Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Det klart Celta kan vinna cupen

Pinthorp

Det Celta Vigo har gjort är historiskt. Att slå ut Atlético Madrid – ett erkänt starkt cuplag – är en sak. Men att åka till Vicente Calderón och göra tre mål är makalöst starkt.

Celta har en tunn trupp, det har redan visat sig i ligaspelet. Men samtidigt har laget bevisat att högstanivån är ofantligt hög. 4-1 mot Barcelona och gårdagens 3-2-seger på Calderón vittnar tydligare än någonting om det.

Dagar som dessa är det förstås enkelt att prata om John Guidetti. Tämligen anonym i första halvlek, men ett drömmål senare i andra klev han av planen som en av de stora hjältarna. Och ingen firade semifinal-avancemanget lika euforiskt som svensken.

Målet som betydde 2-1 i början av andra halvlek var han klart viktigaste sedan flytten till Celta och det överlägset snyggaste. Det var frukten av alla extra skotträningar han har lagt ner otaliga timmar på.

Annons

Och i dag är det knappast någon kritik riktad mot Eduardo Berizzo. Celta-tränaren blev ifrågasatt när han matchade tidernas mest reservbetonade startelva mot Rayo Vallecano i helgen – men med ett utvilat lag och ett avancemang i Copa del Rey finns det ingen som ställer argentinaren mot väggen.

Att John Guidetti dessutom vilades helt från matchen mot Rayo bevisar vilken ökad status han har fått bara den senaste månaden. Och efter drömmålet i går lär hans aktier knappast ha sjunkit om fortsatt förtroende.

Iago Aspas är given. Han kommer fortsätta vara given. Men så länge Guidetti levererar är Berizzo tvungen att kompromissa och spela med båda två.

Han har krigat till sig förtroendet. Just nu svävar Guidetti på moln som främste målskytt i cupen och en semifinal som ligger runt hörnet.

Det klart Celta Vigo kan vinna cupen. I enstaka matcher har laget bevisat vilken kapacitet som finns. Och det krävs bara tre solida prestationer för att lyfta bucklan i maj. Men det klart – Barcelona i en semifinal hade varit en tuff mur att bräcka. Samtidigt är det garanti att Celta är laget som Barça helst av allt vill undvika att möta.

Annons

***

John Guidetti i all ära, men tvåmålsskytten Pablo Hernández – som gjort en helt fantastisk säsong – tål att lyftas till skyarna ännu mer. Den tidigare O’Higgins-mittfältaren, som handplockades till Celta av Berizzo, har fått ett otroligt lyft den här säsongen.

I fjol var han på plats för att acklimatisera sig till kulturen och fotbollen i Spanien. Han hann förvisso göra ett drömmål på just Vicente Calderón – men satte inte så mycket mer avtryck än så.

Nu har han tagit nästa nivå och förtroendet och ansvaret har bara vuxit sig starkare i och med att Augusto Fernández är borta ur bilden.

Med Augustos övergång till Atlético i åtanke kan jag tänka mig att harmonin är sällan skådad i Vigo i dag. Celta har bevisat att ingen är oersättlig. Att allt är möjligt. Och att laget blir att räkna med i fortsättningen.

Annons
Publicerad 2016-01-28 15:03

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto