Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

En av tidernas största förnedringar i spansk fotboll

Jag vet inte vems namn som skanderades mest på Camp Nou i går. Lionel Messis? Luis Suárez? Eller möjligen Denis Cheryshevs?

Något jag däremot vet säkert är att vad som skedde på Camp Nou i går var en av tidernas största förnedringar i spansk fotboll. Det är skillnad när Barça spelar hemma i ligan och möter ett på pappret extremt underlägset lag och kliver av planen med 5-0 i bagaget.

Men i en cupsemifinal, 60 000 på läktarplats, mot ett Valencia som spenderade mer pengar än någon annan spansk klubb under sommarens transferfönster, är det en helt annan sak.

Känslan från start till mål var att Barcelona spelade sin årliga match i Joan Gamper-trofén – träningsmatchen inför varje säsong där det mer ska lekas fotboll än tas några extra löpmeter. Där nyförvärven ska visa upp sig inför hemmafansen för första gången, där Messi ska göra ett hattrick och få hela arenan att skandera hans namn – och där tränaren kan ha råd att kasta in lite reservspelare när det behagas i andra halvlek.

Det var exakt en sådan match i går. Med enda skillnaden att det var tävlingsmatch, semifinal och ett motstånd som har ambitionen att mäta sig med de spanska giganterna.

7-0. Sju-noll. Det är helt osannolikt.

Nu hjälpte det förvisso inte till att Shkodran Mustafi blev utvisad precis före paus vilket tillät Barcelona lira 45 minuter i numerärt överläge – men i ärlighetens namn var Barças första halvlek bättre än den andra. Det var inte bara A-laget som mötte pojklaget. Inte bara utklassning. Det var ren förnedring.

Det värsta av allt är att det ändå är svårt att veta hur stora växlar man ska dra av den här matchen. Ja, Barcelona har på pappret världens i särklass bästa fotbollslag. Anfallstrion är i aldrig skådad form och Aleix Vidal & Arda Turan ser ut att ha spelat i laget i all evighet.

Men hur stor värdemätare är egentligen dagens Valencia? Laget vill utmana i toppen. Klubben har som ambition att närma sig den europeiska tronen. Men bortser man från historien och bara är realistisk är Valencia så långt ifrån där man vill vara i nuläget.

En tränare som redan fått näsdukarna vevade efter sig på Mestalla, en spelartrupp som är vilsen och en sportslig ledning som följer Jorge Mendes order utan att tänka till en extra gång.

Det här var bara ännu en dag i det valencianska infernot som pågått under flera års tid. Oavsett vart klubben står eller hur man ska betrakta laget är det enklare att bara gratulera Barcelona till finalbiljetten. Insatsen på Camp Nou i går var av sällan skådat slag.

Det kanske inte hade blivit 7-0 mot ett välorganiserat lag – vi minns vilka problem Barça hade mot Atlético för bara några dagar sedan – men med samma mod, fantasi och energi hade inget lag rått på att stoppa Leo Messi och hans soldater just i går kväll.

Publicerad 2016-02-04 kl 16:01

Senaste tweets

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons