Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Nu verkar Tonny Sanabria äntligen hittat rätt

Vi har sett mängder av exempel på stora talanger som gjort felval i karriären och slutat upp i skymundan. Samtidigt är det enkelt att förstå spelares resonemang att gå dit pengarna hägrar eller prioritera att gå till en storklubb.

ANNONS

Antonio Sanabria, 19, är ett exempel på en talang som stod inför ett svårt val hösten för två år sedan. Inne på fjärde året i Barcelonas mytomspunna ungdomsakademi La Masía hade han blomstrat rejält. Han fick träna under Tito Vilanovas ledning med A-truppen redan 2012, var briljant under hela gruppspelet i UEFA Youth League 2013 (en turnering Barcelona senare också vann), hade precis gjort seniordebut för Barcelonas reservlag i andradivisionen och även hunnit göra landslagsdebut för Paraguay.

Livet flög för den unge anfallaren. Barcelona lade fram ett nytt kontrakt på bordet – men det inkluderade ingen A-lagsplats inom den närmsta framtiden. Tonny Sanabria ville annat. Och efter att ha puttat undan klubbens kontraktsförslag gjorde han snabbt därpå sina tre första mål i Barça B – något som fick anfallarens namn att eskalera i Europa.

ANNONS

Flyttlasset gick i januari 2014 till Italien och efter en vår i Sassuolo, där succén knappast blev till verklighet och speltid var ynklig, hamnade Sanabria äntligen i Roma. Men steget från att ösa in mål i Barcelonas juniorlag till att ta en plats i ett av Italiens bästa fotbollslag är stort. Alldeles för stort, skulle det visa sig.

Bortsett från ett par korta officiella framträdanden och en del speltid på försäsongen var Sanabria långt ifrån en plats. Det är lätt att dra en koppling till Valmir Berisha, som efter att ha vunnit skytteligan i U17-VM lämnade Halmstad – trots noll framträdanden i A-laget – för just Roma. Resultatet blev av liknande sort, och båda hade svårt att ens platsa i matchtrupperna.

Det absolut viktigaste som ung spelare är att få speltid – inte att representera en stor klubb. Argumentet att träningen blir mer intensiv och kvalitativ med bättre spelare omkring sig håller till viss del, men det går aldrig jämföra träning med match.

ANNONS

Därför var det Tonny Sanabrias stora chans att växa som fotbollsspelare och bevisa sina kvalitéer på toppnivån när han i somras lånades ut från Roma till Sporting Gijón. Tillbaka till Spanien, där han redan kände till kulturen och språket.

Och bortsett från en nästan två månader lång skadeperiod har paraguayanen tystat kritikerna och visat upp sig från sin allra bästa sida. 19-åringen har direkt klivit in och etablerat sig i Sportings startelva. Han gjorde sina första två mål – båda med huvudet – i 3-2-segern mot Deportivo La Coruña på Estadio Riazor.

I den senaste ligamatchen – Sanabrias tredje framträdande efter skadan – visade han synnerligen vägen för sitt lag genom att göra hattrick mot Las Palmas. Stefan Scepovic gjorde tre mål för Sporting mot Eibar i Segundan 2013/14, men i La Liga var Sanabria förste spelaren att göra tre mål för klubben sedan 2008, då Mate Bilic lyckades med bedriften mot Sevilla.

ANNONS

Tonny Sanabria hade inte tålamodet att stanna kvar och testa vingarna i Barcelona, men trots de uteblivna framgångarna under första tiden i Italien kanske han tog en rätt väg för hans del ändå. Det är omöjligt att veta vilken plats i anfallshierarkin han hade haft om han stannat kvar i Barcelona, men jämför man med lagets två 95-modeller Sandro Ramírez och Munir El Haddadi finns det nog ingen som inte skulle skriva under på att Sanabria visat upp betydligt mer under den här hösten.

Lånet till Sporting Gijón har inneburit förtroende, trygghet och regelbunden speltid. Nu har Sanabria redan gjort en handfull La Liga-mål och A-landskamper, och precis som för två år sedan har det börjat viskas och pratas om hans namn igen.

Det verkar som han äntligen hittat rätt. Nu återstår det att se om han har skaffat sig tålmodighet eller om han vill tillbaka Roma snabbare än kvickt för att kämpa om en plats. Det steget känns fortfarande stort.

ANNONS
Publicerad 2015-12-08 kl 17:29

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto