POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Fem starka el Clásico-minnen

Vi skaffar oss alla vår helt egen subjektiva åsikt om saker och ting. Vi upplever saker olika, ser saker olika och reflekterar olika.

I skrivande stund återstår det mindre än två dygn till säsongens första el Clásico ska spelas på Santiago Bernabéu. En fråga som i alla möjliga sammanhang alltid dyker upp innan en sådan match är vilka minnen som etsat sig fast allra mest genom historien.

För att hitta mitt starkaste personliga minne behöver vi bara ta oss tillbaka till april 2014 och Copa del Rey-finalen. Jag var på plats i Valencia för Sportbladets räkning och bevakade tillställningen vilket var ett gigantiskt privilegium för min del. Att få se uppbyggnaden, de båda supporterlägren inför och efter match, och sedan hela inramningen från Mestallas branta läktare är en unik upplevelse jag alltid kommer bära med mig.

För er som minns vann Real Madrid – trots att Cristiano Ronaldo var avstängd och satt på läktaren – matchen med 2-1. Gareth Bale var rätt så vilsen stora delar av matchen, men sprintade ifrån Marc Bartra – som drog en baksida – i en löpduell och petade retfullt in segermålet mellan benen på José Manuel Pinto när bara några minuter återstod. Walesaren blev i mitt tycke helt felaktigt utsedd till matchens bästa spelare, men samtidigt gjorde han precis det han var värvad för: skillnad.

Nog om det. Nu tänkte jag faktiskt fokusera på matcher som har spelats på Santiago Bernabéu genom åren och bitit sig fast i minnet lite extra.

När hemmapubliken applåderade Ronaldinho
Det är faktiskt på dagen exakt tio år sedan Ronaldinho bjöd på ett av sina mest minnesvärda ögonblick under karriären. En match som sannerligen för tankarna tillbaka på när brassen var som allra bäst. Tyvärr blev Ronaldinho lite för intresserad av alkohol och festligheter än fotbollsträningen alldeles för tidigt.

Karriären på den absoluta toppnivån blev inte så lång som den hade kunnat. Men just den där novemberkvällen 2005 var Ronaldinho i sitt esse. Efter att ha sett Samuel Eto’o ge Barcelona ledningen i första halvlek tog han sedan över showen helt och hållet. Två solomål i andra halvlek såg till att Barça vann med 3-0 – och Ronaldinho fick uppleva något som fortfarande är helt unikt då delar av Real Madrid-supportrarna ställde sig upp och applåderade insatsen.

Barcelona blev förnedrat i dubbel bemärkelse
Maj 2008. Real Madrid hade redan säkrat ligatiteln och ett decimerat Barcelona slutade bara på tredjeplats i tabellen efter att Villarreal gjort en historiskt bra säsong.

Mötet hade ingenting med slutstriden att göra – men pumpades med prestige. Barça ville ge tillbaka någonting till fansen – Real Madrid ville demolera sin antagonist fullständigt. Det blev det senare.

Inte nog med att Barcelona-spelarna fick göra “el pasillo” och hylla mästaren inför matchen, de fick därefter agera statister när Real Madrid visade varför mästartiteln spelats hem till huvudstaden. Matchen slutade 4-1 och både Raúl och van Nistelrooy gjorde mål. Madrid-fansen kunde inte njuta mer.

Det mest oväntade resultatet någonsin
Real Madrid var tvunget att vinna för att hålla guldstriden vid liv våren 2009. Att sedan inte bara förlora utan bli helt pulvriserat av värsta antagonisten i något som kan vara el Clásico-historiens mest oväntade resultat någonsin är svårt att glömma över en natt. Både för oss betraktare och de involverade.

Jag undrar hur många som slängde in spelet på 2-6 inför matchen. Det finns alltid någon dåre som chansar. Den gången gick det hem – men det kan omöjligt vara någon som trodde på det på förhand.

Speciellt inte efter att Gonzalo Higuaín tidigt gett Real Madrid ledningen. Men därefter började en smärtsam kamp för hemmalaget som fick se Barcelona spela drömlik fotboll under en tid då Pep Guardiolas tiki-taka precis hade börjat eskalera som mest.

Raphaël Varanes mäktiga genombrott
Det här handlar om en semifinal i Copa del Rey som spelades i januari 2013. Och låt mig säga så här. Jag har upplevt betydligt mer både välspelade och underhållande el Clásico-matcher genom åren.

Men den hade en sak som gör att den sticker ut. Det var nämligen i den matchen som Raphaël Varane fick sitt genombrott i Real Madrid-tröjan. Efter att Zinedine Zidane handplockat Varane till Madrid från den franska plantskolan Lens och huvudpersonen i fråga fått sparsamt med speltid under sin första säsong fanns en del tvivel.

Det talades om en potentiell utlåning, men Varane blev kvar i huvudstadsklubben även 2012/13. Och tur var väl det. När skadorna blev allt fler och tyngre i Real Madrids backlinje dök chansen upp. Helt plötsligt skulle en orutinerad 19-åring starta mot Barcelona. Men som han gjorde det.

Jag håller fortfarande den individuella prestationen från Raphaël Varane i den matchen som en av de främsta jag någonsin sett på en fotbollsplan. I alla fall när vi pratar om försvarare. Inte nog med att han städade undan allt som kom i hans väg framför sitt eget mål tog han även saken i egna händer när Real Madrid jagade kvitteringsmål. Han var överallt – bokstavligen.

Det pratas fortfarande ofta om Lionel Messis hattrick i el Clásico från mars 2007. Att det var då han gick från pojke till man. Att det var då han satte ribban för sin fortsatta karriär. Och utan att förta någonting från argentinarens insats i den matchen så håller jag Varanes insats i januari 2013 precis lika högt. Det pratas inte lika mycket om den – men precis som Messi satte han ribban högt och har lärt sig att leverera därefter.

***

Vad är era främsta minnen från el Clásico?

Publicerad 2015-11-19 kl 21:03

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto