Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Jackson Martínez – tidernas floppvärvning i Atlético

Jackson Martínez är klar för Guangzhou Evergrande. För 42 miljoner euro (!).

Med andra ord går Atlético plus på affären då man köpte loss colombianen i somras för drygt 35 miljoner euro. Vilket i sig är fullständigt obegripligt med tanke på den status och de förväntningarna han hade på sig inför flytten till Atlético, att han fyller 30 senare i år och har gjort blygsamma två mål på 15 ligamatcher under säsongen i Madrid-klubben.

Utan att blinka pekar jag ut Jackson som tidernas floppvärvning av Atlético Madrid. Klubben har bara lagt ut mer pengar för en spelare genom historien, och det var när man plockade in en annan colombiansk anfallare från Porto – nämligen Radamel Falcao. Den historien fick ett gott slut. Den här slutade i fullständig misär.

Jackson kom till Atlético i ganska dåligt skick, och fick av den anledningen kliva in i händelserna från bänken en hel del under säsongsinledningen. Diego Simeone hade tålamod, colombianen fick sina chanser – men levererade aldrig utifrån förväntningarna.

Som spelarprofil passar han betydligt bättre in i Atlético än vad exempelvis Mario Mandzukic gjorde, som var förra säsongens nummer nio-spelare. Den stora skillnaden? Inställningen. Kroaten gav alltid hundra procent och även om han saknade en del bitar för att vara den anfallsspelare som Simeone eftersökte med bristande djupledsspel som största anledning, gjorde han mycket bra utefter sina och lagets förutsättningar.

Jag vet inte om det finns någon klubb som jobbar på det sättet som Atlético har gjort de senaste åren. Under Simeone måste man förtjäna sitt förtroende. Det spelar ingen roll vilka klubbar du har representerat tidigare eller vad du har för meriter. Det är därför han utan några problem kan välja en oerfaren Ángel Correa från start i ett Madrid-derby före mer profilerade spelare.

Även om Jackson brände ofantligt många målchanser under hösten var jag tämligen säker på att han skulle lyfta efter nyår. När han acklimatiserat sig till fotbollskulturen, sin nya omgivning i Atlético och förbättrat sin fysiska status. Men uppenbarligen var det inte bara där problemen fanns. När Simeone efter sju månader av tålamod deklarerar att han inte längre litar på en spelare handlar det om attitydsproblem – det klart viktigaste ingrediensen för att överhuvudtaget lyckas i Atlético.

Med tanke på att transferfönstret i Spanien redan har stängt får nu Atlético klara sig på den anfallsuppsättning som finns till förfogande. Det innebär att Luciano Vietto med all säkerhet lär få sin stora chans att etablera sig i startelvan, säkerligen att Yannick Ferreira Carrasco – efter sin fina insats på Camp Nou – lär utmana om en anfallsplats och att det öppnar dörren för Ángel Correa i en ännu större utsträckning.

I det längre perspektivet har jag svårt att se hur det ska missgynna Atlético. Man har blivit av med en stor lönepost och en anfallare som underpresterat å det grövsta – samtidigt som det ger vägen alltmer öppen för de yngre förmågorna.

Däremot lär det finnas en del besvikelse inom ledningen att affären gjordes klart så sent. Hade det skett några dagar tidigare borde klubben gjort allt för att bryta Borja Bastóns lånekontrakt i Eibar. Som tur är finns ändå mycket kvalitet i anfallsuppsättningen.

***

I kväll drar Copa del Rey-äventyret vidare. Barcelona-Valencia sparkar i gång semifinalerna och det är framför allt en man som är i fokus inför det första mötet: Denis Cheryshev.

Ryssen blev utpekad som Real Madrids svarta får efter att han spelat – och dessutom gjort mål – i sextondelsfinalen mot Cádiz. Som många av säkert känner till skulle Cheryshev inte ha fått spela matchen då han var avstängd efter att ha dragit på sig för många gula kort i förra säsongens upplaga av Copa del Rey, då han representerade Villarreal.

Varken Real Madrid eller Cheryshev hade koll på det här. Resultatet blev att Madrid-klubben kastades ur turneringen.

Varken innan eller efter incidenten har Cheryshev fått något större förtroende i Real Madrid, och det var fullt logiskt att han skulle lämna klubben i januari i hopp om ökad speltid. En comeback till Villarreal låg högt i kurs till en början, sedan ryktades även Liverpool och Sevilla blanda sig i leken. Det hela slutade med att Valencia agerade i panik under transferfönstrets sista timmar.

Och nu när vi nu står här inför kvällens första semifinal finns givetvis Denis Cheryshev uttagen i Valencias trupp. RFEF, det spanska fotbollsförbundet, bekräftade tidigt att han får representera sin nya klubb i cupen – något som givetvis svider i ögonen hos Real Madrid.

Höjden av ödets ironi att det svarta fåret som fick Real Madrid utkastat ur cupen trots allt kan vinna densamma med en ny klubb.

Publicerad 2016-02-03 kl 14:38

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons