Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Thomas är Vicente Calderóns nye kelgris

Pinthorp

Atlético de Madrid är ny serieledare i La Liga. Det står klart efter att Barcelona kryssat i stadsderbyt mot Espanyol – samtidigt som Atleti efter många om och men knep en trepoängare hemma mot Levante.

Men det var inte faktumet att Atlético nu är uppe i tabelltopp jag tänkte prata om, utan snarare spelaren som varit en vass tunga på vägen för Diego Simeones lag den senaste månaden: Thomas Partey.

Vem, kanske många undrar? Och ja, det är inte den mest profilerade av mittfältare i laget. 22-åringen har varit utlånad de två senaste säsongerna (först Mallorca i Segundan, och i fjol till Almería), för att återvända till huvudstadsklubben i somras och kriga om en plats. Efter flertalet imponerande insatser under försäsongen bestämde sig slutligen Simeone och hans ledarstab att behålla Thomas i truppen som ersättaren för Mario Suárez.

Annons

Men speltiden har varit knapp. Tiago, Gabi, Koke, Óliver & Saúl har samtliga gått före på det centrala mittfältet, och under de första månaderna satt Thomas mestadels på läktaren.

För en månad sedan hade nog de flesta varit överens om att Thomas låg i farozonen för att lånas ut under vårsäsongen – men läget har ändrat drastiskt sedan Tiago skadade sig.

I portugisens frånvaro har Thomas successivt jobbat sig in i laget, och sedermera också fått sina chanser. I Copa del Rey-mötet med Reus imponerade han i båda matcherna, och gjorde det enda målet på Vicente Calderón med en precis volleyträff strax utanför straffområdet.

Och på fem inhopp i ligaspelet har ghananen hunnit sätta ett rejält avtryck. Mot Rayo Vallecano dagen före nyår hoppade han in i mitten av andra halvlek, för att med sin fart och energi trumma i gång det under matchen annars sega Atlético-maskineriet. Han väggspelade sig fram med Saúl för att därefter elegant chippa fram bollen till en fri Ángel Correa som satte dit 1-0-målet bara ett par minuter från slutet.

Annons

Trots framstående insatser återfanns Thomas ändå på bänken i går när Atlético tog sig an Levante hemma på Calderón. Efter 70 minuter då tillställningen fortfarande var mållös äntrade han planen – och fick återigen fart på sitt lag. Tio minuter senare solosprang han sig igenom och prickade själv in segermålet – hans första ligamål någonsin för Atlético.

– Det spelar ingen roll hur många minuter man spelar. Hellre 15-20 riktigt bra minuter som hjälper laget, än 60 halvdana, kommenterar Diego Simeone på var och varannan presskonferens.

Thomas Partey var extremt långt ifrån en etablerad plats i Atlético de Madrid när säsongen drog i gång. Men allting ont för också någonting gott med sig. Tålamod, hårt slit på träningarna och Tiagos skadefrånvaro har öppnat upp chansen – och han har tagit vara på varenda minut han har fått.

Annons

Nu väntar i stället ett stort huvudbry för Atlético under januarifönstret. Med tidigare Celta Vigo-kaptenen Augusto Fernández presenterad och klar som Tiagos ersättare under våren, argentinske stortalangen Matías Kranevitter anländ från River Plate och helt plötsligt en canterano i Thomas Partey som börjat leverera så det står härliga till finns mängder med alternativ på det centrala fältet.

I dagsläget finns det inte på kartan att Simeone skulle göra sig av med Thomas som är en ny kelgris på Vicente Calderón. Óliver Torres, som var petad till läktaren i går, har blandat och gett under hösten men bidrar ändå med egenskaper som ingen annan har. Mitt tips är att Kranevitter, som ännu inte har någon erfarenhet från vrakens Atléticos spelfilosofi eller fotbollen i Spanien, lånas ut under resten av säsongen. Han behöver både acklimatisera sig och framför allt speltid.

Annons

***

Söndagen efter nyår 2015. Valencia-Real Madrid på Mestalla. Jag var på plats på den gigantiska arenan och bevittnade en fotbollsmatch med både kvalité och enormt underhållningsvärde. Valencia vann med 2-1 efter att Antonio Barragán (!) och Nicolás Otamendi – för övrigt bäst på planen – gjort målen för hemmalaget efter Cristiano Ronaldos ledningsmål på straff.

I dag, exakt ett år senare, är det dags för lagen att drabba samman på Mestalla igen. Och nu är det två extremt pressade lag som beträder den gröna mattan. Valencia har fortfarande inte vunnit under Gary Neville i ligaspelet och föll senast i regionsderbyt mot “lillebror” Villarreal. En seger i kväll hade gett en enorm skjuts för självförtroendet – och inte minst lite andrum för Neville & Co.

Real Madrid? Tja, läget i huvudstadsklubben är alltid smått kaotiskt. Och 2016 har börjat sisådär, inte minst för James Rodríguez. Colombianen klev in på Real Madrids träningsanläggning Valdebebas med polisen i hälarna för ett par dagar sedan. Enligt uppgifter till AS körde James 200 kilometer i timmen på motorvägen med polisen efter sig. Exakt vad som kommer ske i ärendet är oklart men böter och eventuellt indraget körkort lär rimligtvis följa som straff.

Annons

På det sportsliga planet vilar fortsatt ett stort frågetecken och hel stor dos press över Rafa Benítez, som måste leverera resultat. Efter Barças kryss i går har Madrid chansen att knappa in två poäng på en av konkurrenterna och se till att toppstriden tätnar ytterligare. Ett måste för Rafa Benítez om han ska sitta säkert i båten.

Publicerad 2016-01-03 16:32

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto