Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Celta Vigos värvningstaktik kan öppna mer för Guidetti

Pinthorp

Det händer en hel del i Celta Vigo under januarifönstret. Lagkaptenen och lagets viktigaste spelare under hösten – Augusto Fernández – har redan lämnat för Atlético Madrid.

In i hans ställe på mittfältet har klubben hämtat chilenske landslagsspelaren Marcelo Díaz från Hamburg. En smart värvning på förhand, även om Díaz inte har samma status som Augusto och lär få slita ont för en plats i startelvan.

En ännu mer intressant värvning är dock den av Claudio Beauvue. Anfallaren gjorde respektfulla 17 mål i Guingamp förra säsongen och plockades upp av Lyon i somras för att bredda truppen som i höstas krigade på flera fronter. Trots att Nabil Fekir tidigt drog på sig en långtidsskada och att Alexandra Lacazette slitit med formproblem har Beauvue inte riktigt lyckats ta nästa steg i Lyon. Och nu är han helt plötsligt klar för Celta Vigo.

Annons

Det ställer en hel del frågor som är värt att försöka reda ut. Varför plockar Celta ytterligare en central anfallare när Iago Aspas varit strålande och John Guidetti sakta men säkert kommit igång?

Beauvue kan förvisso användas på en kant, men har spelat stora delar i Lyon som en central anfallare och gjorde detsamma i Guingamp. Att han är värvad som en ytterforward ter sig onaturligt.

För mig är det glasklart. Eduardo Berizzo har inget behov av tre profilstarka anfallare med Celta-mått mätt om man ska fortsätta spela 4-3-3.

Hela hösten envisades Berizzo med samma spelsystem, vilket givetvis var fullt logiskt med tanke på att resultaten gick lagets väg. Efter Nolitos skada i december har argentinaren dock gett med sig för att testa nya formationer.

I den senaste ligamatchen spelade Aspas och Guidetti från start tillsammans för första gången med den förstnämnde i en lite släpande roll. Med båda på planen var Levante aldrig riktigt nära en poäng på Balaídos, men efter att svensken byttes ut med halvtimmen kvar fallerade mycket av Celtas anfallsspel – något som tidningarna tryckt extremt hårt på under veckan.

Annons

Det här var definitivt inte sista gången som Berizzo använde sig av två centrala anfallare i stället för en spjutspets och två ytterforwards. Det bekräftar om inte annat värvningen av Claudio Beauveu.

Det kan också vara en fingervisning om att Nolito trots allt är på väg bort. Nu har spanjoren varit skadad i en månad och mitt utgångstips är ändå att han blir kvar i klubben (Celta har dessutom inget lika stort behov av att sälja efter att ha fått in 60 miljoner för Augusto). Men gör han en lika fin vår som höst lär storklubbarna banka hårt på dörren för hans underskrift.

Oavsett vilket är det ett smart drag av Celta att bredda konkurrensen och bredden. Fabián Orellana och Iago Aspas är svåra att passera – och när både John Guidetti och Dejan Drazic stundtals visat framfötterna när de fått chansen växer helhetskonkurrensen i laget med råge.

Annons

Och är det någon som växer ytterligare och bara vill visa ännu mer när det tillkommit ännu en anfallare i laget så är det Guidetti. Just nu svävar han på moln i Celta efter hyllningskören som tillkommit efter hans succéinsats mot Levante, med två mål i blott andra ligastarten.

Svenskens sista mål, som betydde 2-0 (se båda målen HÄR), utsågs av La Ligas officiella youtube-kanal till omgångens snyggaste. I staden är han redan älskad och Berizzo har flera gånger uttryckt sin tro på Guidetti.

Fem mål på de senaste tre starterna är ett enastående facit och att inte bara göra mål mot Cádiz i cupspelet bevisar också Guidetti har mer i sig.

Även om konkurrensen kommer bli mördande hård även i våren så tror jag att värvningen av Claudio Beauvue bara kommer öppna upp dörrarna ännu mer för svensken i framtiden.

Annons

Nu gäller det att fortsätta leverera.

Publicerad 2016-01-19 21:37

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto