett EM-playoff som aldrig känts så oviktigt som just då.

Enligt rapporterna från Parken i går var det stort säkerhetspådrag – och på flera arenor runt om i Europa hade matcher ställts in. Belgien-Spanien skulle spelats som en vänskapstillställning i måndags, men efter att franska underrättelsetjänsten meddelat belgiska myndigheter att det fanns kopplingar mellan några av de skyldiga från terrorattentatet i Paris till grupper i Belgien togs beslutet att inte spela matchen.

De spanska reaktioner jag har hört och läst har också varit ganska oroliga från landslagsledningens och spelarnas håll, och känslan är alla kände viss oro inför mötet. Även om det inte är rätt väg att gå att låta terrorn påverka oss till den grad att vi skjuter upp eller rent av ställer in saker så var det nog väl den här gången.

Annons

Precis som i Hannover, och vänskapsmatchen mellan Tyskland-Holland som skulle spelats under tisdagen.

***

Gerard Deulofeu är i vansinnig form för tillfället. Bra i både Everton och U21-landslaget. Fem mål på två matcher i La Rojita där han senast ledde laget till seger borta mot Kroatien.

Även om Sverige mäktade med att kriga till sig en poäng på Teneriffa – mycket tack vare att Saúls röda kort släppte in Håkan Ericsons manskap i matchen – talar mycket för att Spanien kommer ta hem gruppen. Laget kryllar av talang och över ett långt kvalspel vill mycket till för Deulofeu & Co inte för Spanien till förstaplatsen.

De kommande matcherna mellan Kroatien och Sverige blir omåttligt intressanta. Står mycket på spel där.

***

Har varit lite sämre på uppdateringsfronten det sistone. Just den senaste veckan har sina logiska förklaringar med allt som hänt i världen, landslagsuppehållet och även en del annat.

Annons

Nu ska det bli ändring. Nu vänder vi från landslagsbladet och fokuserar på det som stundar till helgen: Säsongens första el Clásico.

Och som klubbfotbollens största match påverkas förstås det här mötet av attentaten i Paris. Under normala omständigheter är det redan massiv polisbevakning av matcher av den här digniteten. Nu utlovas det att säkerheten stärks ännu mer. Enligt spansk press kommer över 1 500 poliser röra sig runt arenan för att garantera tryggheten till den mån det går.

***

Medan det stundande Clásico-mötet har varit hypat flera månaders tid i Spanien har det varit ganska nertystat i svensk media. Och bortsett från allt det givna i vad som betyder prestige och tabelläge, är det ett speciellt möte som väntar. Inte bara för att halvtrista Supercup-matcher inte har förstört spänningen att bara ha ett fåtal Clásico-matcher att se fram emot varje år – utan också för att det skett en del i spelartrupperna.

Annons

Det är många trotjänare som har gjort sina sista avtryck i el Cláciso-sammanhang. När domaren blåser i gång matchen på Santiago Bernabéu på lördag är det ingen Iker Casillas som bär kaptensbindeln för Real Madrid och ingen Xavi Hernández som bär kaptensbindeln för Barcelona.

Dessutom vilar ett fortsatt ett frågetecken kring om el Clásico-historiens främsta målskytt & målpassare – Lionel Messi – kommer vara redo för spel. Han är åter i träning och har gjort träningspass med Barcelonas B-lag under landslagsuppehållet. Jag skulle bli ytterst förvånad om Luis Enrique presenterar en el Clásico-trupp som inte inkluderar argentinaren.

Om han sedan startar eller ej är en annan fråga.

Hur som haver står det glasklart att det kommer bli ett klassikermöte där många relativt nya spelare i sammanhanget kommer få en tydligare plats i rampljuset. Jag skulle argumentera för att Keylor Navas inte bara varit Real Madrids bästa spelare utan också en av hela ligans främsta under hösten. Han får ingen bättre chans att få den uppskattning och den status han förtjänar genom att spika igen framför hemmasupportrarna.

Annons

På andra sidan har Barcelona ett skadedrabbat mittfält utan Ivan Rakitic & Rafinha – vilket innebär att höstens utropstecken Sergi Roberto kommer spela från start. Han sitter i samma läge som Keylor Navas. Oj, vilken chans han har att spela in sig i supportrarnas hjärtan för gott och höja sina aktier för framtiden.

Det är upplagt för nya personligheter att träda fram och diktera el Clásico-nivån. Men ingen hade förstås blivit förvånad om någon av de mer rutinerade i slutändan visat vägen när 90 minuter har spelats.

Publicerad 2015-11-18 17:37

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto