Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Måttet är rågat – det är dags för Nuno att få kicken nu

Pinthorp

Nuno Espírito Santo anställdes som ny Valencia-tränare inför förra säsongen mycket tack vare hans relation med superagenten Jorge Mendes. Ja, helt och hållet, och vi ska vara ärliga.

För även om en han gjorde en stark sejour i Rio Ave dessförinnan och ledde laget till två inhemska cupfinaler var – och fortfarande är – han en färsking i sammanhanget. Och det är en markant skillnad på att leda en portugisisk underdog till framgång jämfört med pressen som medförs per automatik genom att börja träna ett Valencia som vill och måste framåt.

I och med renoveringen av spelartruppen och de nya stålarna som har medförts via Peter Lims intåg i Valencia har klubben inte råd att inte figurera kontinuerligt i Champions League. Och ambitionen och förväntningarna är givetvis högre än så. Med alla miljonbelopp som lagts på spelarköp vill Valencia först och främst utmana topptrion i ligaspelet – men också vara ett lag att så småningom räkna med på den stora europeiska scenen.

Annons

Laget som bara fick 1-1 hemma mot Las Palmas och stundtals spelades ut av Zenit under tisdagen osade dock allt annat än topplag. Förutom den självklara problematiken i offensiven där alldeles för lite mål produceras kan man primärt också ställa frågan om det finns någon som helst struktur i Nunos spelidé.

Och kontinuitet ska vi inte ens tala om. Både i mittförsvaret och på de offensiva positionerna har Nuno roterat friskt och fortfarande inte hittat sina säkra kort. Mot Zenit – där det ska betungas att Valencia verkligen behövde poäng – kastade Nuno in en 18-årig debutant som ytterforward. Friskt vågat, hälften vunnet?

Jag gillar ju normalt sett att de yngre förmågorna får chansen, men det fullkomligt stinker av desperation i Valencia-tränarens ageranden vecka ut och vecka in.

Fansen har fått nog för länge sedan. Och det här borde verkligen ha varit droppen. Valencia ligger sjua i ligan, en undermålig notering sett till ambition och spelarmaterial, och bara på tredje plats i CL-gruppen med en omgång kvar. Skulle belgiska nykomlingen Gent sno slutspelsplatsen framför nosen på Valencia hade totalfiaskot varit stämplat och klart.

Annons

Det spelar ingen roll vilken relation Peter Lim, Jorge Mendes och Nuno Espírito Santo har. Svågerpolitiken måste läggas åt sidan. I slutet av dagen är det ändå resultaten som räknas.

Det är dags att Nuno får kicken, och att nytt blod kommer in och organiserar upp det här infernot.

***

På tal om Valencia blir det förstås inte enklare att klara hösten utan Shkodran Mustafi, som är borta hela hösten med en skada. Han må varken vara spanjor eller bära kaptensbindeln – men i Valencia finns det ingen som är bättre skapt för att leda laget ute på planen än Mustafi.

Han kommer saknas enormt. Mot Zenit såg det periodvis häpnadsväckande ihåligt ut i försvaret.

***

Florentino Pérez höll presskonferens i början av veckan och deklarerade att Rafa Benítez har hans fulla stöd. Han hade inte kunnat göra på något annat sätt. Att sparka Benítez i det här skedet skulle måla upp Florentino själv som den stora förloraren – och det är det sista han vill.

Annons

Hur det egentligen ligger till behöver nödvändigtvis inte stämma överens med vad han säger.

Och skulle Rafa ändå ryka inom några veckor hade nog få blivit förvånade. Både innan José Mourinho och Carlo Ancelotti fick foten sa Real Madrid-presidenten nämligen samma sak och förklarade att tränaren i fråga hade uppbackning från styrelserummet.

Fortsätter resultaten gå emot Madrid har Florentino till slut inget val.

***

Uppvisning på Santiago Bernabéu i helgen – och lika stor, om inte större, när Leo Messi var tillbaka i startelvan mot Roma.

Barcelona är ett lag i sanslös form. Los tres amigos i anfallslinjen ser ännu bättre ut än förra säsongen och verkar trivas bättre än någonsin ihop.

Att spöa Real Madrid med 4-0 och följa upp det med en 6-1-viktoria mot Roma är fantasiresultat som är omöjligt att snacka bort. Om det under inledningen av säsongen såg något stabbigt och omotiverat ut har vi nu sett ett guldkantat Barça som enbart hungrar efter mer.

Annons

Vi har ju förvisso lärt oss att höstformen inte behöver betyda så mycket i Champions League-sammanhang. Det är i april-maj det hela avgörs. Men just nu råder det inga tvivel om att Barça och den tyska segermaskinen Bayern München spelar på en egen nivå i Europa.

Publicerad 2015-11-25 01:39

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto